Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Bakterierna i din hud och tarm avslöjar din ålder

Bakterierna i din hud och tarm avslöjar din ålder

HÅR, HUD & NAGLAR
Kan bakterierna i din kropp verkligen tala om hur gammal du är? Ja, med hjälp av maskininlärning har forskare visat att det går att analysera människors bakterieflora och ge en ganska exakt bedömning av deras ålder.

Vi har bakterier som lever inuti oss, på oss och runt omkring oss. De här bakteriesamhällena brukar kallas för mikrobiom, och de påverkas av många olika saker – vår kost, var vi bor, våra levnadsvanor och våra gener. De brukar också förändras med åldern.


Våra mikrobiom, särskilt det i tarmen, har dessutom stor inverkan på vår hälsa. Som du säkert känner till har forskare hittat kopplingar mellan tarmfloran och allt från inflammatoriska tarmsjukdomar till fetma och neuropsykiatriska diagnoser som autism.


Största studien hittills


Nu har forskare vid Kaliforniens universitet i San Diego bevisat att det går att bestämma en människas kronologiska ålder med hjälp av kroppens mikrobiom.


Studien utfördes med hjälp av ett system för maskininlärning, mSystems, och tusentals prover på hud-, tarm- och munbakterier från människor i USA, Kina, Kanada, Storbritannien och Tanzania.


Åldern på människorna vars data användes varierade mellan 18 och 90 år, och deras BMI låg på mellan 18,5 och 30. Deltagarna hade inga inflammatoriska tarmsjukdomar eller diabetes och hade inte använt antibiotika i minst en månad före provtagningen. Studien uteslöt också gravida, sjukhuspatienter och allvarligt sjuka människor.


– Det här är den mest omfattande undersökningen av mikrobiom och ålder som gjorts hittills, säger Shi Huang som är huvudförfattare till forskningsrapporten.


Säkrast information i huden


Intressant nog var det bakterierna i huden som gav den mest exakta informationen. Bedömningarna stämde med en felmarginal på cirka 3,8 år, jämfört med 4,5 år när man använde bakterieprov från munhålan och hela 11,5 år när avföringsprov från tarmen användes.


En möjlig förklaring kan vara att huden hela tiden förändras när vi åldras, menar forskarna. Till exempel blir huden torrare och producerar mindre sebum.


Man hittade också vissa könsspecifika skillnader i proverna från tarmens mikrobiom. Däremot såg de ingen skillnad mellan kvinnor och män i proverna från mun eller hud. Och trots att det finns så många olika bakterier i och på huden över hela kroppen, spelade det ingen roll om hudproverna hade tagits från pannan eller från händerna.


Bakterier visar vägen mot föryngringsterapier


– Den här nya kunskapen ger oss möjlighet att studera hur våra bakterier påverkar åldrandet och åldersrelaterade sjukdomar, och hur vi skulle kunna testa nya behandlingar som riktar sig mot mikrobiomen, säger forskaren Zhenjiang Zech Xu som är medförfattare till rapporten.


Forskarnas mål är att skapa liknande maskininlärningsmodeller där man kan koppla ihop mikrobiom med olika sjukdomstillstånd, till exempel inflammationen som uppstår vid autoimmuna sjukdomar. Det skulle kunna lägga grunden för ett enkelt mikrobiom-test som kunde göra det lättare att bedöma en människas risk att drabbas av olika sjukdomar och förtida åldrande.


– Om den här tekniken används i framtida mikrobiomstudier kan den bidra till nya upptäckter om sambandet mellan hur mikrobiomen påverkar vår hälsa och många olika sjukdomstillstånd, från neurologiska störningar till hjärt-kärlproblem och autoimmuna sjukdomar, säger medförfattaren Ho-Cheol Kim.


Källa:


UC San Diego. More than Just a Carnival Trick: Researchers Can Guess Your Age Based on Your Microbes. Pressmeddelande 2020-02-11.


Studien:


[i]Huang S, Haiminen N, Carrieri AP, Hu R, Jiang L, Parida L, Russell B, Allaband C, Zarrinpar A, Vázquez-Baeza Y, Belda-Ferre P, Zhou H, Kim HC, Swafford AD, Knight R, Xu ZZ. Human Skin, Oral, and Gut Microbiomes Predict Chronological Age. mSystems. 2020 Feb 11;5(1):e00630-19.

[/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic