Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Äpplen kan hålla dig ung längre

Äpplen kan hålla dig ung längre

Äpplen har kanske tappat lite av sin forna glans i skuggan av bär och annan superfood. Men nu är det dags för upprättelse! Antioxidanten fisetin i äpple har nämligen visat sig vara väldigt bra på att städa bort åldrade celler, och kan på så sätt hjälpa kroppen att hålla sig ung längre.

Åldrade celler behöver städas bort


Varje cell i kroppen är programmerad för att dela sig ett visst antal gånger. Efter det hamnar cellen i ett stadium av stillestånd (cellåldrande) och ska på ett kontrollerat sätt självdö. Åldrade celler måste städas bort. Varför? Jo, därför att de utsöndrar många ämnen som bidrar till kronisk inflammation och åldrandeprocesser i kroppen  ̶  och till åldersrelaterade sjukdomar.[1] Kan städandet förbättras på något sätt?


Äpplen hjälper till att städa


Man har tidigare sett att antioxidanter som quercetin kan hjälpa till att städa bort åldrade celler. I en studie ville man därför undersöka ett batteri av olika antioxidanter. Det var riktiga höjdare till antioxidanter som resveratrol (finns i vindruvor och lingon), rutin (citrusfrukter), EGCG (grönt te), kurkumin (gurkmeja), quercetin (många frukter och bär) och fisetin (äpple). Man tittade både på åldrade celler i cellkultur och på möss. Av de tio antioxidanter som analyserades var fisetin från äpple faktiskt allra bäst på att framkalla celldöd hos åldrade celler. Äpplen är bra på att städa helt enkelt![2]


An apple a day …..!
[1] Kang C. Senolytics and Senostatics: A Two-Pronged Approach to Target Cellular Senescence for Delaying Aging and Age-Related Diseases. Mol Cells. 2019;42(12):821-827.


[i][2] Yousefzadeh MJ, Zhu Y, McGowan SJ, et al. Fisetin is a senotherapeutic that extends health and lifespan. EBioMedicine. 2018;36:18-28.

[/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic