Sockerberoendet, del 1

Att dricka en halvliter juice varje dag ger liknande skador på levern som att dricka alkohol varje dag. Det säger Kicki Käller, sockerberoendeterapeut och gäst i avsnitt 11 av vår podd Hälsa kommer inifrån. I avsnittet berättar hon om sitt sockerberoende och tipsar om hur du undviker det dolda sockret.

Socker har gått från att vara en lyxvara som bara de rikaste i samhället kunde unna sig till att i dag vara en ingrediens i de flesta av våra färdiga livsmedel och något som räknas som en av de största hälsobovarna. 

Socker kan orsaka livsfarliga sjukdomstillstånd som fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Det vita raffinerade sockret är också en beroendeframkallande substans i klass med alkohol och tobak.  

Hon bröt sockermissbruket

Som sockerberondeterapeut hjälper Kicki Käller människor att komma tillrätta med sitt missbruk. Kicki har själv en bakgrund som sockerberoende, men i dag är det över nio år sedan hon åt socker.

– Jag hade extrem fetma, total kontrollförlust, diabetes typ 2 och svår utmattningsdepression. Att jag fick hjälp att bli av med mitt sockerberoende räddade mitt liv, säger hon.

Kicki hade en missbrukares alla symptom: hon ljög, smög och dolde sitt ätande för sina nära och kära. Och behövde allt mer socker för att få samma effekt. Missbruket styrde allt mer i hennes liv och fick allt mer fysiska och psykiska konsekvenser. I avsnittet berättar hon om sitt beroende och hur hon kom ur det.

Det vita sockret, som vi kanske först tänker på när vi hör ordet, är framställt från sockerrör eller sockerbetor, men socker i någon form finns i så gott som alla växter. Beroende på hur vi äter sockret påverkar det oss olika kraftfullt. 

Ju mer koncentrerat – desto snabbare höjs blodsockret

När du äter en grönsak eller frukt med skal finns det fibrer kvar i grödan, och sockret går långsammare ut i blodet. Ju mer koncentrerad och raffinerad grödan är, desto snabbare höjs blodsockret, berättar Kicki.  

I avsnittet reder Kicki ut vilka olika sockerarter det finns, och vilken som egentligen innebär störst risk för oss att äta. 

En av de hälsorisker som finns med att äta för mycket socker är fettlever, en sjukdom som tidigare drabbade mest storkonsumenter av alkohol, men som nu även små barn drabbas av. Detta eftersom de äter och dricker alltför mycket socker. Missa inte Kickis tips till alla föräldrar om vilka råvaror du kan se upp med, hur du fixar fredagsmys utan sötsaker och hur du sakta men säkert minskar ditt barns sötsug.

Det dolda sockret

I avsnittet får du också mängder av tips på hur du undviker det dolda sockret, alltså sockerarter som är tillsatta i olika livsmedel. Det allra mest vattentäta tipset kanske är att laga all mat själv från grunden, men om du inte hinner det så finns det olika saker att hålla koll på i matens innehållslistor. Det finns nämligen socker tillsatt i det mesta – även i kyckling och riskakor!

I avsnittet får du också tips på sockerfria mellanmål – och dit räknas inte rawfoodbollar och bars med ”naturligt” socker såsom agavesirap, kokossocker, dadlar eller fikon som blivit så vanliga senaste tiden. 

Det är heller ingen bra idé att byta ut de naturliga sockerarterna mot sötningsmedel, som enligt Kicki, lurar kroppen och ofta skapar kraftigt växlande blodsockernivåer. 

Det bästa är alltså att begränsa sitt intag av socker och att äta det i så naturlig form som möjligt. Hör mer om detta i det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

När ska man inta kosttillskott?

Vitaminer och mineraler är lämpliga att inta vid olika tidpunkter på dygnet – beroende på vilka egenskaper de har och beroende på hur du reagerar. Här kommer några generella tips.

Vilka kosttillskott kan man ta på dagen?

Vitamin D

Många väljer att inta vitamin D på morgonen eller förmiddagen, då den kan upplevas som lätt uppiggande.

Q10

Antioxidanten Q10 brukar de flesta uppleva som uppiggande, därför passar den bättre att intas under dagen.

Magnesium

Magnesium går bra att ta dygnet runt.

Omega-3

Omega-3 kan du ta över hela dygnet och är bra att ta vid flera tillfällen.

Vilka kosttillskott kan man ta på kvällen?

Magnesium

Om du vill få lite lugn och ro till kvällen kan du ta magnesium på kvällen, då kan det bli lättare att somna. Om du brukar ta fyra kapslar så kan man dela upp intaget – två på dagen och två på kvällen. Magnesium går bra att ta dygnet runt, den anpassar sig till den biologiska klockan och det blir lättare att komma till ro.

Vitamin B

B-vitaminer kan tas när som helst på dygnet. B-vitaminer kan öka ämnesomsättningen, vilket gör att du kan uppleva lite extra hunger. Om man vill undvika hungerkänslan under dagen kan det passa bättre att ta dem under kvällen. Om man ändå tar vitamin B på kvällen så kan man också ta sin dos magnesium, då båda kan hjälpa till att lugna nervsystemet.

Vilka kosttillskott bör intas i samband med mat?

Fettlösliga vitaminer

De fettlösliga vitaminerna är bra att ta i samband med en måltid. Om vitaminen inte är med fett så kan man inta dem med någon form av fettkälla, till exempel en halv tesked olivolja eller kokosolja. Fett gör att upptaget ökar.

Multivitamin

Om din mage inte brukar vara känslig så är det inte lika viktigt att inta denna vid måltid.

Zink

När det kommer till zink är det generellt sett många som kan reagera när de intar zink på tom mage. Det kan bero på olika saker. Det kan grunda sig i att man har en känslig magslemhinna. Men det kan också bero på att man inte har tillräckligt med enzymer för att bryta ner zink tillräckligt bra. Det kan även grunda sig i att man har låga zinkvärden. I dessa fall kan man till exempel behöva ta stöd av matsmältningsenzymer för att bryta ner maten lättare. Ett tips är att ta zink när du sitter i lugn och ro och i samband med en måltid. Om man intar mat eller kosttillskott i samband med stress kan kroppen, generellt sett, ha svårare att bryta ner dessa och vi kan må lite illa.

Vilka kosttillskott bör inte intas i samband med mat?

Det finns de kosttillskott som inte bör tas i samband med mat då det kan innebära att de inte tas upp, förbrukas då eller påverkar matsmältningen.

Enzymeja

För att få effekt i kroppen bör den inte tas i samband med mat eftersom att den förbrukas då. Den tas med fördel minst 30 minuter före måltid eller minst 2–3 timmar efter måltid, men allra bäst är att inta den före måltid.

BasBalans

Eftersom den är starkt basisk neutraliserar den saltsyra i magen vilket leder till dålig matsmältning. Allra bäst är att inta BasBalans minst 30 minuter före måltid.

Vilka kosttillskott bör och bör inte tas tillsammans?

Vitamin D kan tas i samband med omega-3 då omega-3 är en fettsyra. Ofta är vitamin D redan upplöst i kapseln, till exempel i kokosolja, för bästa effekt.

Nu när hösten är här och vi går in i mörkare tider är det många som tar tillskott av vitamin D. Men kom då ihåg att det är bra att inta magnesium eftersom vitamin D ökar kroppens förmåga att uppta kalk och då är annars risken att våra magnesiumnivåer sjunker på sikt.

Den viktigaste anledningen till att ta magnesium om man tar vitamin D är att det behövs magnesium för att aktivera vitamin D. Det förekommer att personer med vitamin D-brist inte fått upp sina värden, trots intag av vitamin D, men som efter intag av magnesium fått högre värden av vitamin D. Allra bäst resultat har man sett när personer tar både vitamin D och magnesium, det har gett störst och snabbast ökning.

Kom ihåg att…

Det är bra att inte ta för många kosttillskott på en gång, magen kan reagera om man har en känslig magslemhinna. Även om det finns generella tips är det värt att tänka på att vi intar vitaminer och mineraler via kosten dagligen utan att kanske reflektera över vilka vitaminer och mineraler som är optimalt att kombinera och inte. Den största rekommendationen är att utgå ifrån dig själv. Vi är alla unika och kan också reagera olika. Och kom även ihåg att lita till det som kroppen ”säger”.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Hitta din väg

Det viktigaste i självläkning är enligt Gustav att inse att det faktiskt är vi själva som har ansvaret över vår hälsa! Det hävdar Gustav Pettersson, näringsterapeut, funktionsmedicinsk livsstilscoach och gäst i det tionde avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån. Här ger han sina bästa tips från tio års djupdykning i hur man lever som mest hälsosamt.  

Efter flera år med skador beslutade sig den prestationsinriktade elitidrottaren Gustav Petersson som 19-åring för att djupdyka i allt ifrån genetik till hur man optimerar sin sömn och morgonrutin. Efter att ha varit bäst på olika sporter ville han nu bli bäst i att förstå hur vi människor fungerar och hur vi kan optimera vår hälsa. I dag jobbar Gustav som näringsterapeut och funktionsmedicinsk livsstilscoach och hjälper andra människor att hjälpa sig själva tillbaka till ett friskt liv.

Åren med studier inom allt från den indiska hälsoläran ayurveda till näringsmedicin och funktionsmedicin lärde Gustav mycket. Framför allt har denna drivna person med stora mängder energi lärt sig att bromsa och att lyssna på vad kroppen behöver för att kunna vara i balans. 

En traumatisk händelse i familjen för ett par år sedan fick Gustav att verkligen inse vikten av att lyssna på kroppens signaler. I avsnittet berättar han vad som hände och vilken vändpunkt det innebar i hans liv. 

Ett av de ämnen som Gustav har djupdykt i under de senaste tio åren är det här med sömn. Att sova gott är det bästa vi kan göra för att orka mer och prestera bättre, säger han i podden. Att vi sover tillräckligt mycket är förstås viktigt, men också när vi sover är av vikt. Gustav berättar om vår cirkadiska rytm, vars upptäckt två forskare fick Nobelpriset för 2017. 

Varenda cell i kroppen har en klocka i sig, och det finns en tidpunkt när det är som mest effektivt för kroppen att utföra vissa saker, berättar Gustav. För att ge optimal effekt ska till exempel sömnen helst inträffa mellan solnedgång och soluppgång.

Gustav berättar om sin egen sömnrutin som börjar redan på morgonen när han vaknar. En bit in i avsnittet får du veta mer om den och varför det är så viktigt för sömnen med balans mellan hormonerna kortisol och melatonin.

Det viktigaste i självläkning är enligt Gustav att inse att det faktiskt är vi själva som har ansvaret över vår hälsa. Det är ju både bra och dåligt att ha den makten själv, konstaterar programledare Petra Månström och Gustav. Missa inte Petras utläggning om varför hon tror att vissa av oss har så svårt att ta hand om oss!    

Gustav jobbar ofta med människor som har sjukdomar som IBS, utbrändhet och sköldkörtelproblem. Det bästa han vet är när klienten kommer till insikt om att det är hon själv som bär ansvaret att läka sig. 

– Jag är den som tillfrisknar från hälsa, det är inte kuren som gör mig frisk. Det är den största insikten jag själv har kommit till i mitt liv, säger han. 

Gustav berättar också om forskning om vilken tid på dygnet som är den bästa för träning, hur vi kan organisera kylskåpet för att inspireras att äta hälsosamt och slippa få i oss onödiga kemikalier, och rekommenderar ett par olika fetter. Han tipsar också om hur vi alla kan få till ett Instagramflöde som inspirerar i stället för att ge dåligt samvete.  

På frågan om vilka råd Gustav i dag skulle ge sitt yngre och betydligt mer prestationsinriktade jag, betonar han att det är ok att inte vara bäst på allt, att det är viktigt att lyssna på sig själv och det man behöver. Han skulle också uppmana sitt yngre jag att tagga ner lite. Du hör alla hans råd till sitt yngre jag i det tionde avsnittet av Hälsa kommer inifrån. 

Lyssna på iTunes eller Spotify eller Acast.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Omega-3 för en mer artrik och hälsosam tarmflora

Att äta en mångfald av frukt och grönt är ett välkänt sätt att göda en bred tarmflora. Men visste du att fettsyran omega-3 också kan vara en nyckel till att många olika arter av goda tarmbakterier ska trivas?

Den största studien hittills

Den största studien som hittills gjorts på sambandet mellan omega-3 och tarmflorans sammansättning, ger oss ännu fler anledningar att vara noga med att få i oss denna fettsyra. Den visade nämligen att ökade nivåer av omega-3 leder till en rikare tarmflora. När det kommer till din tarmflora vill du att den ska likna en regnskog. Massor av olika arter som lever tillsammans i harmoni och som bidrar till att du som värd blir friskare.

Till sin hjälp hade forskarna 876 kvinnor som alla var tvillingar. Studien analyserade hur stort kvinnornas intag av omega-3 var, nivåerna av DHA (en typ av omega-3 fettsyra) samt den totala nivån av omega-3 fettsyror i blodet. De undersökte även deras tarmflora genom att mäta vilka bakterier som fanns i avföringen.

Omega-3 effektivare än andra fettsyror


Den totala nivån av omega-3 i blodet hade ett starkt samband med hur artrik deltagarnas tarmflora var. Forskarna pekar särskilt på att kvinnor med tillräckliga nivåer av omega-3, hade fler bakterier som är associerade med hälsosam vikt och lägre inflammation. Däremot såg man inget samband mellan nivån av mättade och enkelomättade fettsyror i blodet och artrikedomen hos tarmflora.

N-carbamylglutamat nyckeln?

Forskarna gick också vidare och fann att ett ämne i tarmen, N-karbamylglutamat, hängde samman med nivåerna av omega-3 i blodet. N-karbamylglutamat är sedan tidigare känt för att minska inflammation i tarmen. Forskarna tror att åtminstone en del av anledningen till att omega-3 gynnar bakteriefloran, är att fettsyran stimulerar bakterier att tillverka mer N-karbamylglutamat vilket i sin tur motverkar inflammation och gynnar en bra tarmfunktion.

Forskarna menar att studien indikerar att tillskott av omega-3 skulle kunna användas för att förbättra tarmflorans sammansättning.

Referenser

Menni C, Zierer J, Pallister T, Jackson MA, Long T, Mohney RP, Steves CJ, Spector TD, Valdes AM. Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women. 2017.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Kan tillagningen av maten påverka tarmfloran?

Hur du tillagar din mat påverkar din tarmflora. Forskarna bakom en ny studie har visat att personer som åt raw food, fick en annorlunda bakteriesammansättning jämfört med personer som åt tillagad mat. 

Maten du äter innehåller näring till din kropp, men också till ditt mikrobiom. De ämnen som finns i till exempel sötpotatis varierar, beroende på om den är rå eller tillagad. I en ny studie som gjorts vid Harvard, har forskarna använt sig av just sötpotatis för att undersöka om det spelar någon roll för tarmflorans sammansättning om den äts tillagad eller rå.

Rå eller tillagad sötpotatis påverkar tarmfloran

Forskarna lät möss äta sötpotatis tillagad eller rå under en tid. Resultatet blev en skillnad i sammansättningen av mikrober i tarmen. De kunde också se förändringar i vilka gener hos mikroberna som var aktiva samt vilka ämnen de producerade i tarmen. Ämnen som mikrober producerar används många gånger för att kommunicera med immunförsvaret. Raw food-mössen gick även ner i vikt. Efter sötpotatisen fick mössen mumsa på vanlig potatis, majs, ärtor, morötter och rödbetor – rå eller tillagad – och det bekräftade forskarnas resultat att tillagningssättet har en stor roll för tarmfloran.

Även människors tarmflora förändras

Därefter fick en kock i uppdrag att laga mat till en grupp försöksdeltagare. Menyerna var antingen raw food eller tillagad mat. Det låter som ett rätt angenämt experiment att delta i, eller hur? Varje dag i tre dagar fick de äta den ena menyn och sedan lämna avföringsprov. Därefter provade de den andra dieten och lämnade prov igen. Forskarna kunde konstatera att även människors tarmflora påverkas på samma sätt som försökdjurens, även om det inte stämde helt i detaljer som vilka bakterier det gällde.

Tillagad mat – lättare att absorbera 

Vad det beror på att tarmfloran ändras om man äter raw food eller tillagad mat är ännu inte helt klarlagt. Forskarna bakom studien menar att tillagad mat lättare tas upp i tunntarmen och där har vi relativt få mikrober som kan ta del av den. Den råa maten tar sig troligen istället längre ner i tjocktarmen, som är allt annat än steril och raw food göder då mikrobiomet där. Å andra sidan innehåller en del raw food ämnen som är antimikrobiella och kan minska vissa typer av bakterier.

Utgående ifrån den här studien verkar en kombination av tillagad mat och raw food vara det bästa. Tillagad mat för näringsupptaget och raw food för mikrofloran.

 1. .  Rachel N. Carmody et al.  2019
 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190930114546.htm
Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Påverkar kaffe din maghälsa negativt?

Vi är många som älskar kaffe och det är ett av svenskarnas livselixir. Vi är också många som på grund av våra magar inte tål att dricka det särskilt bra. Till exempel de med Irritable Bowel Syndrome (IBS). Faktum är att en studie visade att 62 procent av alla som undvek kaffe gjorde det för maghälsans skull.

Har du väl en gång börjat uppskatta kaffe, vet du precis hur härligt det kan vara med en riktigt god kopp. Kanske dagens första, när doften sprider sig i köket från byggaren. Mmm… Lika besvikna blir vi när vi, exempelvis på grund av IBS, måste avstå för att hålla magen lugn.

Kaffe kan trigga IBS

Kaffe är ett av de livsmedel som drabbade av IBS oftast rapporterar triggar deras besvär. Drycken har också i dubbelblinda studier visat sig kunna framkalla symtom av IBS [i]. Bland de som har tarmsjukdomar dricker ungefär två tredjedelar kaffe, många fortsätter göra det trots att de upplever att de får negativa symtom. De flesta som inte dricker kaffe, anger magen som en anledning [ii] . Även du som inte har tarmsjukdom kan säkert känna igen kaffets, låt oss säga, stimulerande effekter på magen.  

Koffein är det verksamma ämnet

I grunden handlar kaffets påverkan på magen om att koffeinet ökar utsöndringen av magsyra och stimulerar tarmrörelserna. Detta kan hos alla men särskilt hos de med IBS, leda till ont i magen, lös avföring och dyspepsi. Dyspepsi är en samling av symtom som inkluderar bland annat illamående, att man blir mätt snabbt och svullen mage. De negativa effekterna kan också vändas till något positivt om du välkomnar tarmrörelser, till exempel vid förstoppning[iii]. Värt att komma ihåg är också att IBS kan förvärras av mjölkprodukter, vanligen är det laktosen i mjölken magen reagerar på. Så har du mjölk i kaffet och får problem – prova utan.


[i] Capili B, Anastasi JK, Chang M. Addressing the Role of Food in Irritable Bowel Syndrome Symptom Management. 2016.

[ii] Christiane Barthel et al., Patients’ perceptions on the impact of coffee consumption in inflammatory bowel disease: friend or foe? – a patient survey, 2015

[iii] https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsack-och-matstrupe/dyspepsi–kanslig-mage/

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Rönnbär – vilken källa till antioxidanter!

Det sägs att tre rönnbär om dagen kan hjälpa dig att fylla en del av ditt behov av vitamin C. Rönnbär innehåller också antioxidanter som fenoler och flavonoler. Studier visar att de kan förhindra tillväxten av bakterier och sänka blodsockret.

Rönnbär mot bakterier

Rönnbär verkar även kunna förhindra tillväxten av bakterier. En studie visade att rönnbär kunde hämma tillväxten av Staphylococcus aureus, en bakterie som finns naturligt på bland annat huden och i näsan och som kan bilda värmetåliga gifter när de växer i livsmedel. Resultaten visade även att rönnbärens fenoler kunde fördröja tillväxten av E. coli.[i]

Kan rönnbär stabilisera blodsocker?

En annan studie visade resultat som tyder på att rönnbärens antioxidanter, i form av polyfenoler, kan stabilisera blodsockret. Polyfenolerna i rönnbär uppvisade potential att kunna ersätta eller minska behovet av Akarbos, som är en substans som ingår i läkemedel mot typ 2-diabetes.[ii]

Rönnbär på flaska

Rönnbär mognar i september och går med fördel att plocka under en till två månader. Att äta rönnbär som de är kanske inte smakar så bra, men prova att göra rönnbärsdricka. Då smakar de betydligt bättre. Det går även bra att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli. Ett tips är att plocka dem efter en frostnatt eller att förvara dem i frysen, bären får en aning sötare smak då utan att de för den skull tappar sitt näringsinnehåll.

Recept Rönnbärsdricka

 • 1 liter rensade rönnbär
 • 1,4 liter vatten
 • 2 msk honung

Gör så här

Skölj bären och mixa dem med vatten med en stavmixer och bunke eller i en blender. Sila saften över en bunke. Tillsätt sedan honung och mixa igen. Häll upp i flaskor och förvara i kylen. Saften håller i upp till en vecka.


[i] Kylli P, Nohynek L, Puupponen-Pimiä R, Westerlund-Wikström B, McDougall G, Stewart D, Heinonen M.Rowanberry phenolics: compositional analysis and bioactivities. 2010.

[ii] Boath AS, Stewart D, McDougall GJ.Berry components inhibit α-glucosidase in vitro: synergies between acarbose and polyphenols from black currant and rowanberry. 2012.

Publicerat i Artiklar, Raw Food, Recept, Vegan | 2 kommentarer

Omega-3 påverkar hjärnan – via tarmen

Du har säkert hört att man blir smart av att äta fisk. Hjärnan består till stor del av omega-3-fett och länge trodde man att det främst var därför som dessa fettsyror gynnade vår hjärnhälsa. Nu vet vi också att omega-3 förändrar vår tarmflora på ett sätt som är positivt för knoppen.

Personer med sjukdomar som drabbar hjärnan, till exempel Alzheimers, har ofta en rubbad tarmflora. De bakterier som dominerar hos friska personer har ersatts av sådana som är kopplade till ohälsa (1).  

Omega-3 VS vår andra hjärna

På engelska kallas sambandet mellan tarm och hjärna för gut-brain axis. Hjärnan kan påverkas av magen främst på tre sätt (2):

 1. Tarmarna stimulerar den otroliga mängd nervceller som finns i området. Tarmarna kallas också för vår andra hjärna. Goda bakterier kan bland annat aktivera den del av nervsystemet som associeras med lugn och ro.
 2. Ämnen från tarmarna följer med ut i blodet och transporteras till hjärnan. Den största mängden serotonin tillverkas till exempel av nervceller i tarmarna.
 3. Immunsystemet påverkas via tarmen, inflammation som orsakas i armen kan sprida sig till hjärnan. 

Snälla bakterier, som normalt dominerar, har riktiga superkrafter. De kan producera näringsämnen och fettsyror åt oss och på andra sätt stötta vår hälsa. Bakteriernas fettsyror är av högsta kvalitet och kraftigt antiinflammatoriska för vår tarm samt övriga kroppen. När tarmfloran rubbas produceras mindre av dessa fettsyror och inflammationen ökar. Detta gäller även i hjärnan. Omega-3 har en viktig roll i kopplingen mellan tarmen och hjärnan främst genom att det kan öka antalet av de bakterier som bildar de värdefulla fettsyrorna (1,3).

Omega 3 kan öka psykiska hälsan

En studie med friska deltagare visade att intag av omega-3 under åtta veckor kunde öka antalet bakterier som producerar antiinflammatoriska fettsyror. Denna ökning försvann dock när försökspersonerna slutade ta tillskott av omega-3 (4).


 1. La Rosa F, Clerici M, Ratto D, Occhinegro A, Licito A, Romeo M, Iorio CD, Rossi P. The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. 2018
 2. Sampson TR, Mazmanian SK. Control of brain development, function, and behavior by the microbiome. 2015
 3. Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. 2017
 4. Watson H, Mitra S, Croden FC, Taylor M, Wood HM, Perry SL, Spencer JA, Quirke P, Toogood GJ, Lawton CL, Dye L, Loadman PM, Hull MA. A randomised trial of the effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplements on the human intestinal microbiota. 2018

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Därför behöver du testa din hälsa!

När är det läge att göra ett hälsotest? Och hur agerar man utifrån resultaten? I det här avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån berättar näringsmedicinska experten Leif Östberg det du behöver veta om hälsotester, vem som bör göra dem och varför de är bra komplement till den traditionella sjukvården.

Marknaden svämmar över av hälsotester av olika slag, både sådana som du kan göra själv hemma och sådana som du gör i samråd med en näringsmedicinsk eller funktionsmedicinsk terapeut. 

Leif Östberg har jobbat med näringsmedicin i 24 år, han utbildar och håller föredrag i ämnet. Han är också utbildningsansvarig på Holistic och gäst i det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån. Enligt honom är det bra för alla att testa sin hälsostatus någon gång per år. Det bästa enligt honom är att göra testet hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut. 

Näringsmedicin handlar om att komma åt de näringsmässiga obalanser och näringsbrister som många av oss har, varav vissa också kan vara svåra att upptäcka i vanliga prov hos Vårdcentralen. Det är vanligt med brist på bland annat magnesium, vitamin B och järn, och Leif Östberg berättar i avsnittet att bristerna bland annat beror på utarmade jordar som ger minskad näring i den kost vi äter. 

Många av oss stressar också, vilket förbrukar mycket näringsämnen och äter inte heller tillräckligt bra för att bygga upp vår näringsstatus optimalt. När det gäller vitamin D har bristen med höstens och vinterns solbrist att göra. I avsnittet berättar Leif varför nordbor klarade sig bättre utan tillskott av vitamin D förr i tiden, missa inte den intressanta teorin! 

Enligt Leif finns det en enorm efterfrågan på hjälp från de komplementärmedicinska metoderna. Många av de som söker sig dit är sådana som inte fått den hjälp de behöver i den traditionella sjukvården. De har blivit behandlade för sina symptom, men får ingen förklaring på varför de mår dåligt. 

Leif berättar i avsnittet en intressant historia om en man som hade fått medicin mot högt blodtryck. Han fick ingen förklaring av läkaren till varför han hade fått högt blodtryck eller råd om hur kan skulle göra för att undvika det. Så han besökte en näringsmedicinsk terapeut. Ett test hos terapeuten visade vad det handlade om och med hjälp av ett par mycket enkla livsstilsförändringar kunde han bota sig själv från sitt höga blodtryck. 

Om du upplever att du inte får den hjälp du vill ha av din behandlande läkare – be om utlåtande från en annan, tipsar Leif, som också tycker att det ofta är bra att komplementära med ett besök hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut.

Leif berättar i avsnittet också hur ett besök hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut går till, och ungefär vad ett test kostar. Han säger att besöket i sin helhet handlar om att lägga ett pussel med hjälp av både tester, frågeformulär och samtal. Personens liv kartläggs, livsstilen är grunden till både hälsa och sjukdom. Kanske är det inte så konstigt att läkare i den traditionella sjukvården kan ha svårt att hinna med att lägga detta omfattande pussel på den korta stund som hon eller han ofta har till förfogande med varje patient.

Leif rekommenderar alltså framför allt att göra testerna i samråd med en näringsmedicinsk eller funktionsmedicinsk terapeut. Han tipsar också om Näringsmedicinska terapeutförbundets hemsida nmtf.se. Där är certifierade och försäkrade terapeuter över hela landet listade.

Att själv läsa på om hälsa och lära känna sin egen kropp är andra sätt att ta hand om sig, säger Leif och tipsar om kunskapsbanken och de föreläsningar som Holistic har för allmänheten.

Ju mer du vet om din egen kropp och hur den reagerar på olika förhållanden desto bättre!

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Ät och drick dig friskare

Har du också märkt att det är förkylnings- och influensatider? Höst och kyla gör att vi gärna vistas mera inomhus och det ger förkylningsvirus en chans att förökas fortare. Den goda nyheten är att det finns knep för att stödja vårt immunsystem. Här hittar några av knepen.

I allmänhet är det en bra idé att låta kroppen få sova mer och om möjligt ta lite ledig tid till att tillfriskna snabbare. Immunsystemet är som mest aktivt under djupsömn[i]. Här kommer värdefulla tips på vad du kan äta och dricka för att påskynda återhämtningen från förkylning eller influensa:

1. Varm dryck

Varm dryck som ett knep mot halsont kan låta enkelt, men en studie vid University of Cardiff, Wales, visar att det faktiskt minska förkylningsbesvären. Det handlar framför allt om att vätskan ihop med värmen hjälper till att lösa upp det slem som sätter sig i halsen. Vilken dryck du väljer spelar mindre roll så länge den är varm.[ii]

2. Shiitakesvamp

Shiitake är en smakrik svamp som är vanligt förekommande i det japanska köket, men den kan även ha ett annat värde. En studie från University of Florida visade ökad immunitet hos de deltagare som åt en kokt shiitake-svamp varje dag i fyra veckor.[iii]

3. Vitlök

Tillbaka 460-370 f.Kr. var Hippokrates känd för att skriva ut vitlök till sina patienter för att bekämpa andningsproblem, parasiter, dålig matsmältning och trötthet[iv]. Vitlök har antibiotiska egenskaper som kan hjälpa till att stödja immunförsvaret under förkylning och influensasäsong[v]. I en studie från 2014 intog deltagarna ett vitlökstillskott dagligen i tre månader och fann att detta resulterade i färre förkylningar, jämfört med dem som tog placebo[vi].

3. Vitamin C

Vitamin C fungerar som en antioxidant och bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion[vii]. En sammanställning av studier visar att upp till 4 gram vitamin C per dag vid start av infektion inte förkortar infektionen.[viii] För att vitamin C ska ge hjälp vid infektion behövs större mängd (5-50 gram per dag)[ix] och intag varje eller varannan timme i början av förkylningen.[x]

5. Ingefära

Ingefära har använts medicinskt i tusentals år. Ingefära kan till exempel lugna obehag från illamående i matsmältningsprocessen. Eftersom cirka 80 procent av immunsystemet finns i tarmen är det viktigt att se till att matsmältningssystemet fungerar effektivt[xi]. Ingefära innehåller hundratals föreningar, av vilka några motverkar inflammation[xii].

6. Peppar och kanel.

Kanel och peppar är två kryddor som sätter smak på både mat och bakverk, men de kan även ha fördelar för vår hjärna. En studie visar att peppar och kanel kan öka hjärnans förmåga till kognitivt bearbetande under en förkylning.[xiii]


[i] Luciana Besedovsky, Tanja Lange, Jan Borncorresponding author. Sleep and immune function. 2012.

[ii] Sanu A, Eccles R. The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu. 2008.

[iii] Xiaoshuang Dai, Joy M. Stanilka, Cheryl A. Rowe, Elizabethe A. Esteves, Carmelo Nieves Jr., Samuel J. Spaiser, Mary C. Christman, Bobbi Langkamp-Henken & Susan S. Percival. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. 2015.

[iv] https://academic.oup.com/jn/article/131/3/951S/4687053

[v] https://www.medicalnewstoday.com/articles/10278.php

[vi] Elizabeth Lissiman, Alice L Bhasale, Marc Cohen. Garlic for the common cold. 2014.

[vii] Anitra C. Carr, Silvia Maggini. Vitamin C and Immune Function. 2017.

[viii] Douglas RM Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev.  2004 Oct 18;(4):CD000980.

[ix] Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska Uppslagsboken, Andra upplagan sid 280

[x] Gorton HC The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced  respiratory infections. J Manipulative Physiol Ther. 1999 Oct;22(8):530-3.

[xi] G Vighi, F Marcucci, L Sensi, G Di Cara, F Frati. Allergy and the gastrointestinal system. 2008.

[xii] Surh YJ, Lee E, Lee JM. Chemoprotective properties of some pungent ingredients present in red pepper and ginger. 1998.

[xiii] Pandit C, Sai Latha S, Usha Rani T, Anilakumar KR. Pepper and cinnamon improve cold induced cognitive impairment via increasing non-shivering thermogenesis; a study. 2018. fffffffffffff

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar