Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Konsten att leva i klimakteriet

Konsten att leva i klimakteriet

KVINNOHÄLSAB-VITAMINC-VITAMIND-VITAMINK-VITAMINMAGNESIUMOMEGA-3KALCIUMZINK
I avsnitt 67 av ”Hälsa kommer inifrån” talar vi om klimakteriet. Vad är det? Hur påverkar det oss? Och hur blir denna övergång så enkel som möjligt? Programledaren Sofia Mellström grillar näringsterapeut Ellinor Ladenberg, som har svar på alla frågor.

Varför pratas det så mycket om klimakteriet idag? Är det något nytt som drabbat oss människor?

Det undrar programledare Sofia Mellström i detta poddavsnitt. Svaret från Ellinor Ladenberg är att klimakteriet är något som kvinnor i alla tider gått igenom. Skillnaden är att vi lyft på locket och talar om det nu. 


Förr var det lite tabu att tala om klimakteriet, men ju mer vi lär oss om hälsa och kvinnokroppen, desto enklare blir det att tala om det. Klimakteriet kallas även för övergångsåldern och det kan sträcka sig över ganska lång tidsperiod, upp mot tio år.  Det delas in i tre faser: förklimakteriet, klimakteriet och menopaus som är ett år efter sista mensen. 


Medelåldern för klimakteriet är 51 år. Men kan variera mellan 40 och 57 års ålder. Det som händer är att äggstockarna går i pension. Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att så småningom försvinna helt. 


Hormoner och signalsubstanser som påverkas av klimakteriet är progesteron, östrogen, serotonin, noradrenalin, dopamin och GABA. Framförallt ser vi att nivåerna av östrogen sjunker. Det påverkar flera organ i kroppen, t ex livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. 


Typiska symtom på låga nivåer av östrogen är: 

  • Värmevallningar
  • Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning
  • Sömnproblem
  • Humörsvängningar
  • Nedstämdhet
  • Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen
  • Urinvägsbesvär, du känner dig ofta kissnödig, det svider när du kissar.
  • Torr hy, glåmighet
  • Minskad sexlust
  • Ledvärk, mer inflammation
  • Förstoppning

Bra näringsämnen vid klimakteriet är omega-3, GLA (finns i jättenattljusolja), B-vitaminer (särskilt B6) magnesium, zink, D-vitamin, kalcium, bor, K2, C-vitamin och probiotika.  


Det finns även örter som stöttar vid klimakteriet, särskilt ashwaganda, johannesört, amerikansk frossört, citronmeliss, dong quai, munkpeppar, hjärtstilla, läkesilverax.


Det finns även bra behandlingar att få. Diskutera med din gynekolog vad som är rätt för just dig, till exempel bioidentiska hormoner, alltså hormoner som är lika kroppens egna hormoner. Det finns även Homeopatiska medel som påverkar hypofysen. Och vi ska inte glömma att många har näringsbrister och detta behöver också utredas.


Måste jag sluta med kaffe? undrar Sofia Mellström. Ellinor Ladenberg har svaret.  Dessutom får vi många livsstilsråd för att må bra i klimakteriet. Mycket matnyttig information och bra tips utlovas i avsnitt 67 av ”Hälsa kommer inifrån”.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic