4 november 2021

Hur kan kurkumin och prebiotika påverka IBS? 

Symtom från magen är vanliga och kan påverka livet mycket. Vilken hjälp finns att hämta från naturliga alternativ som gurkmeja?

 Upp till hälften av alla vuxna i västvärlden har symtom de helst skulle vilja bli av med från magen. Det kan vara allt från sura uppstötningar till IBS.

Forskare har satt ihop en speciell kombination av örter och naturliga alternativ för att se om den kan vara till hjälp för magen. Den örtbaserade formulan består av:

16 veckor till lugnare mage

Deltagarna i studien fick ta tillskott under 16 veckor. De fyllde i flera formulär om hur deras mage fungerade samt att de gjorde undersökningar av om de hade läckande tarm och hur tarmfloran förändrades.

Här är resultaten:

Sammanfattning av studien

När forskarna ska sammanfatta studien konstaterar de att deltagarna upplever ökad livskvalitet samt att de fått mindre läckande tarm och fler goda bakterier. De har dessutom kunnat introducera mat som de tidigare inte tålde.

Värt att komma ihåg är att denna studie inte hade någon placebokontroll och det är extra viktigt eftersom just IBS är ett av de tillstånd som svarar allra bäst på placebo. Studier där preparatet jämförs mot placebo skulle ge ytterligare insikt i hur symtom från magen kan lugnas.

Referens

Ried K, Travica N, Dorairaj R, Sali A. Herbal formula improves upper and lower gastrointestinal symptoms and gut health in Australian adults with digestive disorders. Nutr Res. 2020 Apr;76:37-51. doi: 10.1016/j.nutres.2020.02.008. Epub 2020 Feb 8. PMID: 32151878. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171931187X