
26 november 2021
Saffranblondies med choklad
Saffran och choklad är en förträfflig kombination. Bli inte förvånad om dessa saftiga och mjuka saffransblondes blir en ny adventsfavorit..
Recept
- 1 förp vita bönor (230 g avrunnen vikt)
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl Holistic Kokosolja
- 1 dl havremjölk
- 0,5 g saffran
- 2 dl mandelmjöl
- 1 msk vaniljextrakt
- 0,75 dl kokossocker
- 1 dl agavesirap
- 0,5 tsk finsalt
- 1 msk maizena
- 150 g mörka chokladknappar (spara några att strö över kakan innan gräddning)
- 2 nypor flingsalt att strö på toppen av kakan innan gräddning
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare. Mortla saffran med saltet. Tillsätt övriga ingredienser (förutom chokladknappar och flingsalt) och mixa till en slät smet.
Tillsätt chokladknapparna (spara ett gäng att strö ovanpå kakan). Vänd ner i smeten tills de är jämnt fördelade. Häll över smeten i den klädda formen. Strö över de resterande chokladknapparna och sedan ett par nypor flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kakan är färdig när den inte gungar något i mitten när du skakar den. Låt kakan vila på galler i ca 1 h innan du lyfter ut den ur formen, så håller den ihop när du lyfter ut den.
Låt kallna helt innan du skär upp den för snygga bitar (allra helst i kylen över natten). Skär upp kakan i 12 bitar.