Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic/Holistics värld/Magasin/Artros – finns orsaken i tarmen?

ARTROS – FINNS ORSAKEN I TARMEN?

Man vet idag att tarmfloran påverkar allt som sker i kroppen, direkt eller indirekt. Det gäller även våra leder. Vid obalans i tarmfloran produceras inflammatoriska ämnen som till och med påverkar vad som händer med brosket på ledytorna.

En intressant studie på möss från 2018 visar kopplingen mellan tarmfloran, inflammation och artros.


Hur hänger det ihop?


Övervikt är en av de största riskfaktorerna för artros. Både i viktbärande och icke-viktbärande leder. Ökad inflammation i kroppen verkar vara länken mellan övervikt och artros. Källan till inflammationen kan vara den obalans i tarmfloran som ses vid övervikt. I studien jämförde man överviktiga möss med normalviktiga. Man tittade också på vad som hände när de fick tillskott av fibrer (oligofruktos) som gynnar tarmfloran.


Vid studiens start hade de överviktiga mössen jämfört med de normalviktiga:

  • Ökad mängd inflammatoriska ämnen i kroppen, exempelvis IL-8 och TNF-alfa.
  • Fler bakteriearter som kan driva på inflammation, exempelvis Peptostreptococceae och Peptococcaceae.
  • Färre bifidobakterier. Bifidobakterier har positiva effekter på tarmens barriärfunktion och motverkar inflammation. Bifidobacterium pseudolongum, var helt borta.
  • Ökad artros och inflammation i lederna. Så gott som alla parametrar för artros var högre hos överviktiga jämfört med normalviktiga. Ytan av ledbrosket avsevärt mycket mindre hos de överviktiga.

Fibrer motverkar artros

Det som hände när mössen fick tillskott av fibrer som gynnar tarmfloran är mycket intressant.


Fibrer (oligofruktos) bidrog till att:

  • Förändringarna i tarmfloran hos de överviktiga mössen gick tillbaka och blev mer lik tarmfloran hos de normalviktiga mössen. Mängden bifidobakterier ökade 1 000 gånger.
  • Mängden Peptostreptococceae och Peptococcaceae som driver på inflammation minskade dramatiskt.
  • Alla markörer för inflammation och artros i leden minskade signifikant hos de överviktiga mössen och hamnade nästan i nivå med de normalviktiga mössens nivåer. Ytan av ledbrosket hos de överviktiga ökade.

Slutsats


Bättre balans på tarmfloran gav minskad inflammation i kroppen och ledde till att brosket på ledytan började tillväxa dvs. de överviktiga mössen fick mindre artros. Så att stötta sin tarmflora är en bra idé!


Schott EM Targeting the gut microbiome to treat the osteoarthritis of obesity. JCI Insight. 2018 Apr 19;3(8).