document: /blogg/Kost/kostens-kraft/bli-din-egen-matdetektiv
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/kostens-kraft
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/valj-ratt-teanin
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/mer-energi-naturligt-utan-koffein
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/vegansk-mat-till-barn
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/vilken-alg-valjer-du
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/hall-hjarnan-frisk-med-ratt-kost
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/fysisk-aktivitet-paverkar-kosten-positivt
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/bly-i-teet
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/frukt-och-gront-ger-fler-friska-ar
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/solskydd-inifran-och-ut
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/medelhavskost-tarmfloran-och-halsosamt-aldrande
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/mangfald-pa-tallriken-mangfald-i-tarmen
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/nar-du-ater-lika-viktig-som-vad-du-ater
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/sasongssmart-atande
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/ar-fasta-en-trend-eller-har-for-att-stanna
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/nya-rekommendationer-anpassade-till-individer
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/har-du-full-koll-pa-fullkorn
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/gronsaker-for-din-halsa
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/kaffe-halsorisk-eller-halsodryck
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/var-forbranning-paverkas-av-nar-vi-ater
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/tecken-p%C3%A5-att-du-ater-for-lite-gronsaker
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/At-korn-och-baljvaxter-och-minska-risken-for-hjart-och-karlsjukdom
document: /blogg/Kost/kostens-kraft/Avokado-Hur-forandrar-dagligt-intag-tarmfloran

KOST
KOSTENS KRAFT
-
Träning
-
Kropp och hälsa
-
Mental hälsa
-
Näringsämnen
-
Kost
-
Recept

20 januari 2022
Avokado - Hur förändrar dagligt intag tarmfloran?
Avokado är rikt på fibrer och omättade fettsyror - att äta frukten är sedan tidigare kopplat till lägre kroppsvikt. Fram till nu har det dock varit okänt hur denna gröna goding förändrar tarmfloran.
Läs mer här
9 november 2021
Kan korn och baljväxter minska risken för hjärt- och kärlsjukdom?
Genom att varje dag lägga till extra korn och baljväxter i kosten kan du minska risken med 11 procent för hjärt- och kärlsjukdom.
Läs mer här
Har du full koll på fullkorn?
Sädeskorn som är grovkrossade eller ännu hellre helt intakta ger oss näring och nyttiga fibrer. Men när kornen puffas eller mals till mjöl fungerar de som socker i kroppen. Ju finare mjöl, desto högre blir kroppens blodsockerpåslag.
Läs mer här
Välj rätt teanin
Aminosyran teanin som finns naturligt i vanliga teblad (Camellia sinensis) kan minska stress, depression och förbättra sömnen. Men vissa produkter innehåller en typ av teanin som inte tas upp lika väl i kroppen
Läs mer här
Vår förbränning påverkas av när vi äter
Forskning visar att förbränningen påverkas av vilken tid på dygnet vi äter. Genom att synka dina måltider med kroppens dygnsrytm kan du öka din förbränning.
Läs mer här
Bly i teet?
Te är en av våra mest uppskattade hälsobrygder. Men allt är inte grönt när det gäller te: det kan innehålla tungmetaller också.
Läs mer här
Kaffe: hälsorisk eller hälsodryck?
För den hälsomedvetne är kaffe något av en vindflöjel – ena stunden en skadlig drog och nästa ett universalmedel med massor av hälsofördelar. Tack vare forskningen kan vi se att kaffe i måttliga mängder fungerar för de flesta, men vissa bör vara försiktiga.
Läs mer här
Kostens kraft
Många förhåller sig till kosten med fokus på vad man INTE ska äta. Tjejerna bakom Food Pharmacy, som gästar det senaste avsnittet av vår podd Hälsa kommer inifrån, är istället fokuserade på vad man kan lägga till en måltid för att göra den så bra och hälsosam som möjligt, oavsett vad som ligger på tallriken.
Läs mer här
Håll hjärnan frisk med rätt kost
Livsstilen spelar stor roll för din hjärnhälsa och inte minst hur hjärnan åldras. En studie som bedömt medelhavskostens effekter, visar att kosten kan hjälpa eller stjälpa hjärnans funktioner.
Läs mer här
Nya rekommendationer – anpassade till individen?
The American Nutrition Association lyfter i en artikel fram behovet av ”Personalized Nutrition” det vill säga individanpassade näringsråd. Varför så viktigt?
Läs mer här
Medelhavskost, tarmfloran och hälsosamt åldrande
Medelhavskost kan göra att vi åldras friskare. Ingen nyhet kanske? Men att tarmfloran kan påverka hur snabbt vi åldras är väl ändå något för löpsedlarna! En alldeles ny studie visar hur medelhavskost påverkar tarmfloran som i sin tur påverkar åldrandet. Häng med!
Läs mer här
Frukt och grönt ger fler friska år
Ju mer växter i kosten desto bättre för hälsan, visar ny brittisk forskning på 65 000 personer. De tidigare rekommendationerna om fem portioner frukt och grönt per dag kan komma att skrivas om till sju portioner per dag. Och grönsaker verkar skydda mer än frukt.
Läs mer här
Bli din egen matdetektiv
I avsnitt 23 av Hälsa kommer inifrån är läkaren Peter Martin tillbaka för att berätta om ett paradigmskifte inom sjukvården som heter funktionsmedicin.
Läs mer här
När du äter – lika viktigt som vad du äter?
Vad du äter och hur ofta du äter påverkar hur du mår, men nu visar forskning att när du äter även kan ha påverkan på din hälsa.
Läs mer här
Fysisk aktivitet påverkar kosten positivt
Träna för att automatiskt äta bättre? Enligt en studie kan det fungera så. Genom att fokusera på att röra dig mer slår du två flugor i en smäll.
Läs mer här
Mer energi naturligt – utan koffein
Vi behöver alla en energiboost emellanåt. Här får du flera koffeinfria tips som inte bara gör dig piggare för stunden, utan i det långa loppet.
Läs mer här
Ät och drick dig friskare
Har du också märkt att det är förkylnings- och influensatider? Höst och kyla gör att vi gärna vistas mera inomhus och det ger förkylningsvirus en chans att förökas fortare. Den goda nyheten är att det finns knep för att stödja vårt immunsystem. Här hittar några av knepen.
Läs mer här
Mångfald på tallriken ger mångfald i tarmen
Tarmen är i fokus i det nya avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån. Den har enorm betydelse för både vår fysiska och mentala hälsa. Här berättar biovetaren Anna Widell varför och vad som får dess bakterier att frodas. Du får också veta hur avföringsdonatorer håller sin bakterieflora i form.
Läs mer här
Säsongssmart ätande
Anpassar du din mat efter säsong? Förr i tiden anpassade vi våra måltider utefter de råvaror som fanns tillgängliga, då vi inte hade möjlighet till annat. Idag har vi helt andra förutsättningar och importerar färska frukter och grönsaker oavsett årstid. Men att äta mat utefter säsong ger en bättre magkänsla. Det har inte bara en positiv effekt på smaken, utan också på plånboken och miljön. Här är några goda anledningar till att äta mer säsongssmart mat:
Läs mer här
Solskydd – inifrån och ut
Förutom att smörja in huden med naturliga, ekologiska och vegetabiliska solkrämer, kan man kan tänka på vad man stoppar i sig för att skydda sig mot solen. Enligt artikeln ”9 foods with UV-protective effects från Biotics Research” kan dessa 9 livsmedel skydda huden mot solskador och hjälpa den hud som redan har bränts.
Läs mer här
Tecken på att du äter för lite grönsaker
De flesta vet att vi har behov av att äta mycket grönsaker – särskilt de gröna växterna. Men att integrera dem i kosten är ofta lättare sagt än gjort. Enligt artikeln 8 Clear Signs You’re Not Eating Enough Vegetables från Dr. Mercola finns flera tecken på att vi får i oss för lite grönsaker. [1]
Läs mer här
Grönsaker för din hälsa
Även om det finns många goda anledningar till att äta grönsaker är det endast två av tio svenskar som får i sig den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker per dag. Det visar Riksmaten 2010, som är den senaste undersökningen som har gjorts på svenskarnas matvanor.
Läs mer här
Vegansk mat till barn?
Vill man ge sitt barn helt vegansk mat krävs kunskap om kost och näringsämnen och lite extra planering. Men om den växtbaserade kosten är väl sammansatt, kan barn äta helt vegansk mat.
Läs mer här
Är fasta en trend eller här för att stanna?
Fasta har tillämpats inom religioner och samhällen sedan urminnes tider, bland annat inom islam, buddhismen och olika grenar av kristendomen. Det var den brittiska läkaren Michael Mosley, som gjorde oss svenskar mer bekanta med begreppet periodisk fasta genom sin så kallade 5:2–fasta. Det har blivit väldigt populärt att fasta och många svenskar har testat det, eller utövar det regelbundet. Men vad innebär egentligen fasta?
Läs mer här
Vilken alg väljer du?
Chlorella och spirulina, dessa två fantastiska alger, har länge kämpat om rampljuset på hälsoscenen. Båda är rika på klorofyll och fyllda med alla näringsämnen vi behöver. Alla dessa likheter gör att man börjar undra vad som skiljer dem åt?
Läs mer här