Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Alla fantastiska B-vitaminer

Alla fantastiska B-vitaminer

B-VITAMIN
B-vitaminerna behövs för en lång rad saker och funktioner i kroppen. Bland annat för ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och för att celldelning ska fungera normalt. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer. Vi kan inte lagra B-vitaminer och behöver en perfekt tarmflora för att tillverka dem själva, därför behöver vi tillgodogöra oss dem via kosten eller tillskott.

Källor till B-vitamin


B-vitaminer finns i både vegetabiliska och animaliska livsmedel. Källor är till exempel spannmål, jäst, mejeriprodukter och kött. Vitamin B12 förekommer dock inte i tillräckliga mängder i vegetabiliska livsmedel varpå tillskott är nödvändigt för vegetarianer och veganer.


Trots att B-vitaminer förekommer i många livsmedel kan brist uppstå, bland annat på grund av att vitaminerna är känsliga för värme och lätt förstörs vid tillagning och förvaring. Allra störst risk att utveckla en brist har de som lider av magproblem, glutenintolerans, alkoholism, rökare, mag- och tarmopererade och de som äter en ensidig kost. Även personer som stressar mycket kan drabbas då förbrukningen av vitaminerna blir högre.


Vanliga bristsymtom


Du kan ha brist om du känner dig mer trött än vanligt, är deprimerad, har minnesproblem, sprickor i mungiporna, svårt att sova, tappar mycket hår och har sköra naglar. Vill du veta hur dina nivåer av B-vitaminerna ser ut kan du ta ett blodprov på din vårdcentral. Du kan även vända dig till näringsterapeut eller liknande för att se över din hälsostatus och ta exempelvis blodmineral- eller hårmineraltest. Du kan läsa mer om dessa här


Många olika B-vitaminer


Det finns åtta stycken B-vitaminer: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. Alla B-vitaminer har olika funktioner och samverkar i din kropp på olika sätt. Därför är det viktigt att äta en varierad kost. Om du väljer att ta ett tillskott är det bra att välja ett tillskott som är komplett med alla B-vitaminer.


I detta inlägg kan du läsa mer om de olika B- vitaminerna och vad de har för funktion i kroppen.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic