document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/zink-kaffe-eller-choklad-skydd-mot-oxidativ-stress
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/blir-man-smartare-av-att-dricka-varmchoklad
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/appelcidervinager-gor-mer-an-du-tror
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/nypon-en-superfrukt-for-lederna
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/fibrer-ar-superviktiga
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/massor-av-nyttiga-bakterier-i-appelskrutten
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/ladda-upp-med-chiafron
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/superhjalten-chlorella
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/chlorella-naturens-naringsrika-reningsverk
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/at-svamp-for-hjarnan
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/chaga-kungen-av-medicinalsvampar
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/lingon-den-roda-skatten
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/oregano-mot-multiresistena-bakterier
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/mer-kal-mindre-aderforkalkning
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/kan-spirulina-hjalpa-vid-viktminskning
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/ashwagandha-effektivt-vid-stress-oro-och-somn
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/vaxtbaserat-protein-tillrackligt-bra
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/olivblad-motverkar-bakterier
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/ronnbar-vilken-kalla-till-antioxidanter
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/sa-gar-du-maten-till-din-medicin
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/gurkmeja-bra-for-inflammation
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/battre-minne-och-fokus-med-kurkumin
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/vitlok-en-mangsidig-halsokur
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/dags-att-ata-ogras
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/oregano-mot-kraksjuka
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/fantastiska-bar-en-skatt
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/honung-lika-bra-som-hostmedicin
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/tedrickare-lever-langre
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/applen-kan-halla-dig-ung-langre
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/gurkmeja-moter-virus-vad-hander
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/oregano-orten-med-maxad-prestanda
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/honung-svartkummin-lindrade-symptom-pa-covid19
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/mat-immunsystemet
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/fem-gronsaker-som-starker-matsmaltningen
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/Go-bananas
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/morotens-dag
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/adaptogena-orter-hjaltar-i-stressiga-tider
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/gurkmeja-och-fankal-en-hjalp-vid-ibs
document: /blogg/Kost/mat-som-medicin/Tranbar-kan-vara-mer-effektivt-an-antibiotika-vid-urinvagsinfektion

KOST

MAT SOM MEDICIN

15 mars 

Tranbär kan vara mer effektivt än antibiotika vid urinvägsinfektion

Daglig konsumtion av tranbärsexktrakt kan signifikant minska antalet urinvägsinfektioner - utan de biverkningar som antibiotika ger. Det visar en ny studie.

Läs mer här

4 APRIL 2021

Morotens dag

Tänk att moroten behövde en morot – år 2003 fick den en egen dag i almanackan som draghjälp för att vi inte ska glömma bort alla hälsofördelar vi får av den här superrotsaken.

Läs mer här

9 februari 2021

Mat som stärker immunsystemet

Vilka livsmedel är särskilt bra för immunsystemet? Du får svaren i listan här nedanför!

Läs mer här

3 MARS 2021

Go bananas!

Vi firar bananens dag genom att slå ett slag för den här fantastiska frukten (som egentligen är ett bär). Med sin smarta förpackning och sitt hälsosamma innehåll är den ett perfekt mellanmål, kanske tillsammans med en handfull mandlar eller nötter.

Läs mer här

28 FEBRUARI 2021

Fem grönsaker som stärker matsmältningen

En välfungerande matsmältning är grunden till god hälsa. Och att äta mer grönsaker är ett bra sätt att stötta matsmältningen. Alla vitaminer, mineraler, fibrer och växtnäringsämnen som grönsakerna innehåller bygger upp både mag-tarmkanalen och vår livsviktiga tarmflora.

Läs mer här

Honung och svartkumminfrön lindrade symtom på covid-19

Honung och svartkumminfrön gav goda resultat när de testades som kompletterande behandling av covid-19 i en ny klinisk studie. Forskarna menar att det här är en säker, billig och effektiv terapi som kan bidra till snabbare återhämtning och större överlevnad.

Läs mer här

Adaptogena örter – hjältar i stressiga tider

Adaptogena örter, eller ”adaptogener”, har använts i folkmedicinen över hela världen för att öka kroppens förmåga att stå emot och anpassa sig till stress.

Läs mer här

Zink + kaffe eller choklad = skydd mot oxidativ stress 

Forskare har upptäckt att mineralet zink kan aktivera en grupp ämnen i bland annat kaffe och choklad som skyddar oss mot oxidativ stress.

Läs mer här

Blir man smartare av att dricka varm choklad?

Flavanoler, en typ av växtkemikalie som det finns gott om i kakao, verkar kunna göra hjärnan smidigare enligt ny forskning.

Läs mer här

Nypon – en superfrukt för lederna

Det näringsrika nyponet har varit ett viktigt inslag i många kulturer. Vi svenskar är exempelvis kända för vår nyponsoppa. I den europeiska folkmedicinen har nypon använts vitt och brett – som magmedicin och urindrivande medel och för att behandla gikt, högt blodtryck, hosta och förkylning. Men det vanligaste användningsområdet i dag är nog som lindring av ledvärk och artros.

Läs mer här

Vitlök – en mångsidig hälsokur

Vitlök är kraftfulla grejer. Förutom sitt rykte om att avvärja vampyrer, bekämpar den bakterier, svamp och virus. Den skyddar också hjärta och kärl och fungerar som en antioxidant. Plus mycket mer.

Läs mer här

Bättre minne och fokus med kurkumin

Dagligt intag av kurkumin i växten gurkmeja verkar kunna förbättra minnesfunktionen hos äldre.

Läs mer här

Oregano – örten med maxad prestanda

Av 115 olika livsmedel som testats för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper hamnade oregano bland de fem bästa. Bara en tesked malen oregano kan fördubbla antioxidantinnehållet i en vanlig husmansrätt.

Läs mer här

Ät svamp för hjärnan

Svamp är en omtyckt ingrediens i kök runt om i världen. Den är näringsrik och innehåller mycket antioxidanter som skyddar våra celler. Ny forskning tyder på att intag av svamp kan vara särskilt viktigt för våra hjärnceller eftersom det verkar minska risken för att vi drabbas av sämre kognitiv funktion.

Läs mer här

Honung lika bra som hostmedicin

Billigt, gott och inga bi(!)verkningar. Färsk honung har visat sig vara kunna lindra förkylningssymtom som hosta, halsont och täppt näsa lika bra som – och ibland bättre än – vanliga mediciner.

Läs mer här

Mer kål, mindre åderförkalkning

Det finns en koppling mellan ett ökat intag av kålgrönsaker som broccoli, grönkål och vanlig vitkål och mindre besvär med förträngningar i stora kroppspulsådern hos äldre kvinnor.

Läs mer här

Växtbaserat protein – tillräckligt bra för muskelbildning?

Växtbaserat protein är på flera sätt bra för både miljön och kroppen. Men, bygger de muskler lika bra som animaliskt protein? Och hur kan man göra växtbaserat protein ännu bättre? En sammanfattande artikel från 2019 tittar närmare på dessa frågor.

Läs mer här

Massor av nyttiga bakterier i äppelskrutten

Vad sägs om 100 miljoner bakterier? Det kan du enkelt få i dig genom att äta ett äpple.

Läs mer här

Äpplen kan hålla dig ung längre

Äpplen har kanske tappat lite av sin forna glans i skuggan av bär och annan superfood. Men nu är det dags för upprättelse! Antioxidanten fisetin i äpple har nämligen visat sig vara väldigt bra på att städa bort åldrade celler, och kan på så sätt hjälpa kroppen att hålla sig ung längre.

Läs mer här

Gurkmeja möter virus – vad händer?

Den guldgula gurkmejan är välstuderad och har visat sig kunna göra stor nytta, inte bara på kryddhyllan. Vad händer exempelvis när gurkmeja möter virus?

Läs mer här

Fantastiska bär – en skatt!

Bär är den bästa källan till hälsosamma ämnen i kosten. Den BÄSTA! Det vill inte säga lite. Plocka, ät och njut! Nu är bärsäsongen här.

Läs mer här

Dags att äta ogräs!

De växer överallt, behöver inte odlas, inte vattnas och tål en miljö som får andra växter att ge upp. Dessutom är de ofta mer näringsrika än de finaste grönsaker i vi pysslat om till max. Vi pratar om ogräs.

Läs mer här

Olivblad motverkar bakterier

Olivträdet har skänkt människan glädje sedan urminnes tider med goda oliver och stärkande olivolja. Men visste du att även olivbladen är en skatt? De innehåller bland annat ämnen som kan motverka bakterier.

Läs mer här

Oregano mot multiresistenta bakterier?

Multiresistenta bakterier är ett stort problem idag. Tänk om det finns hjälp att få i kryddlandet? Kanske kan vi dra nytta av växternas eget försvar mot bakterier? En studie på oreganoolja gav lovande resultat.

Läs mer här

Oregano mot kräksjuka

Vinterkräksjuka vill ingen ha! Men detta virus fortsätter vandrar fram och tillbaka över jordklotet och smittar människor som, istället för en helt vanlig trevlig dag, får en eller flera dagar med kräkningar och diarré. Studier på oregano väcker därför intresse!

Läs mer här

Fibrer är superviktiga!

Fibrer kanske inte låter så spännande, men ack vad fel det vore att underskatta dem! En stor studie som nyligen publicerades i The Lancet ger fibrerna deras rättmätiga ställning på tallriken och i våra liv.

Läs mer här

Ashwagandha effektivt vid stress, oro och sömnproblem

Kunskapen har funnits där i hundratals år och nu finns forskningen som kan backa upp den. En ny dubbelblind, randomiserad studie av adapotogenen ashwagandha bekräftar att den kan minska stress, oro och sömnproblem.

Läs mer här

Tedrickare lever längre

Njut av en rykande varm kopp te och förläng samtidigt livet. En studie med över 100 000 personer bekräftar att te påverkar hälsan positivt.

Läs mer här

Gurkmeja och fänkål – en hjälp vid IBS

IBS, eller Irritable Bowel Syndrome, drabbar många av oss. Forskare har nu visat att behandling med gurkmeja i kombination med fänkål kan lindra besvär och öka livskvaliteten hos personer med IBS.

Läs mer här

Kan spirulina hjälpa till viktminskning?

Det menar forskare som sammanställt ett antal studier. Resultaten visade att intag av spirulina kan ge en signifikant minskning i kroppsvikt, speciellt hos kraftigt överviktiga individer.

Läs mer här

Rönnbär – vilken källa till antioxidanter!

Det sägs att tre rönnbär om dagen kan hjälpa dig att fylla en del av ditt behov av vitamin C. Rönnbär innehåller också antioxidanter som fenoler och flavonoler. Studier visar att de kan förhindra tillväxten av bakterier och sänka blodsockret.

Läs mer här

Äppelcidervinäger gör mer än du tror

Om du inte har en flaska äppelcidervinäger i ditt skafferi kan du missa vad denna fantastiska vinäger har att erbjuda. Äppelcidervinäger är gjord på jästa äpplen och är rik på enzymer och antioxidanter I artikeln 6 Surprising Health Benefits of Apple Cider Vinegar, från Dr. Mercola, kan du läsa om äppelcidervinägerns många fördelar.

Läs mer här

Ladda upp med chiafrön

Chiafrön har blivit extra populära de senaste åren. Det kan bero på att de är fyllda med näringsämnen, som mineraler. Chiafrön kan enkelt läggas till i kosten, till exempel i din frukostyoghurt, smoothie eller som en ingrediens i fröknäcke.

Läs mer här

Så gör du maten till din medicin

”Även små förändringar i kosten kan göra stor skillnad”. Det säger näringsterapeut Ellinor Ladenberg i tredje avsnittet av Holistics podd Hälsa kommer inifrån, somhandlar om mat och näring. Vi får bland annat veta vad vi bör äta för att få mer energi, hur vi kan veta vilken kost som är bäst för oss, och om ekologiskt verkligen är nyttigare.

Läs mer här

Gurkmeja bra mot inflammation – men börja försiktigt!

Det har gjorts väldigt många studier på effekterna av gurkmeja, både på människor och djur. Gurkmeja har visat sig vara starkt anti-inflammatoriskt. Tänk att något som nästan alla har hemma på kryddhyllan kan göra så stor skillnad. Häng med så berättar vi mer!

Läs mer här

Lingon – den röda skatten

Lingonen är omtyckta. Både som rårörda till husmanskost och som smaksättare i bakverk och desserter. De är dessutom ett av de nyttigaste bären i våra svenska skogar.

Läs mer här

Chaga, kungen av medicinalsvampar

Chaga är det internationella namnet på det te som man får om man kokar torkad sprängticka (främst sprängticka från björk). Chaga har genom tiderna fått smeknamn som ”odödlighetens svamp” och ”skogens svarta guld”. Den har använts som medicinalväxt under flera tusen år. Att den är både näringsrik och välsmakande gör att den ökat i popularitet de senaste åren.

Läs mer här

Superhjälten Chlorella

En liten grön prick som är redo att frälsa världen och universum. Här är superhjälten chlorella.

Läs mer här

Chlorella – naturens näringsrika reningsverk

Chlorella innehåller ca 10 gånger mer betakaroten än morot och ca 11 gånger mer folsyra än spenat. Den är rik på protein och innehåller alla vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva.

Läs mer här