11 mars 2022

Mjölksyrabakterier ökar upptag och tillgänglighet av D-vitamin

D-vitamin och goda bakterier, i detta fallet mjölksyrabakterier, är båda välkända för att ha effekter på vår hälsa. Men hur fungerar de tillsammans? Bra visar det sig, eftersom extra mjölksyrabakterier leder till en högre nivå av D-vitamin i blodet.

D-vitaminbrist är orsak till många akuta och kroniska sjukdomar globalt sett. Allt från övre luftvägsinfektioner till benskörhet finns på listan.

Samtidigt är vi alla olika känsliga för att få brist, beroende på våra gener och hur vi lever. En del av oss behöver helt enkelt mer stöd för att upprätthålla hälsosamma vitaminnivåer. Därför var en grupp forskare nyfikna på hur mjölksyrabakterier påverkar upptaget av D-vitamin.

De italienska forskarna hade sina aningar om varför upptaget skulle kunna bli bättre:

- Vi började med antagandet att D-vitamin är fettlösligt och att mjölksyrabakterier har ämnen på sin yta som kan fungera som transportmedel över cellväggen.

Olika stammar testades 

För forskningens skull testades olika stammar av bakterier och den som hade bäst effekt var Lactobacillus paracasei (L. paracasei), en bakterie som ofta ingår i väl sammansatta tillskott av mjölksyrabakterier. 

Troligen beror det på att denna bakterie på sin yta har en unik sockerart med goda egenskaper att fungera som transportmedel för fettlösliga ämnen.

Mjölksyrabakterier + D-vitamin = sant

Forskarna påpekar också att genom att öka upptaget av D-vitamin blir det mer effektivt att ta tillskott, eftersom mer av ämnet kommer till nytta i kroppen.

Sammanfattningen från studien är att det finns indikationer på att kombination av mjölksyrabakterien L.Paracasei kan kombineras med oljebaserade D-vitamintillskott för ett bättre upptag av vitaminet. Något som kan bidra till tillräckliga nivåer av D-vitamin hos de som är i riskgrupp för brist på ämnet.

Referens

Castagliuolo I, Scarpa M, Brun P, et al. Co-administration of vitamin D3 and Lacticaseibacillus paracasei DG increase 25-hydroxyvitamin D serum levels in mice. Ann Microbiol. 2021;71(1):42. doi:10.1186/s13213-021-01655-3