14 APRIL 2020

Träna bättre och gladare med musik

Känner du att det tar emot att dra på sig träningsskorna och ta en runda? Att ta ut sig ordentligt lockar kanske inte alls? Men då finns det en bra ”medicin”, nämligen musik.

En studie på måttligt aktiva vuxna

Studien gjordes på 20 måttligt aktiva vuxna som var ovana vid intensiv intervallträning. En beskrivning som kanske skulle passa in på de flesta av oss. Deltagarna fick köra fyra rundor med sprintintervall (30 sekunder), på max av sin kapacitet. Däremellan fyra minuters vila. De fick göra testet både med och utan musik. Musiken fick de välja själva.

Mer styrka och glädje

Med musik i öronen fick deltagarna kraft att jobba hårdare OCH tyckte träningen var roligare än utan musik. Inte så dumt eller hur! Att lyssna på musik i samband med intensiv intervallträning kan, enligt forskarna, vara ett effektivt sätt att få människor att vilja delta och utöva denna form av träning. Så på med både träningsskor och favoritmusik!

Stork MJ et. al. Music enhances performance and perceived enjoyment of sprint interval exercise. Med Sci Sports Exerc. 2015 May;47(5):1052-60.

Dela med dig av din kommentar här ...