Längs med väggarna i hela tunn- och tjocktarmen finns det tarmslemhinneceller vars uppgift är att analysera inflödet av ämnen och mikroorganismer. Omsättningen av tarmslemhinneceller är enorm, slemhinnan är helt utbytt var tredje eller fjärde dag. Cellerna signalerar via signalsubstanser till en mängd olika immunceller som sitter djupare in i slemhinnan. Dessa immunceller bildar antikroppar och andra skyddande ämnen.
Bakterierna i tarmarna gör så att cellerna i tarmens innervägg hela tiden nybildas och skyddar tarmen mot sjukdom. Men om tarmfloran är i obalans kan slemhinnan skadas och vi drabbas av läckande tarm.
Problem med läckande tarm
Tarmen och tarmslemhinnan är tät men släpper igenom rätt slags näringsämnen (aktiv transport), medan sådant som kan orsaka skada i kroppen, som till exempel osmält mat och bakterier stannar i tarmen.
Dålig mat ger upphov till förruttnelseprocesser och jäsningar i tarmarna som gynnar ”dåliga” bakterier. De dåliga bakterierna bildar ämnen som skadar den känsliga tarmslemhinnan så att den läcker. Då hamnar skadliga ämnen i blodet där de belastar alla kroppens organ.
Om tarmen läcker för mycket gifter till blodet hinner inte levern och njurarna med att rensa ut dem. Gifterna tas upp och lagras i kroppens vävnader. Symtom på detta kan vara trötthet, svullnader, inflammationer, värk i leder och muskler, stelhet, huvudvärk, klåda, matsmältningsproblem, allergier, överkänslighet, dålig andedräkt, illaluktande svett och avföring samt olika typer av hudproblem. När tarmslemhinnan blir skadad blir också näringsupptaget sämre. Därmed uppstår även en näringsbrist i kroppen som gör att cellernas funktion (och även leverns avgiftande förmåga) blir sämre.
Vid "läckande tarm" bildas glapp, eller hål, mellan celler i tarmslemhinnan. Genom dessa glapp läcker osmält mat, gifter och bakterier in i blodet. Det triggar vårt immunförsvar och kan leda till inflammation, som i sin tur kan leda till en mängd olika sjukdomar.
Bland annat kopplas olika typer av allergier, utmattning, migrän, gaser, muskel- och ledvärk och autoimmuna sjukdomar till läckande tarm.
Följden av dålig kost och dålig tarmfunktion under lång tid är förödande. Genom att rensa upp i tarmen och byta till en mer näringsrik och varierad kost stabiliseras tarmfloran och tarmslemhinnan och du mår bättre.
Livsstilsförändringar vid problem med tarmen
Varje dag äter vi cirka 1 kg föda, och fel kost tros vara en av de största orsakerna till läckande tarm. Några saker att undvika eller minska på är:
Andra saker som påverkar tarmen negativt är
Livsstilsförändringar och kosttillskott kan hjälpa en skadad tarm. Kosttillskott som mjölksyrabakterier, L-Glutamin, Aloe vera, kokosolja eller matsmältningsenzymer är ett bra komplement för att hjälpa en skadad tarmslemhinna.
Övriga tips
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.