Tanken på att en anhörig eller vi själva kan få demens är skrämmande. Därför välkomnas alla studier som undersöker hur vi med hjälp av livsstilen kan förebygga förlust av hjärnans funktioner.
Något av det mest utmärkande för Alzheimers sjukdom är förlusten av minnet. Ord, ansikten, tider och platser blir suddiga vilket försvårar livet för den sjuke och de anhöriga.
Dessa förändringar börjar forskarna nu kunna koppla till förekomst av så kallade biomarkörer. Biomarkörer är biologiska molekyler som förekommer i unika mönster vilka kan kopplas till olika sjukdomar - som demens.
Biomarkörer kan vara proteiner - som tauproteiner. När en person har demens kan man ofta se att tauprotein samlas i hjärnan och gör att vävnaden inte kan fungera. En annan biomarkör kan vara enzymer - som acetylkolinesteras. Det bryter ner acetylkolin som är en viktig signalsubstans bland annat för vårt minne. Nivåerna av enzymerna - och därmed nedbrytningen - ökar ofta när en person har Alzheimers sjukdom vilket försämrar minnet.
Unik svensk studie
En forskargrupp bestämde sig för att titta på kopplingen mellan biomarkörer vid Alzheimers och resultat på minnestester. De ville även se hur tillskott av omega-3 påverkade biomarkörerna och minnestestresultat. Något som aldrig tidigare gjorts.
– Studien är unik. Det är den första som samlar in data om dessa nya biomarkörer på människor med Alzheimers sjukdom som fått omega-3 kosttillskott, säger Yvonne Freund-Levi, forskare i neurovetenskap vid Örebro universitet.
33 patienter fick antingen 2,3 gram omega-3 (1,7 gram DHA och 2,3 gram EPA) per dag eller placebo under sex månader.
Stabilare minne med omega-3
De personer som i studien fick omega-3 hade i uppföljande tester stabiliserat sitt minne till skillnad mot kontrollgruppen som försämrades.
Dessutom fann forskarna att några patienter i omega-3 gruppen ökningar i två biomarkörer som normalt kopplas till nervskador. Vad det betyder kan de dagsläget inte säga men artikeln pekar på att det inte behöver betyda att mer av dessa produceras i hjärnan. Det kan också vara så att de inte bryts ner lika snabbt eller att de inte förs ut med lymfsystemet från hjärnan i samma takt.
Viktigaste råden till patienter med Alzheimers
Yvonne Freund-Levi påminner om att vi behöver starta tidigt för att förebygga Alzheimers:
– Vi vet att det bästa är att börja tidigt – det är svårt att påverka sjukdomen i ett senare skede. Det bästa rådet vi har att ge i nuläget är att vara fysisk aktiv och att äta omega-3 – i mat som till exempel fet fisk eller som kosttillskott.
Referenser
Tofiq A, Zetterberg H, Blennow K, Basun H, Cederholm T, Eriksdotter M, Faxén-Irving G, Hjorth E, Jernerén F, Schultzberg M, Wahlund LO, Palmblad J, Freund-Levi Y. Effects of Peroral Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cerebrospinal Fluid Biomarkers in Patients with Alzheimer's Disease: A Randomized Controlled Trial-The OmegAD Study. J Alzheimers Dis. 2021 Aug 20. doi: 10.3233/JAD-210007. Epub ahead of print. PMID: 34420949. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34420949/
https://www.oru.se/nyheter/battre-resultat-i-minnestest-nar-patienter-med-alzheimers-atit-omega-3/
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.