Urinvägsinfektion (UVI) är extremt vanligt bland kvinnor. Man rapporterar att 11 procent av alla kvinnor över 18 år har minst en urinvägsinfektion per år. Men den siffran är troligen alldeles för låg eftersom 50 procent av alla fall av urinvägsinfektion aldrig når vården.
För kvinnor över 65 år ökar risken för urinvägsinfektion ytterligare.1 En del kvinnor upplever att de lätt får urinvägsinfektion efter samlag.
Det som försämrar livskvaliteten för många är att urinvägsinfektion lätt kommer tillbaka. Av dem som behandlats för urinvägsinfektion får 35–53 procent ytterligare en eller flera infektioner inom ett år.2
Yngre män drabbas sällan av urinvägsinfektion, men hos äldre män är det nästan lika vanligt som hos äldre kvinnor. Prostatit, inflammation i prostatan, kan ge problem med återkommande urinvägsinfektion hos män.
Vad orsakar urinvägsinfektion?
E. coli* är orsaken till omkring 85 procent av alla fall av urinvägsinfektion.3 E coli är en vanlig bakterie i tarmen. Om den vandrar till urinvägarna kan den ge upphov till urinvägsinfektion.
För att kunna orsaka infektion måste bakterierna fästa vid ytcellerna i urinblåsan. Två olika sorters pili (trådformade utskott) på ytan av E. coli gör detta möjligt.
När väl bakterien fäst så kan den växa i antal och orsaka infektion. Som tur är finns det naturliga ämnen som kan hindra bakterierna från att fästa. Läs mer här.
* Andra bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion är Staphylococcus saprophyticus (4 %), Klebsiella spp. (3 %), Proteus spp. (3 %), Enterobacter spp. (1,4 %), Citrobacter spp. (0.8 %), eller Enterococcus spp. (0,5 %) .
Antibiotika vid urinvägsinfektion
Ibland är en antibiotikakur nödvändig vid urinvägsinfektion, men tyvärr kommer problemen ofta tillbaka när behandlingen är avslutad.
När man provat att ge antibiotika i förebyggande syfte så ser man att risken för urinvägsinfektion minskar signifikant så länge man intar antibiotika. Men så snart man avslutat behandlingen kommer urinvägsinfektion tillbaka med samma frekvens som innan. Hela 60 procent av kvinnorna får ny urinvägsinfektion inom 3 månader. 4,5
Ett annat problem med antibiotika är att bakterierna lätt utvecklar resistens. Efter en månad på antibiotika (trimetoprim-sulfametoxazol) var 86,3 procent av E.coli i avföringen och 90,5 procent av E.coli i urinen resistenta mot denna antibiotika. Resistensen mot andra antibiotika ökade också.
I gruppen som fick tranbärsextrakt var 23,7 procent av E.coli i avföringen, respektive 28,1 procent av E.coli i urinen resistenta mot antibiotikan trimetoprim-sulfametoxazol. Tillskottet av tranbär ökade inte resistensen under studiens gång.
Efter avslutad antibiotikakur gick antalet antibiotikaresistenta bakterier tillbaka till ursprungligt läge efter 3 månader. 6
Slutsats
Urinvägsinfektion är ett problem som försämrar livskvaliteten för många, och det finns ett stort behov av alternativ till antibiotika. Läs mer här.
Jag fick tipset att gå in på http://www.uvisens.se fick bedömning av en doktor och recept på antibiotika. Fick hjälp på 10 minuter och blev bra dagen efter!
Hej Anna, tack för din kommentar. I blogginlägget tar vi upp att forskning visar att antibiotika är effektivt mot urinvägsinfektioner. Men vi tar också upp att studier visar att urinvägsinfektioner kan komma tillbaka trots användning av antibiotika och att användningen även kan utveckla en resistens hos bakterierna. Vi har även en länk där man kan läsa om alternativ till antibiotika. Detta för att ge en så bred bild som möjligt. Skönt att höra att du snabbt fick hjälp och att kuren gav en snabb verkan. Vänliga hälsningar, Lisa
Hej! Jag fick också hjälp av Uvisens! http://www.uvisens.se , så snabbt och enkelt. Tog mig 15 min och sen hade jag fått mitt recept 😍👍Mina hjältar!