Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Avsnitt 47. Så blir tarmfloran ditt bästa försvar

Avsnitt 47. Så blir tarmfloran ditt bästa försvar

MAGHÄLSA
Tarmfloran är grunden till god hälsa. Är det inte då fantastiskt att vi själva kan påverka våra tarmbakterier för att de ska jobba för oss och inte emot oss? I avsnitt 47 av vår podd Hälsa kommer inifrån finns Holistics Ellinor Ladenberg på plats och ger dig en inblick i tarmflorans fantastiska värld.

Hon förklarar hur allt hänger ihop, ger dig bästa tipsen för en tarmflora i världsklass och hjälper också till att reda ut begreppen mikrobiom, prebiotika, postbiotika, symbiotika och probiotika. Allt för att du ska kunna ta hand om din tarmflora på bästa sätt, så att den i sin tur ska ta hand om dig.


Visste du till exempel att vi genom att andas in frisk utomhusluft stärker vår tarmflora? Eller att tarmsystemet ibland kallas vår andra hjärna?  Dessa delar pratar vi mycket mer om i avsnittet.


”Immunsystemet sitter till 80-90 procent i tarmen. I virustider är det lätt att stirra sig blind på enskilda näringsämnen som vi vet stöttar immunsystemet, som vitamin D och C, men egentligen borde vi fokusera mycket mer på magen, eftersom det är därifrån allting utgår” menar Ellinor Ladenberg, som förutom att vara näringsterapeut och författare också skriver och håller kurser i sitt jobb på Holistics utbildningsgrupp. Det gör hon även i sitt eget företag Ladenberg Nutrition och beskriver sitt mission som att inspirera så många som möjligt att leva sin fulla potential med hälsa och hjärna i fokus.


Allt är kopplat till vår maghälsa


”När vi får ordning på mage och tarm får vi också ordning på många andra typer av problematik, till exempel eksem, ledvärk och inflammationer. På så sätt är allting kopplat till vår maghälsa. Även hjärnan är involverad i tarmhälsan och där kan det finnas symtom som till exempel oro och ångest som man faktiskt kan bli av med genom att jobba med sin mage och tarm. De goda nyheterna är ju att det alltid går att förändra en mage i obalans” berättar hon.


Det där med att tarmsystemet är vår andra hjärna får vi fördjupa oss mer om i avsnittet, men i korthet beror det på att magen och tarmen är omgärdat av ett eget nervsystem som kallas det enteriska nervsystemet. Det i sin tur är kopplat till organen i kroppen, men också till hjärnan, immunsystemet och hormonsystemet. Det betyder att det som händer i magen har en direkt kommunikationslänk till hjärnan.


”Alltså, genom att förbättra sin tarmhälsa kan man också få många mentala effekter, som att känna sig klarare i hjärnan, har lättare för att koncentrera sig och fokusera. Man kan till och med få bättre minne och känna sig allmänt gladare” konstaterar Ellinor Ladenberg.


Förändringar som hjälper. Eller stjälper.


Forskningen visar att vi själva i hög grad kan påverka vår tarmflora och därmed vårt totala mående. Något så enkelt som att börja äta två frukter extra om dagen under två veckor kan bidra till att signifikant öka mängden bifidobakterier i tarmen. Tyvärr funkar det också åt andra hållet, det vill säga att om vi äter väldigt ensidigt, till exempel enbart snabbmat så kan så mycket som 40 procent av tarmens mångfald försvinna, på bara ett par veckor.


”Bakterierna i våra tarmar kommer att påverka vad vi är sugna på för mat. Så äter du mycket snabbmat eller mycket sött eller salt så frodas en viss sorts bakterier på den typen av mat. Dessa bakterier kommer att vilja utvecklas och må bra och kommer därför att påverka hjärnan att äta mer av just den typen av mat” förklarar Ellinor.


Hur påverkar man sin tarmhälsa?


I avsnittet tipsar Ellinor om att börja med att titta på tallriken och se till att minst en tredjedel, men gärna hälften, av tallriken består av olika grönsaker. Ju fler olika ingredienser där finns, desto bättre är det. Nu för tiden äter de flesta av oss med alldeles för dålig variation för att optimera vår tarmflora och kopplat till detta utmanar Ellinor lyssnarna med att räkna antalet unika råvaror man äter under en vecka, då många äter ungefär samma mat vecka ut och vecka in.


Några av tipsen som Ellinor delar med sig av för att skapa en välmående tarmflora:

  • Variera maten mer!
  • Var mer utomhus. När du andas frisk luft i naturen får du i dig luftens mikroflora som innehåller till exempel jordbakterier.
  • Ta på växter och påta i jorden utan handskar.
  • Vädra mer och gärna på natten om du inte bor på en plats med väldigt förorenad luft.
  • Träna utomhus är superbra, eftersom även träning stöttar.
  • Att utsätta sig för många olika miljöer motionerar både immunsystemet och tarmfloran.
  • Välj giftfria städprodukter som citron, ättika och bikarbonat, då dessa också påverkar vår tarmflora.

Fördjupning i ämnet, alla Ellinors tips, liksom vad som verkligen kan stjälpa vår tarmflora


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic