Den 2025-05-12 publicerade SVT en artikel om att företaget Holistic (och även andra) säljer medicinska tester (hormontester) för att påvisa hormonella obalanser och dessutom produkter som påstås hjälpa mot PMS. Överläkaren Helena Kopp Kallner är både skeptisk och väldigt kritisk till både dessa hormontester och att PMS ska ha en koppling till brister på vitaminer och mineraler. Helena Kopp Kallner är lektor och docent på Karolinska institutet, överläkare inom gynekologi och obstetrik på Danderyds sjukhus samt en av Sveriges främsta experter inom hormonella behandlingar.
Några av hennes kritiska påståenden i artikeln är:
Låt oss gå igenom dessa påståenden och se om de stämmer.
Först av allt vill jag säga att varken denna text eller något som Holistic säger på sin hemsida eller annorstädes är påståenden om att kosttillskott kan behandla, lindra eller bota symtom eller sjukdomar, varken PMS eller några andra tillstånd. Nedanstående information är helt och hållet en debattartikel i upplysningssyfte, samt att balansera en annars ensidig debatt om sjukdomar och deras orsaker. Jag och Holistic rekommenderar alla personer med symtom eller sjukdomar att gå till läkare och följa de råd som ges av läkare.
Har 75 procent av kvinnor PMS så är det sannolikt naturligt, säger hon.
Att en majoritet av en befolkningsgrupp har vissa symtom eller sjukdomar betyder inte att det är naturligt. Min uppfattning är att det inte är en sjukdom att vara kvinna. Varken att ha mens, vara gravid, föda barn eller vara i klimakteriet. Det är naturliga tillstånd i en kvinnas liv och det behöver inte vara förenat med svåra symtom och lidande.
Idag har mer än 50% av Sveriges befolkning övervikt eller fetma. Så var det inte för 30-50 år sedan. Barns övervikt har ökat med 50% de senaste åren. Läs mer här.
Med samma resonemang som med PMS måste man anse att det är normalt att vara överviktig eftersom en majoritet av befolkningen är det. Men vi vet att detta inte var fallet för 50 år sedan. Det är alltså inte normalt, däremot vanligt. PMS är inte lika tydligt som övervikt men det var inte heller lika vanligt för 50 år sedan. Även frekvensen av många kroniska sjukdomar har ökat mycket de senaste 50 åren. Man menar att det beror på en åldrande befolkning, bättre diagnostik och förändrade levnadsvanor. Men när det gäller just PMS så beror det inte på en åldrande befolkning eftersom PMS uppträder hos fertila kvinnor, dvs innan de blir åldrade.
Att kroniska sjukdomar ökar måste beror på något och det är inte slumpen, det är inte våra gener utan det står klart att det framför allt beror på vår livsstil och förändrade levnadsvanor, framför allt kosten, mängden gifter och den ökande stressen.
Nej, det är inte naturligt att ha PMS även om många lider av det.
Läkare menar exempelvis att PMS inte beror på för höga eller låga nivåer av något hormon, sk hormonell obalans. Utan det handlar snarare om hur hjärnan tar emot signaler. Symtom som PMS och mensvärk beror inte på någon obalans. Och tillskott av mineraler och vitaminer inte påverkar de här symtomen. Enligt överläkaren Kopp Kallner finns det inte vetenskapligt stöd för att det är hormonell obalans som ligger bakom PMS.
Låt oss först titta på begreppet hormonell obalans. I detta fall är det framför allt hormonerna östrogen och progesteron som avses. Dessa hormoner liksom alla könshormoner, kortisol och flera andra hormoner är sk steroider och bildas från råvaran kolesterol. Kolesterol omvandlas sedan i flera steg till olika hormoner. I detta fall är vi särskilt intresserade av östrogen och progesteron. Denna omvandling från kolesterol till könshormoner sker med hjälp av flera olika enzymer. Utan dessa enzymer kommer denna omvandling inte ske på ett effektivt sätt. Dessa enzymer är uppbyggda av olika aminosyror men de har också en sk aktiv grupp som ofta består av något vitamin eller mineral som fungerar som en kofaktor. Utan denna kofaktor fungerar inte enzymet. Det är många vitaminer och mineraler inblandade i omvandlingen från kolesterol till östrogen och progesteron men några av de viktigaste är mineralerna magnesium, zink och selen och vitaminerna B6, B5, C och D.
Vid brist på en eller flera av dessa kofaktorer så uppstår en brist på något könshormon. Vid PMS är det vanligt att kvoten östrogen/progesteron är för hög antingen för att det är för mycket östrogen eller för lite progesteron eller en kombination av båda. Det är viktigt att komma ihåg att mängden östrogen och progesteron ändras under en menscykel, vilket är normalt. Men om denna förändring inte följer det som är en normal variation mellan dessa hormoner under menscykeln så uppstår en obalans mellan dessa hormoner. Det är detta som avses när man säger hormonell obalans. Eftersom det behövs näringsämnen för att bilda dessa hormoner så kan en obalans mellan de nödvändiga näringsämnena ge upphov till denna hormonella obalans.
Observera att vi inom näringsmedicinen inte påverkar hormonerna direkt utan adresserar den underliggande obalansen av mineraler och vitaminer. När denna näringsobalans rättar till sig så normaliseras mängden hormoner automatiskt utan att man behöver styra upp detta. Kroppen är intelligent och försöker hela tiden hålla sin balans, sk homeostas. Men den kan bara göra det om den har de rätta förutsättningarna. Brist på näringsämnen är som att ha brist på pengar och gå till affären och handla. Man kan inte köpa det man behöver om man inte har tillräckligt med pengar. På samma sätt är det med näringsämnen. Har du brist på ett eller flera näringsämnen så kan du inte på ett optimalt sätt bygga de enzymer som behövs för att bilda de hormoner som kroppen behöver.
Hur hjärnan tar emot signaler, dvs hur neurotransmittorer verkar, är också beroende av dessa näringsämnen så det stämmer i och för sig som läkarna säger. Men det finns en koppling mellan dessa signaler och brist på näringsämnen som de ibland inte vill erkänna, trots att det är baskunskap inom grundläggande biokemi.
Att det inte finns vetenskapligt stöd för att det är en hormonell obalans som ligger bakom PMS beror på vilka vetenskapliga publikationer man tittar på. Jodå, det finns en hel del vetenskapliga studier som visar på samband mellan nivåer av progesteron, östrogen och PMS.
Nej, det är inte naturligt att ha PMS även om många lider av det.
Det finns heller ingen vetenskap som visar att kosttillskott skulle kunna påverka symtomen. De studier som finns har inte kunnat visa att det har effekt, säger hon.
Här har Helena Kropp Kallner en poäng. Det finns en del studier men man kan kritisera dem för att de inte är tillräckligt stora och inte tillräckligt många. Men att göra bra, stora och seriösa studier under längre tid kostar mycket pengar. De enda som har möjlighet att göra det är läkemedelsindustrin och statliga institutioner. Men om man inte kan patentera de ämnen som man kan visa har effekt så är intresset noll inom läkemedelsindustrin. Och statliga forskningsorgan måste få bidrag någonstans ifrån och oftast är det från industrin. Ingen tjänar pengar på att visa att symtom och sjukdomar har en stark koppling till näringsämnen. Därför är det svårt att hitta sådan forskning. Men det finns en del om man verkligen är intresserad och söker.
En sak som är viktig att förstå är att PMS måste ha någon orsak. Att säga att det är naturligt att ha PMS eller att det beror på hjärnans signaler men inte gå djupare ner i forskningen är inte tillfredsställande. En sak är dock säkert; varken PMS eller andra symtom eller sjukdomar beror på brist på något läkemedel. Läkemedel kan ha en symtomlindrande effekt och vara nödvändiga ibland, men det är viktigt att förstå att det finns djupare orsaker till alla symtom och sjukdomar. Dessa bör man försöka hitta lösningar på och forska på.
Att något inte är vetenskapligt bevisat är i sig inte ett vetenskapligt bevis för att det inte stämmer. Det betyder bara att det ännu inte är tillräckligt undersökt. Det fanns en tid då jorden ansågs vara universums centrum, när celler och atomer inte fanns och antibiotika inte var uppfunnet. Men det i sig var inte bevis för att dessa teorier inte var riktiga. Först om man har vetenskapligt bevisat att något inte stämmer så är det ett bevis. Att inte ha undersökt en sak är inte detsamma som att det inte fungerar.
Det finns också många kvinnor som har god effekt av livsstilsförändringar som innefattar koständringar, motion, stresshantering och kosttillskott. Det i sig är inte ett vetenskapligt bevis men en indikation på att det kan fungera. Det ger anledning till att undersöka saken mer vetenskapligt. Men som jag sagt ovan så saknas de ekonomiska intressena för detta. Det sista läkemedelsindustrin vill se är att det finns kopplingar mellan näringsämnen, brister på dessa och symtom och sjukdomar. Det skulle kullkasta hela deras affärsidé och deras enorma vinster.
Att vissa blir bättre förklarar Helena Kopp Kallner med placebo som visat effekt mot smärta och psykiska symtom som depression och ångest. Cirka 30% kvinnor kan få förbättringar av symtomen pga placebo. Om man dessutom betalar för produkterna så ökar placeboeffekten. Och om man tror på det så ökar effekten ännu mer. Men hon ifrågasätter att det är effekten av behandlingen som gör att du blir frisk.
Ja, det är riktigt. Vetenskapliga studier visar att placebo kan ha en effekt på 30-60% särskilt när det gäller smärta och depression. Det Helena Kopp Kallner dock glömmer att säga är att detta även gäller läkemedel. Det finns massor med studier som visar att placebo kan vara mycket effektivt mot smärta, depression och ångest. Placebo är till och med så effektivt att det är ett problem för läkemedelsindustrin. Deras läkemedel måste ju vara effektivare än placebo. Om ett placebomedel har säg 50% effekt, så måste läkemedlet ha mer än 50% effekt. Ofta är skillnaden i effekt mellan läkemedel och placebo ganska liten för just dessa symtom, ofta bara några procentenheter. Det betyder att placebo ibland kan vara nästan lika effektiv som läkemedel.
Om det är som jag sagt ovan så beror PMS och många andra symtom och sjukdomar på en biokemisk obalans som har brister och obalanser på näringsämnen som underliggande orsak. Detta är inte placebo. Men ovan på denna biokemiska obalans som orsak, så är placebo en bidragande orsak till minskning av symtom, precis som för läkemedel. Att placebo har en effekt är ju ingen nackdel, tvärtom, varken när det gäller kosttillskott eller läkemedel.
Är det inte vetenskapligt bevisat så är det lite kvacksalveri, säger Helena Kopp Kallner, överläkare.
Jag hänvisar till det jag sagt ovan om att det inte är vetenskapligt bevisat. Att kalla näringsbrister för kvacksalveri är ganska ogenomtänkt. Det är såklart problematiskt att man tjänar pengar på kvinnors oro och rädsla, säger hon. Man kan naturligtvis tycka att det är fel att tjäna pengar på kvinnors oro och rädsla, men det handlar inte bara om oro och rädsla utan om verkliga symtom och verkligt lidande.
Att läkemedelsindustrin tjänar pengar på symtomlindrande läkemedel anser de flesta är helt ok. Den kostnaden är subventionerad via skattepengar. Att företag som säljer kosttillskott tjänar pengar på sina produkter som ofta åtgärdar grundorsakerna anses inte vara ok. Denna kostnad måste kvinnorna dessutom betala ur egen ficka, dvs med skattade medel trots att de redan har betalat skatt för att få tillgång till fri sjukvård. Vi lever i en monetär värld där det tyvärr är omöjligt att ta fram några produkter utan att det kostar. Frågan är inte om det kostar pengar utan om dessa produkter gör någon nytta. Gör de nytta så har de ett berättigande, annars inte.
Självklart är det så att det finns produkter som inte gör någon nytta eller som inte uppfyller de krav som man bör ställa på kosttillskott. Men de flesta företag inom denna bransch följer GMP-standard vad gäller tillverkning av kosttillskott. GMP är den standard som läkemedelsindustrin har tagit fram och följer och som tillverkare av kosttillskott ofta följer. Det är naturligtvis så att alla inte kommer att få hjälp av kosttillskott, men detta gäller också för läkemedel. Men om en viss mängd personer inte får hjälp av läkemedel eller till och med får allvarliga biverkningar av dessa så anses det vara ok, det här liksom till. För kosttillskott ska kraven vara högre. De ska inte ge några biverkningar och om inte alla får positiva effekter så är det fel på kosttillskott. Vi lever i en ojämlik värld.
Här finns en broschyr om PMS som jag skrivit som tar upp symtom, orsaker, forskning och kosttillskott som visat sig vara effektiva enligt forskning.
Här finns andra broschyrer med olika teman som kan vara intressanta.
Länkar till SVT:s artiklar finns här och här.
Bertil Wosk
Funktionsmedicinsk näringsterapeut och grundare av kosttillskottsföretaget Holistic.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.