Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Bakterier mot allergi – funkar det?

BAKTERIER MOT ALLERGI – FUNKAR DET?

Vår normala bakterieflora innehåller cirka 100 000 miljarder bakterier vilket utgör 90 % av kroppens celler. Direkt när vi föds börjar bakteriefloran byggas upp vilket är väldigt viktigt för att immunsystemet ska utvecklas ordentligt.

För låg exponering för bakterier tidigt i livet kan leda till obalans i immunsystemet vilket ökar risken för allergi. Detta tros vara en av orsakerna till att länder som har ett ”västerländskt levnadssätt” har stora problem med allergi, medan låg levnadsstandard ofta är kopplad till lägre allergifrekvens.


Man har i studier funnit att barn som växer upp med många syskon, delar sovrum, har husdjur, bor på landet och bor på bondgård har inte lika ofta är allergiska som andra barn. [1] Troligen p.g.a. att de kommer i kontakt med fler bakterier och andra mikroorganismer. Frågan är om tillskott av bakterier tidigt i livet kan minska risken för allergiska problem, däribland eksem?


Lactobacillus rhamnosus GG mot allergi


Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) är en av världens mest välstuderade bakteriestammar. Det är en mjölksyrabakterie som används i kosttillskott och livsmedel.


159 gravida kvinnor vars barn löpte stor risk att utveckla allergi fick två till fyra veckor före förlossning antingen LGG eller placebo. Under följande sex månader fick sedan antingen den ammande mamman eller barnet LGG. Vid två års ålder var frekvensen av eksem 50 procent lägre hos de barn som fått LGG jämfört med barnen i kontrollgruppen.[2]  Resultaten kvarstod fortfarande vid fyra och sju års ålder. [3], [4]


Att få i sig nyttiga mjölksyrabakterier tidigt i livet är en god idé. Det verkar till och med vara en av de mest naturliga processerna för att bygga upp immunförsvaret, då bröstmjölk kan innehålla så mycket som 700 olika arter av bakterier naturligt.


Intressant kuriosa om bakterier

  • Hundägare delar många bakterier med sin hund, faktiskt mer än med sina barn.
  • Bakterier från jorden som vi inandas och sväljer när vi påtar i jorden kan vara lika bra för hälsan som att äta de allra finaste frukter och grönsaker som odlats i jorden.
  • Rum som vädrats genom att ett fönster stått öppet innehåller många gynnsamma bakterier från jord, växter och vatten, men få dåliga bakterier. Luften i rum med ventilationsanläggning innehåller nästan bara våra kroppsegna bakterier, vilket gör att man går miste om den stimulans som ”nya” bakterier kan ge immunsystemet.

Referenser


[1] Kuo CH et. al. Early life exposure to antibiotics and the risk of childhood allergic diseases:


An update from the perspective of the hygiene hypothesis. J Microbiol Immunol Infect. 2013 Jun 7. pii: S1684-1182(13)00074-1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23751771


[2] Kalliomaki M, Salminen S, Arvilommi H, Kero P, Koskinen P, Isolauri E. Probiotics in primary prevention of atopic disease:a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2001; 357:


1076-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Probiotics+in+primary+prevention+of+atopic+disease%3Aa+randomised+placebo-controlled+trial


[3] Kalliomaki M. Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up


of a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2003; 361:1869-71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Probiotics+and+prevention+of+atopic+disease%3A+4-year+follow-up


[4] Kalliomaki M. Probiotics during the first 7 years of life: A cumulative risk reduction of eczema in a


randomized, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol2007; 119: 1019-1021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Probiotics+during+the+first+7+years+of+life%3A+A+cumulative+risk+reduction+of+eczema+in+a

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic