Enligt en studie från National Institute of Health (NIH) kan tillskott av vitaminer och mineraler förlänga livet. Faktiskt med så mycket som 10 år! Hur är det möjligt?
I änden på alla våra kromosomer ligger DNA-segment som kallas telomerer. Man kan säga att telomererna sitter som små skyddande ”mössor” i änden på kromosomerna. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. Ju äldre vi blir desto kortare telomerer får vi. Därför anger längden på telomererna hur långt vi kommit i åldringsprocessen.
Hur kommer då vitaminer och mineraler in i bilden? Jo, i studien på 586 kvinnor fann man att de kvinnor som dagligen intog multivitamin- och mineraltillskott hade 5,1% länge telomerer än övriga kvinnor. Teoretisk innebär detta 9,8 år längre livslängd.
Ett högt intag av vitamin C och E via kosten var också kopplat till längre telomerer, även hos kvinnor som inte intog tillskott. [i]
Vad kan vara förklaringen till detta? Oxidativ stress och inflammation bidrar till en snabbare förkortning av telomererna dvs. att vi troligtvis åldras snabbare.[ii] Många vitaminer och mineraler, däribland vitamin C och E, motverkar inflammation och oxidativ stress vilket kan förklara den skyddande effekten på telomererna.
Vitamin D och omega-3 förlänger också livet
I en studie fann man att skillnaden i telomerlängd mellan de med högst och lägst nivå av vitamin D i kroppen var 107 baspar, vilket motsvarar ca 5 år av åldrande.[iii] Vitamin D kan alltså hålla oss biologiskt unga längre!
Omega-3 är känt för att motverka inflammation och borde på så sätt också skydda telomererna. I en studie på hjärtpatienter mätte man telomerlängden och nivån av omega-3 i kroppen i början av studien samt efter 5 år. Hos de som i början av studien hade lägst nivåer av omega-3 i kroppen förkortades telomererna i en betydligt snabbare takt än hos de som hade högst nivåer av omega-3.[iv]
Referenser
[i] Qun Xu et la. Multivitamin use and telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2009 Jun; 89(6): 1857–1863.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714373/
[ii] Richards JB et al Homocysteine levels and leukocyte telomere length Atherosclerosis
2008;200:271-277
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+Homocysteine+levels+and+leukocyte+telomere+length
[iii] Richards JB et al. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. Am J Clin Nutr 2007;86:1420-1425
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+JB+et+al+Am+J+Clin+Nutr+2007%3B86%3A1420-1425
[iv] Farzaneh-Far et. al. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patientswith coronary heart disease. JAMA. 2010 Jan 20;303(3):250-7.
Det kan möjligtvis inte vara så enkelt som att depåerna i kroppen av div näringsämnen töms sakta men säkert genom år p g a att vår livsmedel är så näringsfattig. Detta i sin tur yttrar sig med att organen sakta förlorar sin effektivitet tills det man får symptom, och då är det redan i ett akut läge. Därefter påverkas nästa organ etc och man får en form av kedjereaktion plus en effekt p g a avsaknad av näringsämnen som organen behöver för att kunna ge fullgod funktionalitet.
Man kan mycket väl likna detta med en bil som inte får den service den behöver. Om vi enbart tankar bilen och kör med den, men vi fyller t ex aldrig på olja, om den nu läcker olja, eller byter oljan, då kommer detta sluta med att de delar som på något vis rör sig i ett högre tempo och är beroende av att vara smorda, dessa delar kommer gradvis få försämrad funktionalitet tills det de går i sönder.
Jag kontaktade en av doktoranderna på institutionen för Biologi i Lund för att få ett svar på om innehållet av vissa näringsämnen kan vara lägre i t ex ett äpple som växer i ett område med näringsfattig jord. Svaret var ”Nej, det är inte så det fungerar. För att ett äpple ska kunna växa så måste det ha tillgång till samtliga näringsämnen som det behöver, annars växer det inte.”
Samma sak gäller för ett foster. Ett foster är som en parasit dess moders (värdens) kropp och rånar värden på dess näringsämnen annars växer inte fostret. Detta i sin tur innebär att de flesta (det finns sannolikt undantag) nyfödda barnet är fulladdat av de näringsämnen som de behöver, men dessa näringsämnen tärs det på med åren som går om man inte fyller på depåerna. Kroppen kan skapa en hel del näringsämnen själv, men vi har en hel del näringsämnen som är sk essentiella – ämnen som måste tillföra externt via t ex föda/mat.
Många aktörer i livsmedelsindustrin ger inte våra kroppar de förutsättningar som som behövs för att undvika sjukdomar, och Livsmedelsverket tycks inte ha tillräckligt med insikt för att vidta nödvändiga åtgärder för att tillgodose dem som betalar deras löner och forskning – skattebetalarna – dessa har man totalt svikit.
Personligen tycker jag en bra början för Livsmedelsverkets agerande hade varit att ta bort allt socker och sötningsmedel från t ex yoghurt och juice och istället skriva på paketet hur mycket socker man hade för avsikt att tillsätta, sen är det upp till var och en konsument att tillsätta denna mängd socker/sötningsmedel, och kan då välja om man vill tillsätta vit socker, kokossocker, Aspartam, honung, Stevia etc. Man skulle kunna låta livsmedelsproducenten sätter ett externt packet på förpackningen med den mängd socker/sötningsmedel man avsåg att tillsätta i produkten – eller sälja det separat i små förpackningar – sen är det upp till konsumenten att tillsätta paketet i den mängd man själv önskar.