HUR KOMMER JAG TILLRÄTTA MED MIN ÖVERKÄNSLIGHET?

Många som har problem med matöverkänslighet upplever att deras överkänslighet varierar. Ibland tål man och ibland inte. Vad kan det bero på?

Många som har problem med matöverkänslighet upplever att deras överkänslighet varierar. Ibland tål man och ibland inte. Vad kan det bero på?

Främst beror det på:

Hur kommer jag tillrätta med överkänslighet?

När man misstänker ett eller flera livsmedel kan man pröva en eliminationskost.

Då håller man upp med att äta den maten som man misstänker orsakar reaktionen under minst 2 veckor. Mår man bättre av det är det en indikation att man hade rätt.

Får man en positiv effekt kan man prova att införa det igen. Däremot bör man inte tillföra det lika ofta som när man fick reaktion på det, för att undvika överbelastning igen.

Kom ihåg att det är ofta en överbelastning av ett eller flera ämnen som kan ha orsakat dina symtom. Parallellt med en uteslutningsdiet behöver man se över sin livsstil totalt.

Eliminationskost och variation

Om du äter mycket och ofta av ett visst livsmedel så kan det på sikt leda till en överbelastning och ge överkänslighet. Variera och rotera din kost, då minskar risken för att kroppen överreagerar. Ladda ner vårt rotationsschema 1 vecka – 50 råvaror. Mångfald på tallriken ger mångfald i tarmen. Ha som mål att äta 50 olika råvaror per vecka. Prova sedan att öka till 100.

Vägledning eliminera vanliga allergener

Upplever du att det är många olika livsmedel som orsakar problem kan du prova en eliminationskost. Du undviker då under en tid flera vanliga allergener. När man sedan introducerar ett livsmedel i taget kan man ofta märka tydligt vad det är man reagerar emot.

Rekommenderad mat

Mat att undvika