29 oktober 2021

Hur mycket kan du förändra din tarmflora på fyra dagar?

Kost som är baserad på processade livsmedel har en annorlunda påverkan på tarmfloran än en kost som främst är baserad på vegetabiliska livsmedel. I en ny studie jämförde forskare effekten av snabbmat eller medelhavsdieten under fyra dagar på tarmfloran. Vill du veta resultaten?

Goda bakterier i tarmen lever av fibrer som finns i växter. Dessa fibrer kallas prebiotika och får effekten att din tarmflora förbättras. De bakterier som trivs sätter igång och bildar vitaminer, antiinflammatoriska ämnen som smörsyra och förändrar redan nyttiga växtämnen till uppgraderade varianter.

Men hur snabbt kan tarmfloran förändras med hjälp av kosten?

Studie under fyra dagar

Forskarna beskriver det själva som att den ena gruppen i studien fick äta “hamburgare och pommes frites” och den andra medelhavskost. Medelhavskosten karaktäriseras av att den till stor del är växtbaserad, med mycket omättade fetter från oliver och olivolja, fisk, fullkorn samt nötter och mindre av rött kött och socker.

Twisten var att båda grupperna fick prova båda dieterna under fyra dagar, i en slumpad ordning. Mellan bytena gick det fyra dagar då de åt sin vanliga kost.

Bakterie-DNA från deltagarnas avföring analyserades för att ta reda på hur tarmfloran förändrades och blodprov togs.

Resultaten var tydliga

Effekter av snabbmatskosten var att en särskild grupp av bakterier som man normalt inte vill ha i tarmen ökade: Bakterier som står emot nedbrytning av galla. Dessa är potentiellt skadliga för oss i och med att de kan bidra till blodförgiftning. De är okänsliga för såväl antibiotika som kroppens egna sätt att bekämpa bakterier (1).

Medelhavsdieten å andra sidan ökade nivåerna av bakterier som lever av växtfibrer och förändrar dessa till nyttiga inflammatoriska ämnen. Dessa bakterier minskade istället efter snabbmaten.

Dessutom kunde forskarna mycket riktigt mäta att de som åt medelhavskost hade mer antiinflammatoriska ämnen som är bland annat kända för att skydda hjärnceller. 

Svaret är alltså: På bara fyra dagar kan du på ett betydelsefullt sätt förändra din tarmflora.  

Referens studien:

Zhu C, Sawrey-Kubicek L, Beals E, Rhodes CH, Houts HE, Sacchi R, Zivkovic AM. Human gut microbiome composition and tryptophan metabolites were changed differently by fast food and Mediterranean diet in 4 days: a pilot study. Nutr Res. 2020 May;77:62-72. doi: 10.1016/j.nutres.2020.03.005. Epub 2020 Mar 26. PMID: 32330749.

 

Övriga referenser:

 

  1. https://www.medicinalgenomics.com/applications/bile-tolerant-gram-negative/