Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Wosks svar på krönikan: Tänk om jag blir sjuk av kosttillskott?

Wosks svar på krönikan: Tänk om jag blir sjuk av kosttillskott?

Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic Sweden AB: Vill Niklas Wahllöf verkligen slå ett slag för folkhälsan bör han i stället informera om att minska konsumtionen av socker, processade livsmedel och alkohol som inte bara bidrar till en sämre folkhälsa utan dessutom kostar samhället enorma summor pengar.  

I förra veckan skickade vi in en replik till Dagens Nyheter där vår grundare Bertil Wosk bemötte Niklas Wahllöfs funderingar kring huruvida sitt intag av kosttillskott skulle bidra till ett sjukare liv. Wahllöf har i sin krönika från den 8 juni tagit upp en antal punkter kring kosttillskott och dess bransch som Wosk vill besvara.

Vår replik blev inte publicerad i DN, men nedan finner ni Wosks ord där han delar sin vinkel på varför kosttillskott är högst nödvändigt idag när de urlakade jordarna innebär att maten vi äter innehåller mindre näring än tidigare. Wosk förklarar också varför ett glas apelsinjuice som alternativ till tillskott inte är ett fördelaktigt alternativ, sett till hälsobilden i stort. 


Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic Sweden AB: Vill Niklas Wahllöf verkligen slå ett slag för folkhälsan bör han i stället informera om att minska konsumtionen av socker, processade livsmedel och alkohol som inte bara bidrar till en sämre folkhälsa utan dessutom kostar samhället enorma summor pengar.  

Kosttillskottsbranschen är en industri som omsätter 1 000 miljarder kronor varje år. Niklas Wahllöf betvivlar kosttillskottens positiva hälsoeffekt (DN Krönika 8/6). Bertil Wosk är förvissad om att rena och effektiva kosttillskott har positiva effekter på hälsan.  

Wahllöf har funnit statistik (enligt Sveriges Radios vetenskapsredaktion) som visar att kosttillskott är en industri som omsätter 1 000 miljarder kronor om året. Påståendet stämmer, men siffrorna blir aningen missvisande då Wahllöf glömmer nämna att omsättningen gäller hela världen. I Sverige utgör omsättningen av kosttillskott cirka 6 miljarder kronor vilket i relation till många andra branscher utgör en relativt liten del. Jämför det med exempelvis godis och alkohol som omsätter över 20 respektive 38 miljarder kronor varje år (enligt SCB) (enligt Systembolaget). 

Kosttillskott är en fragmenterad bransch och även här finns, precis som i alla andra branscher, oseriösa aktörer. Under de senaste 15 åren har branschen dock tack vare organisationen Svensk Egenvård stramats upp vilket gör att det idag finns fler seriösa företag som har effektiva produkter till bra kvalitet. Ofta hänger effektiviteten samt kvalitén, precis som i andra branscher, ihop med priset på produkten. 

Wahllöfs tankar om att det vore billigare att ersätta kosttillskott med ett glas apelsinjuice är inget jag rekommenderar. Förutom att mängden näringsämnen i ett glas apelsinjuice inte kan likställas med den som finns i kosttillskott så innehåller juicen dessutom en stor mängd snabba kolhydrater, som inte är bra för våra kroppar och som i det långa loppet kan bidra till övervikt och diabetes. 

Wahllöf för på tal Agnes Wolds hävdanden om att kosttillskott är ”dumheter”. Agnes Wold menar att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen genom vår kost och att det därför är alldeles onödigt att lägga pengar på kosttillskott (enligt Sveriges Radio, avsnitt i Agnes World) – Livsmedelsverket tycker detsamma. Jag anser detta delvis felaktigt. Det är möjligt att få i sig alla näringsämnen genom en varierad kost men det är otroligt vanskligt. Det finns flera anledningar till detta. Dels har marken i EU urlakats vilket resulterat i att vi förlorat ungefär 75% av mineralhalten i jorden de senaste 100 åren – grödorna vi äter idag bär alltså på mindre halter näringsämnen. Dels äter vi mer processade livsmedel jämfört med tidigare som är mindre näringsrik än livsmedel i sin rena form. En tredje orsak till näringsbrister är kopplat till stress och gifter – det går helt enkelt åt mer näringsämnen i kroppen för att bekämpa stress och gifter. Dessa faktorer gör att det blir allt svårare att fylla behovet av näringsämnen utan att konsumera ett överskott av kalorier. Resultatet leder till näringsbrister som så småningom resulterar i obalanser, som ger symtom och som slutligen leder till sjukdomar. Läkemedel gör idag sällan något åt själva grundorsaken bakom symtomen du lider utav utan behandlar genom symptomlindring, vilket kan vara mycket hjälpsamt för stunden. Att läkemedelsindustrin, som är världens största industri, till stor del tjänar pengar på symtomlindring som håller människor i livslångt medicinerande tycks heller inte Wahllöf fundera över.  

Det finns ett ökande intresse hos befolkningen både i Sverige och anda länder att ta mer ansvar för sin hälsa innan ett behov av att söka vård för olika krämpor finns. Att folk motionerar, bryr sig om vad de äter och tar tillskott vid behov, det tycker jag är bra – både för individen och samhället. Varje hälsoproblem som kan förebyggas eller åtgärdas med enklare metoder är en ren ekonomisk vinst ur ett samhällsperspektiv. Vården är redan mycket ansträngd och behöver all hjälp den kan få av medborgare som tar eget ansvar för sin hälsa så långt det går. Självklart kan inte alla problem avhjälpas med kosttillskott men många symtom som drabbar oss som exempelvis trötthet, huvudvärk, PMS och nedsatt immunförsvar går att få bukt med, med rätt typ av kosttillskott. 

Min rekommendation till Niklas Wahllöf är att, i ytterligare decennier, fortsätta fylla sitt skafferi med rena och effektiva kosttillskott. För en grundlig utredning av vilka kosttillskott som skulle vara effektiva för just din unika hälsa Wahllöf, så rekommenderar jag dig att kontakta någon duktig näringsterapeut för vidare råd. Du får gärna höra av dig till mig om du vill. 


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic