Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /4 tips för en nyttigare grillkväll

4 tips för en nyttigare grillkväll

Vad är väl mer sommar än att grilla? På en liten grill vid lägerplatsen eller hemma på uteplatsen. För att inte riskera att få dig ohälsosamma ämnen när du grillar får du här tips på vad du ska tänka på.

Först lite dåliga nyheter. I grunden är det inte nyttigt att grilla kött eftersom fettet som droppar ner i grillen kan omvandlas till polyaromatiska kolväten (PAH) som fastnar på maten. Den brända utsidan av maten innehåller i sin tur av mycket heterocykliska aminer (HA). Båda dessa är cancerframkallande (1). Nu består förhoppningsvis din kost mer än grillad mat, plus att det finns saker du kan göra för att påverka hur mycket du får i dig av dessa ämnen.


1. Börja rent


Låt inte grillgaller eller grill vara smutsiga av rester från tidigare matlagning. Använd borste eller skrapa på annat sätt bort dessa rester för att undvika att de hamnar i maten.


2. Undvik rök och eld


Hur ska det gå till att undvika rök och eld vid grillning? kanske du undrar. Och det är helt sant att både rök och eld behövs för att kunna grilla. Men undvik det precis när du lagar maten. För att inte polyaromatiska kolväten eller heterocykliska aminer ska bildas kan du använda dessa tips:

  • Laga maten på lägre temperatur, vilket innebär att du behöver starta grillen lite tidigare än vanligt.
  • Ha alltid med dig en sprayflaska med vatten för att spraya på eventuella lågor som flammar upp under tiden maten tillagas.
  • Tillaga inte längre än du behöver - använd termometer om du är osäker.

3. Grilla mer frukt och grönt


Även om frukt och grönt på grillen kan bli brända (undvik det om det går) kan det inte bildas lika många skadliga ämnen i dem. Ett spett med grillade grönsaker är fantastiskt gott.


4. Undvik aluminiumfolie


Ett annat sätt att få i dig skadliga ämnen är när vi grillar mat som ligger inpackad i aluminumfolie. Särskilt om vi grillar på höga temperaturer eller sur mat som tomat och rabarber, kan aluminum föras över till maten i paketet. Hitta istället något du kan ställa på grillgallret, det kan vara ett fat av rostfritt stål eller liknande, och låt maten tillagas där. Som en bonus blir maten inte heller bränd och fett kan inte droppa ner i glöden.Referens


Lee JG, Kim SY, Moon JS, Kim SH, Kang DH, Yoon HJ. Effects of grilling procedures on levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled meats. Food Chem. 2016 May 15;199:632-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.12.017. Epub 2015 Dec 8. PMID: 26776018. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26776018/

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic