Säsongssmart ätande

Anpassar du din mat efter säsong? Förr i tiden anpassade vi våra måltider utefter de råvaror som fanns tillgängliga, då vi inte hade möjlighet till annat. Idag har vi helt andra förutsättningar och importerar färska frukter och grönsaker oavsett årstid. Men att äta mat utefter säsong ger en bättre magkänsla. Det har inte bara en positiv effekt på smaken, utan också på plånboken och miljön. Här är några goda anledningar till att äta mer säsongssmart mat:

Högre kvalité

Som du säkert vet behandlas svenska grönsaker överlag med färre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder. Det gör att det känns extra bra att välja svenska grönsaker. Ekologiska grönsaker är att föredra då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi är även mer måna om miljön genom att undvika konstgödsel, då det tillverkas genom en enormt energikrävande process som förbrukar massvis av fossilenergi.

Enligt Naturskyddsföreningen bör man gärna välja ekologiska alternativ när det kommer till bland annat kaffe, bananer, vindruvor, potatis, kött och mejeriprodukter. Som nämnt är säsongsmat oftast billigare. Potatis, morot, vitkål och övriga rotsaker är exempel på råvaror som nästan alltid billiga, men som under säsong är extra prisvärda.

Mer smak

Långa transporter har också negativ påverkan på råvarornas smak. Råvaror som fått mogna naturligt och växa färdigt vid rätt tid på året smakar mer. Tomater är ett sådant exempel. Aromen utvecklas när tomaterna får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får eftermogna under transporten, vilket ger en mindre utvecklad smak.

Klimatsmart mat

Ett generellt tips för att äta klimatsmart är att välja mycket grova och lagringståliga grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan hela året om i Norden. Det gör att vi kan minska svinnet både hemma och i butikerna. Några exempel på lagringståliga grönsaker är piennolotomater, potatis, rödkål, vitkål, kålrabbi och potatislök.

Frukter, bär och grönsaker, som inte är lika tåliga passar extra bra att ätas när de är i säsong. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet som inte är i säsong fraktas ofta med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Dessa är bra att undvika då flyg är, som känt, en stor miljöbov.

I en jämförelse av vilka utsläpp olika slags mat ger visade sig nötter och baljväxter såsom bönor, ärtor och linser vara betydligt mer klimatsmarta proteinkällor jämfört med nötkött. Det visade Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som rekommenderas av Livsmedelsverket. Den redovisade även olika råvarors klimatpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser. Mejeriprodukter såsom ost och smör ger relativt höga utsläpp av växthusgaser, där utsläppen framför allt kommer från kornas fodersmältning. I samma lista beskrevs potatis ha minimal klimatpåverkan medan ris, som odlas på vattendränkta marker släpper ut relativt mycket växthusgaser.

Att äta mer säsongssmart mat behöver inte betyda att man måste avstå från importerade frukter och grönsaker helt och hållet. Men ett tips är att se frukter och grönsaker som lyxiga livsmedel, som förgyller vardagen under olika perioder. Det är ett enkelt sätt att äta mer varierat och gott. Det kan också ge ny inspiration i matlagningen.

Aktuell säsongsmat

Blev du också nyfiken på vilka grönsaker och frukter som är aktuella just nu? Äpplen, majs, selleri, paprikor, persikor, berberisbär, röd steklök och körsbärsplommon är exempel som råvaror som i augusti har kommit i säsong. För att läsa mer om vilka råvaror som är aktuella för respektive säsong så kan du klicka in på www.säsongsmat.nu

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Gluten i dolda källor

Diagnosen celiaki (glutenintolerans) ökar i samhället. Det visar en artikel från Karolinska Institutet. Om du har en känslighet mot gluten eller valt att undvika gluten i din kost kan det hända att du ändå riskerar att utsättas för gluten via dolda källor. Det är lätt att omedvetet konsumera gluten. Den gömmer sig ibland i andra ingredienser olika livsmedelsprodukter och till och med mediciner kan innehålla spår av gluten.

Mediciner

Märkningsstandarder för gluten i mediciner har gått framåt. Men det finns många receptbelagda läkemedel som idag innehåller hjälpämnen som kan innehålla gluten, men detta deklareras inte alltid. Förhoppningsvis är detta på väg att förändras. Den 3 april i år kom ett lagförslag som avser att underlätta identifiering av gluten i receptbelagda läkemedel genom att kräva att läkemedelstillverkare ska märka mediciner med förteckningen över ingredienser, deras källa och om gluten finns. Om du idag vill få bekräftat att medicinen är glutenfri kan du be apotekaren eller tillverkaren att bekräfta detta.

Bearbetat kött

Kött är förmodligen det sista stället du skulle tänka dig att leta efter gluten. Men bearbetat kött innehåller ofta gluten som bindemedel eller i syfte att förbättra strukturen. Detta är vanligt i produkter som hamburgerkött, köttbullar, köttfärslimpa och korv. Kryddat eller marinerat kött innehåller ofta hydrolyserat veteprotein eller sojasås.

Såser och sky

Såser som soja eller teriyaki innehåller vanligtvis veteprotein, hydrolyserad vetestärkelse eller vetemjöl. Andra såser innehåller ofta sojasås eller maltvinäger (som tillverkas av kornmalt). Dessutom är basen för många gräddsåser och skysåser en redning, som består av vetemjöl blandat med smör.  Hör gärna efter med restaurangen så att såserna verkligen är glutenfria om du är känslig.

Stärkelse

Vete finns i stärkelse och stärkelsederivat. Utforska ingrediensetiketten och leta efter termer som ”vetestärkelse”, ”hydrolyserad vetestärkelse” eller ”innehåller vete”. Det finns några glutenfria stärkelser som till exempel tapiokastärkelse, risstärkelse och potatisstärkelse.

Soppor

Livsmedelsproducenter använder ofta vetemjöl eller vetestärkelse som förtjockningsmedel för soppor, vilket kan döljas i ingrediensetiketten. Många soppor och soppbaser innehåller också korn eller andra sädesslag. Läs etiketter noggrant på färdiga soppor.

Salladsdressingar

Dressingar kan innehålla vetemjöl, soja eller maltvinäger. Många av dina vanliga salladsdressingar innehåller vete- eller gluteninnehållande tillsatser som modifierad stärkelse som förtjockningsmedel. Dessutom innehåller salladsdressing ofta konstgjorda färgämnen, smakämnen, dextrin, malt, och sojasås som kan innehålla gluten som underingrediens.

Chips och pommes frites

Potatis är naturligt glutenfri, men chips består av mer än bara potatis och innehåller därför ofta gluten. Man använder ofta både maltvinäger och vetestärkelse i vanliga potatischips. Dessutom steks pommes frites ofta i samma olja som används för att göra annan gluteninnehållande stekt mat som leder till korsföroreningar. Pommes frites är oftast glutenfria, men vid tillagning använder vissa restauranger ibland samma frityrolja till pommes som till glutenprodukter så det kan var bra att fråga även om detta. Inte undra på att restaurangpersonal ibland blir lite trötta på oss restaurangbesökare.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Vägen till en lugnare mage

Hur vi äter är minst lika viktigt som vad när det kommer till näringsupptag. Det berättar näringsterapeut Ellinor Ladenberg i avsnitt 5 av podden Hälsa kommer inifrån. Det handlar om matsmältningen, och Ellinor ger sina bästa tips för att motverka förstoppning och maximera näringsupptaget. 

Ellinor Ladenberg är expert på näring och hälsa och föreläser också inom området för Holistics räkning. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån citerar Ellinor den moderna medicinens fader Sokrates när hon konstaterar att ”All sjukdom börjar i tarmen”. 

I tarmen har vi 80 procent av vårt immunförsvar, och det är också här som byggstenarna till vår kropp absorberas – eller inte. Många av oss lider av näringsbrist trots att vi äter bra mat. Näringsupptaget beror på hur väl vår matsmältning kan bearbeta den mat vi äter.

För att matsmältningen ska fungera optimalt behöver vi framför allt lugn och ro kring måltiden. När vi stressar eller äter på stående fot och kastar i oss maten, hinner matsmältningen inte med. Det utsöndras inte tillräcklig mängd saltsyra och enzymer, och när maten sväljs efter bara ett fåtal tuggor, blir den svår att bearbeta och näringsupptaget påverkas.  

Men vardagen tillåter inte alltid måltider i lugn och ro, särskilt inte hos familjer med småbarn. Programledaren Petra Månström och dagens gäst Ellinor Ladenberg sina bästa tips på hur du kan tänka för att skapa så harmoniska måltider som möjligt.

Förstoppning är ett vanligt problem när matsmältningen inte fungerar optimalt. Missa inte Ellinors bästa tips för att få fart på magen!

