26 november 2021

Saffranblondies med choklad

Saffran och choklad är en förträfflig kombination. Bli inte förvånad om dessa saftiga och mjuka saffransblondes blir en ny adventsfavorit..

Recept

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.

Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare. Mortla saffran med saltet. Tillsätt övriga ingredienser (förutom chokladknappar och flingsalt) och mixa till en slät smet.

Tillsätt chokladknapparna (spara ett gäng att strö ovanpå kakan). Vänd ner i smeten tills de är jämnt fördelade. Häll över smeten i den klädda formen. Strö över de resterande chokladknapparna och sedan ett par nypor flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kakan är färdig när den inte gungar något i mitten när du skakar den. Låt kakan vila på galler i ca 1 h innan du lyfter ut den ur formen, så håller den ihop när du lyfter ut den.

Låt kallna helt innan du skär upp den för snygga bitar (allra helst i kylen över natten). Skär upp kakan i 12 bitar.