Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Hur arbetar en näringsterapeut?

Hur arbetar en näringsterapeut?

MENTAL HÄLSAMAGHÄLSA
I avsnitt 66 av podden Hälsa kommer inifrån ringer programledare Sofia Mellström upp näringsterapeuten Leif Östberg i Hudiksvall. Vad gör en terapeut? Var hittar man en bra terapeut? Vad händer vid ett besök? Det är några av frågorna som detta avsnitt svarar på.

Det finns näringsterapeuter, funktionsmedicinska terapeuter, kost- och hälsorådgivare, ayurvedisk hälsorådgivare. Det finns många olika slags terapeuter. Vem passar mig? Var hittar jag en bra terapeut? Vad kan en terapeut hjälpa mig med? Den här artikeln redovisar några korta frågor och svar från Sofias intervju med Leif Östberg. Du hittar podden Hälsa kommer inifrån och hela avsnittet här och där poddar finns.


Vad gör en näringsterapeut?


Inom sjukvården jobbar man med symtombehandling, som är bra i vissa situationer, men näringsterapeuter och funktionsmedicinska terapeuter vill gå djupare och ta reda på orsaken till varför en människa blir sjuk.


– Vi vill gå till roten med det onda, inte bara bota symtomet, säger Leif Östberg.


Vilka söker sig till en terapeut – och vad söker man för?


De flesta som söker sig till en terapeut är högutbildade. Det kan hänga ihop med att  en terapeut är inte subventionerad, så det kostar pengar att söka hjälp.


Många som söker hjälp hos Leif Östberg jobbar själva inom vården, berättar han. De flest som söker hjälp hos en terapeut har redan gått många rundor inom traditionella vårdapparaten, men har inte fått den hjälp de behöver.


– Mycket av problem de söker för är kopplat till stress, utmattning och sömnsvårigheter, säger Leif Östberg.


Vad händer när jag kontaktar en terapeut?


De som säker hjälp hos Leif Östberg får börja med att tala med klinikens sköterska. Det hjälper dem att avgöra hur de ska gå vidare och vilka tester som är aktuella att göra.


– Många ringer för att de vill göra ett specifikt test som de hört talas om, men vi vill inte att folk lägger pengar på fel saker, säger Leif Östberg.


De vanligaste testerna är hårmineralanalys, blodprov, blodsocker, sköldkörtelvärden, CRP (snabbsänkan), mäta cancermarkörer som CEA och PSA. Det är också vanligt med arteriografi som mäter elasticiteten i kärlen i syfte att förebygga hjärt- kärlsjukdomar (se komplett lista här).


Hur många blir hjälpta när de uppsöker en terapeut?


Leif Östberg uppskattar att de kan hjälpa 80–85 procent av alla som söker hjälp. Och då ska man komma ihåg att många, kanske de flesta, redan sökt hjälp i den traditionella vården, utan att att de har fått den hjälp de behöver.


– Vi gör mycket som den traditionella sjukvården inte klarar av.


Hur snabbt kan folk komma tillbaka från utmattning?


Ett grundläggande problem hos utmattade är nedsatt funktion hos binjurarna, som gör att de inte producerar tillräckligt med kortisol.


Även finns det bra tester att göra och åtgärder att sätta in. Hos medelutmattade brukar Leif Östberg se väldigt bra resultat inom loppet av tre månader. För andra kan det ta längre tid.


– Jag har hast många patienter med nyckelpositioner inom större företag som varit sjukskrivna, kommit tillbaka och sedan blivit sjukskrivna igen. För dem kan det ta 6–12 månader att bli återställda.


Vad är framtiden för yrket?


För den som vill arbeta som terapeut finns många olika kurser och utbildningar. Leif rekommendera att börja med läsa basmedicin.


Att vara terapeut är ett framtidsyrke som ger dig en unik möjlighet att hjälpa andra människor. Tyvärr ligger Sverige efter många andra länder när det gäller att tänka på förebyggande hälsovård.


Men allt fler inom den traditionella sjukvården får upp ögonen för det arbete som terapeuter gör. Leif hoppas på utökat samarbete. Själv har han bra kontakt med den lokala vården i Hudiksvall.


– Vi måste jobba i samförstånd istället för att hamna skyttgravskrig. Jag märker att allt fler läkare utbildar sig inom funktionsmedicin, så vi närmar oss varandra. Det är bra, säger Leif Östberg.


Funktionsmedicin


Funktionsmedicin är en medicinsk inriktning som på vetenskaplig grund identifierar och behandlar underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och symtom. Ungefär 80 procent av samtliga kroniska sjukdomar beror på livsstilsfaktorer.  Källa: 

https://www.funktionsmedicinska-institutet.se/vad-ar-funktionsmedicin


Näringsterapi


Näringsterapeutens mål är att främja optimal hälsa genom att rekommendera ett skräddarsytt kost- och kosttillskottsprogram för varje klient. En näringsterapeut har studerat biokemi, nutrition samt vitamin- och mineralterapi och kan ge råd om hur kroppen bäst bibehåller och återställer naturlig näringsbalans. Källa: http://nmtf.se


Länkar i poddavsnittet


I intervjun hänvisar Leif Östberg bland annat till kurser och tester  hos Holistic.


Han nämnde också:


Linus Pauling https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling


Jeffrey Bland https://jeffreybland.com/about-me/


The Institute for Functional Medicine https://www.ifm.org


Hälsotestet FAB https://www.medibalans.se/onewebmedia/FAB_online.pdf


Näringsmedicinska Skolan https://www.naringsmedicinskaskolan.se


Näringsmedicinska Yrkesförbundet http://nmtf.se


Alla avsnitt på Hälsa kommer inifrån finns på https://www.holistic.se

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic