Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Detox recept: hälsosamma luncher och middagar som renar kroppen

Detox recept: hälsosamma luncher och middagar som renar kroppen

Vill du äta gott och samtidigt stötta kroppen på djupet? Här hittar du 8 enkla och antiinflammatoriska recept för lunch och middag – fyllda med näring, smak och råvaror som hjälper dig att balansera kroppen och ge energi i vardagen.

Linsgryta med kokosmjölk och hirs


Ingredienser (2 portioner)

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 1 dl röda linser (sköljda)
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk curry
  • 1 dl kokosmjölk
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 1 dl hirs (kokas separat enligt anvisningar)
  • Kokosolja till stekning

Gör så här

  • Hacka lök, vitlök, morot och selleri.
  • Hetta upp en gryta med Holistics kokosolja och fräs grönsakerna lätt.
  • Tillsätt linser, vatten, curry och kokosmjölk. Rör om.
  • Låt småputtra i 15–20 minuter tills linserna är mjuka och grytan krämig. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka hirs enligt förpackningens anvisningar.

Servera grytan tillsammans med hirsen.

Tips: Vill du ha en mer lättflytande konsistens kan du öka mängden vatten och servera rätten som soppa.


Moqueca – syrlig brasiliansk fiskgryta med kokosmjölk


Ingredienser (4 portioner)

3 ½ dl råris (tillagas enligt anvisning på förpackningen)

ca 450 g torskrygg, i mindre bitar

Saft från 1 lime

¾ solovitlök (pressad) – fördelas i marinad och gryta

½ tsk salt

1 röd paprika, skivad

1 gul lök, skivad

1 msk paprikapulver

En nypa chiliflakes

1 ½ msk kokosolja eller ghee till stekning

2 tomater, tärnade

400 ml kokosmjölk

1 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong (välj en ren variant med bra innehåll, helst bara kryddor och örter)

Saft från 1 lime (till servering)

1 förpackning räkor (avrunna)

1 knippe färsk koriander

Gör så här

Koka råriset enligt anvisning på förpackningen.

Skär fisken i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med limesaft, ¼ solovitlök och salt. Låt marinera.

Hetta upp en gryta med Holistics kokosolja eller ghee. Fräs paprika, lök, resterande vitlök, paprikapulver och chiliflakes tills grönsakerna mjuknar.

Tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Låt småkoka i 5–6 minuter.

Lägg i fisken med marinaden och låt sjuda ca 4 minuter, tills fisken är genomkokt.

Ta av från värmen och pressa över limesaft. Toppa med räkor och färsk koriander.

Servera med nykokt råris.

Tips: Välj en grönsaksbuljong utan jästextrakt, palmolja och tillsatser.


Köttfärsröra med zucchini, paprika och örter


Ingredienser (4 portioner)

400 g nötfärs (eko, gärna gräsbetat) – kan ersättas med bönor eller linser

1 zucchini, tärnad

1 röd paprika, hackad

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk krossade tomater (eller 4 färska tomater, hackade)

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

Salt och svartpeppar

Holistics kokosolja till stekning

Till servering

Ugnsrostad sötpotatis

Färsk ruccola eller grönkål

Gör så här

Hetta upp en panna med Holistics kokosolja. Stek lök och vitlök tills de mjuknar.

Lägg i nötfärsen och bryn tills genomstekt. (Om du vill göra en vegetarisk variant – använd bönor eller linser direkt här.)

Tillsätt zucchini och paprika. Stek i 5–7 minuter.

Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt puttra ca 10 minuter.

Servera med ugnsrostad sötpotatis och gärna en grönsallad.

Tips: Om du väljer bort rött kött helt – ersätt med bönor eller linser för att få en proteinrik och mättande rätt.


Sallad med zucchini- och dillsås

Ca 2 portioner

Ingredienser

1 avokado

½ gurka

2 tomater

1 paprika

1 stjälkselleri

150 g broccoli eller blomkål (gärna lätt ångkokta)

2 nävar salladsmix (t.ex. spenat, ruccola eller grönkål)

Protein, välj själv ett alternativ:1 burk kikärtor (ca 400 g), sköljda och rostade i ugn med lite Holistics kokosolja och gurkmeja eller 200 g fet fisk (t.ex. lax, makrill eller sardiner)

Dillsås

0,5 zucchini

1 kruka dill (färsk eller fryst)

1 vitlöksklyfta

2 msk kallpressad olivolja

0,5 avokado

2 msk äppelcidervinäger




Gör så här

Mixa alla ingredienser till dillsåsen med en stavmixer tills den blir helt slät.

Lägg upp salladen på tallrikar.

Toppa med vald proteinkälla.

Ringla över dillsåsen och servera direkt.


Eko-kycklingsallad med quinoa och grönsaker


Ingredienser (2 portioner)

2 kycklingfiléer (eko)

2 dl quinoa (okokt)

3–4 valfria grönsaker (se tips nedan)

Salt och svartpeppar

Dressing

2 msk olivolja (gärna kallpressad)

Saft från ½ citron

Salt och peppar efter smak

Gör så här

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Krydda kycklingen med salt och peppar. Stek eller ugnsbaka tills genomstekt. Skär i skivor.

Förbered grönsakerna – använd råa, ångkokta eller lätt stekta beroende på vad du gillar.

Vispa ihop dressingen.

Lägg upp quinoa på tallrikar, toppa med grönsaker och kyckling. Ringla över dressingen.

Tips på grönsaker att variera med: Stjälkselleri, lökväxter, rödbeta, broccoli, blomkål, brysselkål, grönkål, pak choi, persilja, bladspenat, maskrosblad, ruccola, sallad, gurka, zucchini, sparris, fänkål, sötpotatis, morot, palsternacka, pumpa, rättika, groddar.


Buddha bowl med apelsin och ingefärsdressing


Ca 2 portioner

Ingredienser bowl

2 stora morötter

2 stora gulbetor eller polkabetor

2 stora rödbetor

100 g grönkål, grovt skuren

2 avokado

200 g räkor (skalade)

1 tsk rostade sesamfrön

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

2 dl quinoa

Dressing (apelsin och ingefära)

Saften från 1 apelsin

2 msk olivolja

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk äppelcidervinäger

En nypa flingsalt

Gör så här

Koka quinoan enligt förpackningens anvisning.

Skala och klyfta morötter, gulbetor/polkabetor och rödbetor. Ångkoka eller ugnsrosta tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Massera grönkålen lätt med lite olivolja och en nypa salt så den blir mjukare.

Skär avokadon i skivor.

Lägg upp quinoa, grönsaker, grönkål, avokado och räkor i skålar.

Toppa med rostade sesamfrön, flingsalt och svartpeppar.

Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och ringla över innan servering.


Krämig svampgryta med kokosmjölk och örter


2–3 portioner

Ingredienser

300 g blandade svampar (t.ex. champinjoner, shiitake, kantareller eller ostronskivling)

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 dl osötad ekologisk kokosmjölk

1 msk kokosolja

1 tsk tamari (glutenfri soja)

1 nypa svartpeppar

Färsk persilja eller timjan

2 zucchini (till zoodles/”zoodels”)

Gör så här

Skiva svampen och fräs den i kokosolja tills den får fin yta.

Lägg i lök och vitlök och fräs tills mjukt.

Häll i kokosmjölk och eventuellt lite vatten eller buljong. Låt sjuda i ca 10 minuter.

Smaka av med svartpeppar och lite tamari.

Gör zoodles av zucchini med hjälp av en spiralizer eller potatisskalare. Servera svampgrytan över zoodles.

Strö över färska örter innan servering.


Gröna detoxwraps med hummus


2 portioner

Ingredienser

6 stora romansalladsblad (som wraps)

1 gurka, i stavar

1 morot, i stavar

1 röd paprika, i strimlor

1 avokado, skivad

4 msk hummus (gjord på kikärtor, tahini, citron, vitlök & olivolja)

2 msk hampafrön eller groddar (alfalfa, mungbönor eller broccoli)

Gör så här

Tvätta salladsbladen och använd dem som ”wraps”.

Bred ett lager hummus på varje blad.

Fyll med gurka, morot, paprika, avokado och toppa med hampafrön eller groddar.


Rulla ihop och ät som fräscha handrullar. Smaklig måltid!


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic