document: /blogg/Kropp-halsa/hjarta-karl/sa-upptacker-du-hjartsjukdom
document: /blogg/Kropp-halsa/hjarta-karl/en-avokado-per-dag-sanker-kolestrolet
document: /blogg/Kropp-halsa/hjarta-karl/andas-lattare-med-orter
document: /blogg/Kropp-halsa/hjarta-karl/Maten-som-sanker-blodtrycket-via-magen
document: /blogg/Kropp-halsa/hjarta-karl/Jarnbrist-kopplat-till-okad-risk-for-hjart-karlsjukdom

KROPP OCH HÄLSA

HJÄRTA OCH KÄRL

14 november 2021

Järnbrist kopplat till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

För lite järn är en av våra mest förekommande näringsbrister. Det är vanligt hos menstruerande kvinnor och särskilt hos de som har riklig mens. Av brist på järn blir du inte bara trött och håglös - du kan också ha större risk för hjärt-kärlsjukdom.

Läs mer här

11 oktober 2021

Maten som sänker blodtrycket (via magen)

Hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande den främsta anledningen till att vi dör i förtid. Nu visar forskning att det finns ännu fler bra anledningar att äta växtbaserad mat packad med färg. Tack vare att detta ger tarmfloran en positiv skjuts minskar också blodtrycket - som bestämmer mycket av hälsan i hjärta kärl.

Läs mer här

2 MARS 2021

Andas lättare med örter

Det finns många örter som kan bistå immunsystemet och lindra besvär i de övre luftvägarna när vi brottas med förkylningar och influensa.

Läs mer här

26 november 2020

En avokado per dag sänker kolesterolet

Avokado innehåller nästan 80 procent fett och det mesta är enkelomättat – den typ av fett som visat sig skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Den innehåller också massor av fibrer och ännu mer kalium än bananer. Förr avfärdades avokadon som ”fettbildande” på grund av sin höga fett- och kalorihalt. Men nu vet vi bättre.

Läs mer här

21 februari 2020

Så upptäcker du hjärtsjukdom

Närmare två miljoner svenskar drabbas varje år av hjärt-kärlsjukdom. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån får du lära att upptäcka hjärtsjukdom, de fyra viktigaste sakerna för en god hjärthälsa och vilka två livsmedel du absolut bör undvika. Gäst är sjuksköterskan och psykoterapeut Inger Erland Tångring.

Läs mer här