Ingredienser (2 portioner)
Gör så här
Servera grytan tillsammans med hirsen.
Tips: Vill du ha en mer lättflytande konsistens kan du öka mängden vatten och servera rätten som soppa.
Ingredienser (4 portioner)
3 ½ dl råris (tillagas enligt anvisning på förpackningen)
ca 450 g torskrygg, i mindre bitar
Saft från 1 lime
¾ solovitlök (pressad) – fördelas i marinad och gryta
½ tsk salt
1 röd paprika, skivad
1 gul lök, skivad
1 msk paprikapulver
En nypa chiliflakes
1 ½ msk kokosolja eller ghee till stekning
2 tomater, tärnade
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong (välj en ren variant med bra innehåll, helst bara kryddor och örter)
Saft från 1 lime (till servering)
1 förpackning räkor (avrunna)
1 knippe färsk koriander
Gör så här
Koka råriset enligt anvisning på förpackningen.
Skär fisken i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med limesaft, ¼ solovitlök och salt. Låt marinera.
Hetta upp en gryta med Holistics kokosolja eller ghee. Fräs paprika, lök, resterande vitlök, paprikapulver och chiliflakes tills grönsakerna mjuknar.
Tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Låt småkoka i 5–6 minuter.
Lägg i fisken med marinaden och låt sjuda ca 4 minuter, tills fisken är genomkokt.
Ta av från värmen och pressa över limesaft. Toppa med räkor och färsk koriander.
Servera med nykokt råris.
Tips: Välj en grönsaksbuljong utan jästextrakt, palmolja och tillsatser.
Ingredienser (4 portioner)
400 g nötfärs (eko, gärna gräsbetat) – kan ersättas med bönor eller linser
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, hackad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater (eller 4 färska tomater, hackade)
1 tsk torkad timjan
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
Salt och svartpeppar
Holistics kokosolja till stekning
Till servering
Ugnsrostad sötpotatis
Färsk ruccola eller grönkål
Gör så här
Hetta upp en panna med Holistics kokosolja. Stek lök och vitlök tills de mjuknar.
Lägg i nötfärsen och bryn tills genomstekt. (Om du vill göra en vegetarisk variant – använd bönor eller linser direkt här.)
Tillsätt zucchini och paprika. Stek i 5–7 minuter.
Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt puttra ca 10 minuter.
Servera med ugnsrostad sötpotatis och gärna en grönsallad.
Tips: Om du väljer bort rött kött helt – ersätt med bönor eller linser för att få en proteinrik och mättande rätt.
Ca 2 portioner
Ingredienser
1 avokado
½ gurka
2 tomater
1 paprika
1 stjälkselleri
150 g broccoli eller blomkål (gärna lätt ångkokta)
2 nävar salladsmix (t.ex. spenat, ruccola eller grönkål)
Protein, välj själv ett alternativ:1 burk kikärtor (ca 400 g), sköljda och rostade i ugn med lite Holistics kokosolja och gurkmeja eller 200 g fet fisk (t.ex. lax, makrill eller sardiner)
Dillsås
0,5 zucchini
1 kruka dill (färsk eller fryst)
1 vitlöksklyfta
2 msk kallpressad olivolja
0,5 avokado
2 msk äppelcidervinäger
Gör så här
Mixa alla ingredienser till dillsåsen med en stavmixer tills den blir helt slät.
Lägg upp salladen på tallrikar.
Toppa med vald proteinkälla.
Ringla över dillsåsen och servera direkt.
Ingredienser (2 portioner)
2 kycklingfiléer (eko)
2 dl quinoa (okokt)
3–4 valfria grönsaker (se tips nedan)
Salt och svartpeppar
Dressing
2 msk olivolja (gärna kallpressad)
Saft från ½ citron
Salt och peppar efter smak
Gör så här
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
Krydda kycklingen med salt och peppar. Stek eller ugnsbaka tills genomstekt. Skär i skivor.
Förbered grönsakerna – använd råa, ångkokta eller lätt stekta beroende på vad du gillar.
Vispa ihop dressingen.
Lägg upp quinoa på tallrikar, toppa med grönsaker och kyckling. Ringla över dressingen.
Tips på grönsaker att variera med: Stjälkselleri, lökväxter, rödbeta, broccoli, blomkål, brysselkål, grönkål, pak choi, persilja, bladspenat, maskrosblad, ruccola, sallad, gurka, zucchini, sparris, fänkål, sötpotatis, morot, palsternacka, pumpa, rättika, groddar.
Ca 2 portioner
Ingredienser bowl
2 stora morötter
2 stora gulbetor eller polkabetor
2 stora rödbetor
100 g grönkål, grovt skuren
2 avokado
200 g räkor (skalade)
1 tsk rostade sesamfrön
2 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
2 dl quinoa
Dressing (apelsin och ingefära)
Saften från 1 apelsin
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk äppelcidervinäger
En nypa flingsalt
Gör så här
Koka quinoan enligt förpackningens anvisning.
Skala och klyfta morötter, gulbetor/polkabetor och rödbetor. Ångkoka eller ugnsrosta tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Massera grönkålen lätt med lite olivolja och en nypa salt så den blir mjukare.
Skär avokadon i skivor.
Lägg upp quinoa, grönsaker, grönkål, avokado och räkor i skålar.
Toppa med rostade sesamfrön, flingsalt och svartpeppar.
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och ringla över innan servering.
2–3 portioner
Ingredienser
300 g blandade svampar (t.ex. champinjoner, shiitake, kantareller eller ostronskivling)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl osötad ekologisk kokosmjölk
1 msk kokosolja
1 tsk tamari (glutenfri soja)
1 nypa svartpeppar
Färsk persilja eller timjan
2 zucchini (till zoodles/”zoodels”)
Gör så här
Skiva svampen och fräs den i kokosolja tills den får fin yta.
Lägg i lök och vitlök och fräs tills mjukt.
Häll i kokosmjölk och eventuellt lite vatten eller buljong. Låt sjuda i ca 10 minuter.
Smaka av med svartpeppar och lite tamari.
Gör zoodles av zucchini med hjälp av en spiralizer eller potatisskalare. Servera svampgrytan över zoodles.
Strö över färska örter innan servering.
2 portioner
Ingredienser
6 stora romansalladsblad (som wraps)
1 gurka, i stavar
1 morot, i stavar
1 röd paprika, i strimlor
1 avokado, skivad
4 msk hummus (gjord på kikärtor, tahini, citron, vitlök & olivolja)
2 msk hampafrön eller groddar (alfalfa, mungbönor eller broccoli)
Gör så här
Tvätta salladsbladen och använd dem som ”wraps”.
Bred ett lager hummus på varje blad.
Fyll med gurka, morot, paprika, avokado och toppa med hampafrön eller groddar.
Rulla ihop och ät som fräscha handrullar. Smaklig måltid!
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.