Intoleranser mot gluten och laktos är vanliga, och även här har Ellinor och Petra egna erfarenheter att dela med sig av. Lösningen behöver inte alltid innebära att utesluta vetemjöl eller mjölk. Svullen mage och oregelbundenhet med förstoppning och diarré om vartannat kan ganska snabbt och lätt normaliseras på annat sätt, säger Ellinor, som också berättar om skonkost, alltså en kosthållning med mat som är så skonsam att även väldigt känsliga magar klarar den.  

En annan sak som Petra och Ellinor pratar om är det ljumna citronvattnet på morgonen. Det är många som börjar dagen med lite ljummet vatten, men varför, och är det en bra grej? Ellinor rätar ut frågetecknen och delar också med sig av hur hennes egna mornar kan se ut. 

Magen och hjärnan hänger ihop och vår matsmältning funkar påverkar hela kroppen. Mer energi och bättre koncentration och minne är några av de effekter man kan uppleva när man lägger om sin matsmältning. 

En sak som piggar upp är kaffe. Och hur är det med kaffet egentligen? Måste vi sluta med det? Nä, enligt Ellinor kan vi ta någon kopp om dagen, men tänka på NÄR vi dricker, för att minimera de negativa effekterna.  

Hälsa kommer inifrån, en podd från Holistic

Inspiration, kunskap och hälsosamma tips. Det bjuder Holistic på i sin nya podd Hälsa kommer inifrån, som görs tillsammans med journalisten Petra Månström, känd från Maratonpodden. I varje avsnitt intervjuar Petra Månström en av Holistics föreläsare eller näringsterapeuter, som delar med sig av sin erfarenhet om hälsa utifrån ett givet tema. Lyssna på iTunes eller Spotify eller Acast eller nedan (det tar några sekunder innan ljudet kommer.)

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Solskydd – inifrån och ut

Förutom att smörja in huden med naturliga, ekologiska och vegetabiliska solkrämer, kan man kan tänka på vad man stoppar i sig för att skydda sig mot solen. Enligt artikeln ”9 foods with UV-protective effects från Biotics Research” kan dessa 9 livsmedel skydda huden mot solskador och hjälpa den hud som redan har bränts.

 1. Guava – Att apelsiner innehåller vitamin C känner nog många till, men att den tropiska frukten guava innehåller fem gånger så mycket vitamin C kanske inte alla vet. Guava är överfulla av vitamin C – vilket ger massiva 419 procent av det dagliga värdet (DV). Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Livsmedel som är rika på vitamin C kan skydda huden mot solskador eftersom denna antioxidant kan hantera molekylskador orsakade av solljus.
 2. Sötpotatis – Karotenoider, såsom betakaroten och lykopen, ger frukt och grönsaker en livlig orange färg och ger huden också antioxidanter som kan fungera som ett skydd mot solstrålar. All potatis innehåller stora mängder stärkelse, som tros dra ut värmen ur huden. Lägg potatisskivor på den brända huden för en lugnande effekt.
 3. Jordgubbar – är ett naturligt solskydd eftersom de innehåller 108 procent av DV vitamin C och ellaginsyra, som kan absorbera fria radikaler och minska pigmentfläckar som är orsakade av solskador.
 4. Grönt te – innehåller polyfenoler som är en grupp hudvänliga ämnen som främjar DNA-reparation. I grönt te finns även vitamin B2 som bidrar till att bibehålla normal hud och vitamin E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
 5. Havregryn – innehåller antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter som kan bidra med skydd mot solens negativa effekter genom att motverka fria radikaler. Havregryn kan även återfukta och lugna solbränd hud. Blanda havregryn med gott om vatten för att få en massa. Massera försiktigt massan över det skadade området och låt sitta i några minuter. Skölj sedan med kallt vatten.
 6. Gurka – hjälper kroppen att producera kollagen, det huvudsakliga strukturella proteinet i huden. Gurkan består till 96 procent av vatten, vilket gör denna grönsak mycket fuktgivande. Gurkan innehåller även kaffeinsyra, kalium och vitaminerna C och K, vilka kan vara bra för lugna en solbränna. Kaffeinsyra innehåller mycket antioxidanter och skyddar huden mot oxidativ stress och DNA-skador.
 7. Tomater – I likhet med jordgubbar innehåller tomater lykopen, som är en karotenoid som ger tomaten sin röda färg. Lykopen är en antioxidant som skyddar huden mot cellskador. Tomater innehåller också vitamin C – bara en kopp tomatjuice ger 188,9 procent DV vitamin C. Tomater är också rika på antioxidanter och hjälper till att balansera kroppens pH.
 8. Vattenmelon – består till 92 procent av vatten, så de är utmärkta för att hålla huden återfuktad. Vattenmelon är också fylld med näringsämnen som vitamin A, B6 och C. Vattenmelon innehåller också antioxidanten lykopen och aminosyran arginin. Båda kan hjälpa till att minska hudens åldrande.
 9. Morötter – är fyllda av betakaroten, som kroppen konverterar till vitamin A. Betakaroten kan minska inflammation från solbränna. Morötter och andra grönsaker med karotenoider hjälper till att hålla huden spänstig. Forskning visar också att karotenoider verkar göra huden mindre solkänslig samtidigt som den minskar det hudåldrande som orsakas av solen.

Hudhälsosamma livsmedel bör avnjutas råa (om möjligt) för att dra nytta av deras bioaktiva näringsämnen. Så njut av sommaren och tillför gärna dessa livsmedel till kosten för lite extra solskydd.

https://blog.bioticsresearch.com/9-foods-with-uv-protective-effects

Publicerat i Artiklar | 2 kommentarer

Zoodles med Holistic Spirulinasås

Zoodles är som noodles, men består bara av zucchini. Ringla över den härligt gröna såsen som är fylld med klorofyll, örter och näring. Toppa med gyllene rostade nötter och du har en riktigt fräsch och krämig sallad som passar lika bra som den är eller som tillbehör på sommarbuffén.

Recept (ca 4 stora portioner)

2 zucchini, svarvade eller hyvlade
En näve ruccola eller spenat
Tre nävar blandade nötter och frön, rostade

Spirulinasås

 • ½ dl tahini
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 msk mandelsmör
 • Ca 1 dl olivolja, addera mer vid behov
 • Juice av 1 citron
 • En näve persilja, finhackad
 • En näve basilika, finhackad
 • 2 tsk Holistic spirulina/chlorella/vetegräspulver
 • Salt och peppar

Gör så här:

Svarva zucchinin med en grönsakssvarv eller hyvla den
Rosta nötter och frön i en stekpanna
Blanda zoodles, ruccola/spenat, nötter och frön
Servera med spirulinasåsen

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Tecken på att du äter för lite grönsaker

De flesta vet att vi har behov av att äta mycket grönsaker – särskilt de gröna växterna. Men att integrera dem i kosten är ofta lättare sagt än gjort. Enligt artikeln 8 Clear Signs You’re Not Eating Enough Vegetables från Dr. Mercola finns flera tecken på att vi får i oss för lite grönsaker. [1]

 1. Får lätt blåmärken
  Om du märker av blåmärken här och där kan det bero på att du inte får tillräckligt med vitamin C. För att tillföra vitamin C till din kost kan du lägga till röda paprikor, röd chili, tomater, broccoli och mörka bladgrönsaker.
 2. Ditt minne upplevs dimmigt
  Glömska är inget ovanligt. Men om ditt minne upplevs dimmigt kan det vara bra att få i sig mer näringsämnen. Lutein i synnerhet kan vara bra för att stödja lärandet och minnet. Lutein finns i bladgrönsaker, morötter, broccoli, majs och tomater.
 3. Du är trött hela tiden
  Om din dagliga kopp kaffe inte får dig att känna dig piggare kan det bero på att du inte får i dig tillräckligt med folat, som är ett vattenlösligt vitamin B. För att tillföra mer folat i din kost kan du lägga till svartögda bönor, njurbönor, limabönor, marinbönor, sparris och linser.
 4. Du känner dig mer stressad än vanligt
  Stress kan orsaka inflammation i kroppen. Grönsaker innehåller antiinflammatoriska föreningar som kan bidra till att minska inflammation och minimera effekterna av stress. Några av de bästa antiinflammatoriska grönsakerna inkluderar tomater och gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål.
 5. Du upplever muskelkramper
  Muskelkramper kan vara ett tecken på lågt intag av kalium. För att fylla på med kalium lägg till spenat, rödbetor, broccoli, ärtor, selleri och gurkor till din kost.
 6. Din förkylning varar längre
  Att din förkylning varar längre är ett säkert tecken på att ditt immunförsvar kämpar. Grönsaker ger din kropp vitaminer, mineraler och antioxidanter som stödjer ditt immunförsvar och hjälper dig att hålla dig frisk. Det är en av många goda anledningar att ladda upp med mer grönt.
 7. Du blir inte mätt
  Grönsaker innehåller fibrer som främjar en hälsosam matsmältning och hjälper dig att känna dig mätt längre, vilket kan öka mättnad och minska överätandet. Oavsett om det är viktminskning eller en hälsosam diet som du strävar efter bör grönsaker vara en del av varje hälsosam diet.
 8. Din tallrik saknar färg
  Kolla in din tallrik vid din nästa måltid. Om du inte ser olika regnbågsfärger – särskilt grön – så är det mycket troligt att det saknas viktiga näringsämnen i din diet. Lägg till grönsaker vid varje måltid för att förhindra näringsbrister och nyttja fördelarna av en hälsosam diet.

Låt grönsakerna ta plats och bygg gärna upp måltiden utifrån dem.


[1] https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2019/04/22/8-clear-signs-youre-not-eating-enough-vegetables.aspx

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Försvar mot inflammation

Det är många faktorer som kan öka inflammationen i kroppen. Man vet idag att tarmfloran påverkar allt som sker i kroppen, direkt eller indirekt.

Inflammation kan bottna i obalanser i tarmfloran, vilket i sin tur kan bero på en obalanserad kost – för lite fibrer exempelvis. Ett högt intag av socker och andra raffinerade kolhydrater och för mycket omega-6-fettsyror i förhållande till omega-3 kan också trigga inflammation. Andra faktorer som kan påverka är för lite sömn och fysisk aktivitet.

Enligt artikeln ”Managing inflammation through gut microbiota” från Biotics Research finns teorier om att samspelet mellan tarmfloran och immunsystemet antingen kan ge hälsosamma resultat eller kronisk låggradig inflammation i kroppen, beroende på tarmflorans balans eller obalans. Artikeln tar även upp livsmedel som är antiinflammatoriska och som tarmfloran tycker extra mycket om. Exempel på dessa är vitlök, jordärtskockor, lök, bananer, äpplen och linfrö.[1]

En sammanfattning av 18 studier, som har undersökt olika dieter och kostmönster, visar att fiber och fett kan förändra tarmfloran och inflammatoriska markörer. En fettrik kost, speciellt mättat fett, ökar den låggradiga inflammationen i kroppen genom att påverka tarmfloran. Enligt artikeln är det troligt att tarmfloran kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.[2]

I en annan studie jämfördes effekterna av en hög och låg artrikedom i bakteriefloran i tarmen. Resultaten visade att en artfattig bakterieflora ökar risken för inflammatoriska tillstånd.[3]


[1] https://blog.bioticsresearch.com/managing-inflammation-through-gut-microbiota?utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=72438517&_hsenc=p2ANqtz-9Cc7MVGiyptx8Y2VRaUhXjVRasd3GnQgk7IjMMKUG0FNDfm4LY1kchyFwgqD8r9zE5VDt1THYB9sfIJx2SjnfquMnPUbzogJ3Uu8dd1sak7acC_RU&_hsmi=72438517

[2] Vibeke H. Telle-Hansen, Kirsten B. Holven, Stine M. Ulven. Impact of a Healthy Dietary Pattern on Gut Microbiota and Systemic Inflammation in Humans. 2018.

[3] Le Chatelier E et. al, Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. 2013. c

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Äppelcidervinäger gör mer än du tror

Om du inte har en flaska äppelcidervinäger i ditt skafferi kan du missa vad denna fantastiska vinäger har att erbjuda. Äppelcidervinäger är gjord på jästa äpplen och är rik på enzymer och antioxidanter I artikeln 6 Surprising Health Benefits of Apple Cider Vinegar, från Dr. Mercola, kan du läsa om äppelcidervinägerns många fördelar.

Äppelcidervinäger V.S viktminskning

Forskning visar att äppelcidervinäger kan hjälpa till med viktminskning. Viktminskningen antas påverkas av ättiksyra som äppelcidervinäger innehåller, vilket kan hjälpa till att undertrycka aptiten, öka ämnesomsättningen och minska förmågan att binda vätska.

Äppelcidervinäger förhindrar dålig andedräkt

En annan fördel med äppelcidervinäger är dess förmåga att hjälpa till att förhindra dålig andedräkt. Lägg 1–2 matskedar äppelcidervinäger i ett glas med vatten och använd det för att gurgla efter att du borstar tänderna. Skölj sedan din mun med rent vatten för att ta bort eventuell syra på tänderna.

Äppelcidervinäger kan öka magsyran

I motsats till vad många tror kan halsbränna ofta vara orsakad av för lite magsyra – inte för mycket. Äppelcidervinäger tillför syra till magsäcken och främjar därmed en bättre matsmältning. Lägg en tesked äppelcidervinäger i ett glas med vatten och drick cirka 30 minuter innan du äter för att underlätta matsmältningen.

Äppelcidervinäger kan hjälpa till att sänka blodsockret

Reglering av ditt blodsocker spelar en nyckelroll för att minska risken för diabetes och hjärtsjukdomar. Studier visar att äppelcidervinäger kan hjälpa till att sänka blodsockernivån, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för diabetiker.

Äppelcidervinäger kan lugna en upprörd mage

Äppelcidervinäger råkar vara ett av de bästa naturläkemedlen för en upprörd mage. Tillsätt 1–2 matskedar till ett glas med vatten för att lindra tarmkramperna. Detta kan stödja matsmältningen och minska magens uppblåsthet.[1]


[1]https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2019/05/03/6-surprising-health-benefits-of-apple-cider-vinegar.aspx dlocked0 Grid

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Grönsaker för din hälsa

Även om det finns många goda anledningar till att äta grönsaker är det endast två av tio svenskar som får i sig den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker per dag. Det visar Riksmaten 2010, som är den senaste undersökningen som har gjorts på svenskarnas matvanor.

Fullproppade med näringsämnen

Grönsaker innehåller flera viktiga näringsämnen, som bland annat antioxidanter – som ger ett skydd mot de fria radikalernas angrepp på cellerna. Antioxidanter som man kan hitta i grönsaker är till exempel betakoroten som finns i morötter och indoler som finns i korsblommiga grönsaker såsom broccoli, brysselkål och grönkål.

En antioxidant som du hittar i mörka bladgrönsaker är lutein. En studie från Linköpings Universitet visar att det bästa sättet att maximera upptaget av lutein är att mixa grönsaken, till exempel spenat, i en smoothie eller juice.[1]

Färska grönsaker

Grönbladiga grönsaker såsom grönkål, rucola, broccoli och spenat innehåller svavelföreningar, glukosinolater och karotenoider som man tror har en positiv effekt på hälsan. Enligt Dr. Sanna Ehdin bör man välja grönbladiga grönsaker som är färska och som inte har hunnit sloka då de ofta förlorar sitt näringsinnehåll relativt snabbt efter skörden.[2]

Grönsaker är basbildande

Så fort våra muskler arbetar bildas det mängder av biprodukter däribland syror, som kan bidra till att våra kroppar ”försuras”. En annan orsak till att vi ”försuras” kan vara att vi äter för mycket syrabildande mat i förhållande till basbildande mat. Till syrabildande mat hör kött, fisk, fågel och spannmål. Grönsaker och frukt är däremot basbildande. Grönkål, spenat och avokado är exempel på basbildande livsmedel. Låt gärna 75 procent av din tallrik vara fylld av basbildande mat och 25 procent av syrabildande. Det är en bra tumregel.


[1] Rosanna W.S. Chung, Per Leanderson, Nelly Gustafsson, Lena Jonasson. Liberation of lutein from spinach: Effects of heating time, microwavere heating and liquefaction. 2018.

[2] https://drsannas.se/varfor-ar-gronsaker-sa-nyttigt/?utm_source=Dr+Sannas+Nyhetsbrev&utm_campaign=56a1e226ec-h%C3%A4lsonyheter+17+2019+-+k%C3%A4rlek-releas+remail&utm_medium=email&utm_term=0_4d817956a0-56a1e226ec-43417879&mc_cid=56a1e226ec&mc_eid=3b5ad9c37f

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor—undersokningar/riksmaten-2010-11—vuxna

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Fröknäcke med Holistic Chia

Vad sägs om att baka ett välsmakande och glutenfritt knäckebröd som är fyllt med antioxidanter, proteiner, mineraler och vitaminer? Bryt dem i bitar och servera med goda röror till.

Recept (ca en plåt)

 • 2,5 dl valfria frön och kärnor (välj bland chiafrön, sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor)
 • 2 dl majsmjöl (kan även bytas ut mot mandelmjöl eller kokosmjöl)
 • ½ tsk salt
 • ½ dl olivolja
 • 2 dl kokande vatten
 • 2 nypor flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, majsmjöl, salt och kokande vatten i en bunke. Bred ut smeten så tunt du kan på ett bakplåtspapper på en plåt. Använd exempelvis en slickepott. Skär ut rutor och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 75 minuter.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar