Läkaren som blev frisk
När Peter Martin var färdigutbildad läkare arbetade han som läkemedelsforskare i femton år. När han skulle lämna forskarvärlden för att arbeta som distriktsläkare blev sjukskriven för utbrändhet.
Sjukskrivningen ledde till nya insikter och förändrade hans syn på läkaryrket. Peter ändrade sin kost med fantastiskt resultat, vilket gjorde honom intresserad av funktionsmedicin.
Enligt funktionsmedicin är kosten det viktigaste verktyget vi har för att påverka vår egen hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.
Vi är en djurart, homo sapiens, som har hamnat i en felaktig miljö, där vi äter mat som vi inte är anpassade för, och då blir vi sjuka.
Gediget forskningsunderlag
De läkare som arbetar med funktionsmedicin har enormt mycket forskning att luta sig emot. Den vanligaste typen av forskning inom funktionsmedicin är att man mäter patienters värden före och efter behandling.
Ofta sätter man in flera åtgärder på samma gång, eftersom kroppen är komplex och svaret på ett problem sällan går att begränsa till en sak. Det är fantastiskt att se hur funktionsmedicin fungerar i verkligheten. Det ger dig verkligen självförtroende, säger Peter Martin.
Man ser till varje individs bästa
I traditionell skolmedicin är nästan all forskning finansierad av läkemedelsbranschen med syftet att uppnå ett visst resultat. Då har man randomiserade, kontrollerade studier där en grupp får läkemedel och en annan grupp får placebo, och så ser man vilken det går bäst för.
Det kan man inte göra i funktionsmedicin, eftersom man alltid sätter in många olika åtgärder för att optimera varje individs förutsättningar för att läka – och inga individer är identiska.
Denna skillnad i synen på människan gör att många läkare inom skolmedicin är skeptiska till funktionsmedicin. Till och med Peters egen fru, som också är läkare, var skeptisk till en början. Även Peter själv berättar att han saknade utbildning och kunskap om kost, livsstil och näring innan han upptäckte funktionsmedicin.
En utbildning till läkare är 5,5 år och trots att kosten är så viktig för vår hälsa ägnar man enbart 12,5 timmar åt näringslära, i genomsnitt i Europa.
Och hur fungerar den konventionella sjukvården? Har den lyckats utrota de kroniska sjukdomarna? Nej. Faktum är att 80 procent av den totala sjukvårdsbudgeten i Sverige går åt till kroniska sjukdomar, enligt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Gissa inte, testa!
Peter och hans kollegor ser sig själva som ”lärare”, som guidar sina patienter till förändringar i kost och livsstil utifrån mätresultat och provsvar.
Provsvaren avgör vilka åtgärder som rekommenderas. De tittar ofta på:
Det mesta går ut på att spegla mag-tarmkanalens funktion samt vilka näringsbrister vi har. De är också intresserade av CRP, ett värde för inflammationer, eftersom låggradig inflammation med uppkomst i tarmkanalen ligger bakom nästan alla sjukdomar.
Eliminationskost som verktyg till hälsa
Vi äter mycket som vår kropp inte är anpassad till. Att ta bort en del saker kan ge stora hälsofördelar.
Om du är allergisk mot jordnötter, till exempel, får du tydliga symtom och tar snabbt bort jordnötter ur kosten. På samma sätt kan du må dåligt av annan mat, men du märker inte symtomen lika tydligt, eftersom många av oss går omkring i ett kaos där vi reagerar på många olika saker.
Inom funktionsmedicin arbetar man ofta med eliminationskost som vi skrivit om förut i vår kunskapsbank.
Börja med att ta bort skräpmat, sluta äta på snabbmatsställen, ta bort socker och godis, säger Peter Martin. Det kan göra jättestor skillnad. Själv får han ont i ryggen när han äter ost. I podden berättar han mer ingående hur det hänger ihop.
Lyssna vidare
Avsnitt 23, Bli din egen matdetektiv, handlar alltså om funktionsmedicin och vad den kan göra för dig. Petra Månström är programledare, och Peter Martin är gäst. Peter Martin är också med i avsnitt 18, Immunförsvaret och funktionsmedicin. Vill du veta mer om Peter Martin finns han på Funmed.se https://funmed.se
Vår podd Hälsa kommer inifrån hittar du på bland annat:
iTunes , Spotify och Acast
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.