20 januari 2022

Avokado - Hur förändrar dagligt intag tarmfloran?

Avokado är rikt på fibrer och omättade fettsyror - att äta frukten är sedan tidigare kopplat till lägre kroppsvikt. Fram till nu har det dock varit okänt hur denna gröna goding förändrar tarmfloran.

Studier där deltagarna ätit avokado mellan 1 och 12 veckor har visat ökade mättnadskänslor och bättre blodfettsprofil. Det finns också studier som visat på att avokado förändrar nivåer av nyttiga ämnen som bakterier producerar i avföringen - något som antyder att denna frukt får våra vänner goda tarmbakterier att trivas bättre.

Forskarnas teori var att avokado kan öka förekomst av goda bakterier och då får vi mer av exempelvis kortkedjiga fettsyror. Dessa bildar bakterierna genom att bryta ner fibrer - i till exempel avokado. Kortkedjiga fettsyror, som smörsyra, har många positiva effekter i tarmen, hjärnan och resten av kroppen.

Många frågor om avokado och tarmflora

Deltagarna fick äta avokado under 12 veckor och jämfördes med en grupp som inte ätit avokado. Män åt 175 gram och kvinnor 140 gram avokado per dag med ett standardiserat mål de fick från forskarna.

Skillnaden i näringsintag mellan avokadogruppens och kontrollgruppens måltid var att avakadogruppens innehöll 10 procent mindre mättat fett, 14 procent mer energi från fleromättat fett och 12 gram mer fibrer.

Resultaten efter 12 veckor

Efter studiens slut kunde forskarna mäta skillnader mellan grupperna. Avokadogruppen hade fler goda bakterier och 18 procent mer fettsyror som producerats av bakterier. Värt att notera är också att ju bättre deltagarna varit på att äta sin dagliga avokadomåltid - desto större var skillnaden.

Där fanns också skillnader i ämnesomsättning mellan grupperna, bland annat sågs skillnader i insulinnivåer och en inflammatorisk markör - TNF-alfa.

Forskarna lägger därför till positiv påverkan på tarmflora och fettsyror i tarmen på listan över positiva hälsoeffekter som avokado har.

Referens

Sharon V Thompson, Melisa A Bailey, Andrew M Taylor, Jennifer L Kaczmarek, Annemarie R Mysonhimer, Caitlyn G Edwards, Ginger E Reeser, Nicholas A Burd, Naiman A Khan, Hannah D Holscher, Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition, Volume 151, Issue 4, April 2021, Pages 753–762, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa219