Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /8 saker att tänka på innan du köper ett hälsotest

8 saker att tänka på innan du köper ett hälsotest

Idag finns en uppsjö av olika hälsotester på marknaden som gör det möjligt för individer att kolla upp sin individuella hälsostatus. Det är en positiv trend att fler människor vill och kan ta kontroll över sin hälsa med hjälp av hälsotester och medvetna livsstilsförändringar.
Hand som håller hälsotest

 Det kan vara svårt att navigera i djungeln av hälsotest, så här kommer en lista med 8 punkter att ha i åtanke när man köper ett hälsotest – oavsett om du handlar hos Holistic eller hos någon annan aktör.


8 SAKER ATT TÄNKA PÅ INNAN DU HANDLAR ETT HÄLSOTEST


TILLFÖRLITLIGHET

Se till att testet du väljer är tillförlitligt och uppfyller internationella standarder, så att du kan vara säker och trygg med att testet ger korrekta och pålitliga resultat. En kvalitetsstämpel som du kan hålla utkik efter är om testet analyseras på ISO-certifierat labb.

TESTETS INNEHÅLL

Vilka hälsomarkörer vill du testa? Vissa tester ger en mer allmän översikt över din hälsa medan andra tester är mer inriktade på ett specifikt område (exempelvis hormoner, matsmältning, tarmflora eller näringsstatus osv). Om du jämför olika hälsotester så rekommenderar vi att du jämför både pris och vilka hälsomarkörer som ingår, eftersom flera markörer vanligtvis ger en bättre helhetsbild, men kostar lite mer. 

När det gäller hormontester kan man dessutom testa bundet hormon respektive fritt hormon. Fritt hormon är det som är aktivt och tillgängligt för cellerna, så håll även utkik efter om testet analyserar bundet eller fritt hormon eftersom detta kan påverka både prisbilden och vad man kan dra för slutsatser av provsvaret. 

PROVMETOD 

Ta reda på vilken typ av provmetod som används. Analyseras hälsomarkörerna i blod (i blodplasma, blodserum eller helblod), urin, saliv, avföring, utandning eller hår? 

Om du till exempel är intresserad av att testa ditt kortisolvärde (som ofta är kopplat till stress och trötta binjurar) ger det en bättre och mer korrekt medicinsk bild om du lämnar salivprov som tas vid flera tillfällen under ett dygn, snarare än ett blodprov som tas vid ett tillfälle (exempelvis precis efter att du har stressat till ett labb på morgonen). Detta beror på att en normal kortisolkurva ska visa ett högre kortisolvärde på morgonen (när binjurarna har fått vila över natten) och sjunker sedan under dagen för att ligga relativt lågt på kvällen innan sänggåendet. Om man bara tar ett blodprov vid ett tillfälle någon gång under dagen, så får man inte en helhetsbild över personens kortisolkurva över dygnet, vilket är det man behöver för att kunna avgöra binjurarnas förmåga att bilda kortisol. 

Beroende på vilken provmetod som används (blod, urin, saliv, avföring, utandning eller hår) så påverkar det både kvalitén, tillförlitligheten och priset på testet. 

TILLGÄNGLIGHE

Kontrollera om testet är lättillgängligt för dig. Kan du enkelt genomföra testet hemma i lugn och ro eller behöver du lämna prov på ett labb? Beakta bekvämligheten när du väljer test. Tester som utförs hemma är vanligtvis lite dyrare, men du slipper ta tid från din dag för att gå och lämna prov på ett labb. 

LEVERANSTID 

Hur lång tid tar det innan du får svar? Tar det några dagar eller veckor? Vissa hälsotester använder labb i USA och då kan leveranstiden ibland vara flera veckor. Jämför de olika testernas leveranstider. 

PROVSVAR PÅ SVENSKA 

Kommer resultatrapporten på svenska eller engelska? Det är viktigt att det är enkelt att förstå och tillgodogöra sig informationen från provsvaret.  

SUPPORT

Om det är ett test som ska genomföras hemma kan det vara bra att kolla om det finns en Kundtjänst som du kan nå via telefon, chatt eller email ifall du har frågor om hur testet ska genomföras. 

RÅDGIVNING 

Vill du ha hjälp att tolka provsvaret och vill du veta vilka steg du kan ta för att optimera din hälsa? Kolla om rådgivning med läkare eller specialist ingår i testet eller om det finns möjlighet att boka separat rådgivning som en tilläggstjänst och vad den i så fall kostar. Rådgivning är framförallt viktigt när det kommer till hormontester och mage-tester, då dessa ofta är mer komplicerade. Då kan det vara bra att få hjälp med att tolka provsvaret och att en specialist guidar dig vidare i din hälsoresa och berättar vad du kan göra för att balansera upp dina nivåer av en viss hälsomarkör. 


Sammanfattningsvis så finns det en hel del fantastiska hälsotester som kan visa dig svart på vitt hur din hälsostatus ser ut. Dock ska man vara medveten om att de hälsotester som finns på marknaden idag, inte ersätter medicinsk konsultation. Har du allvarliga symtom ska du alltid uppsöka sjukvård. Om du däremot har lindriga symtom eller är ute efter att optimera din hälsa, så kan ett test av hög kvalitet och med rätt innehåll tillsammans med rådgivning av en specialist bli ett värdefullt verktyg som visar vilka steg som just du behöver ta för att optimera din hälsa. Vi hoppas att dessa råd och rekommendationer underlättar ditt val av hälsotest.


Holistic Hälsotester

Hälsotester

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic