Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /D-vitamin förbättrar fysiskt och psykiskt välmående vid artros

D-vitamin förbättrar fysiskt och psykiskt välmående vid artros

LEDER, MUSKLER & SKELETTD-VITAMIN
Vissa genvarianter påverkar hur mycket D-vitamin du behöver få i dig. Det visar en dansk studie som följt personer under vintermånaderna och sett effekterna av berikad mat plus artificiellt solljus.

Artros är smärtsamt och en av våra vanligaste orsaker till funktionshinder. Det innebär en förlust av det brosk som finns i våra leder för att ska kunna röra sig smidigt och smärtfritt. Även om det finns flera teorier om hur artros uppkommer i leder är det ännu inte exakt klarlagt hur det sker.


D-vitamin och ledhälsa


D-vitaminets roll för ledernas hälsa är tydlig och det är en faktor i allt från hälsan hos brosk och benet under brosket till musklerna. Alla dessa är involverade i utvecklingen av artros. Studier visar att D-vitamin kan stimulera utsöndring av ämnen som bygger upp brosk.


Tidigare studier som gjorts på samband mellan D-vitamin och artros har gjorts i senare stadier av sjukdomen, forskarna var därför nyfikna på att se hur det ser ut tidigare i utvecklingen av artros.


Smärta ökar med lägre nivåer av D-vitamin


Förutom att stärka lederna kan tillräckliga D-vitaminnivåer också dämpa smärta. Lägre nivåer av D-vitamin gör nerver och muskler mer känsliga för smärta och patienter med kronisk smärta är mer mottagliga för att känna smärta om de har låga D-vitaminnivåer.


Det skulle också kunna vara en orsak till att D-vitaminbrist försämrar artros.


Samband mellan artros och D-vitamin


48 patienter med artros och 48 kontroller fick utföra fysiska tester, psykologiska skattningsskalor samt lämna blodprov för att analysera D-vitamin.


Resultaten visade att patienterna med artos hade signifikant lägre nivåer av D-vitamin. Ju lägre nivåerna var, desto mer smärta kände patienterna. De som hade brist klarade också de fysiska testerna sämre än andra deltagare.


För psykiska parametrar uppvisade patienter med D-vitaminbrist mer ångest och depression. De hade också färre sociala kontakter än de övriga deltagarna.


Vad är hönan och ägget?


Ibland kan det vara svårt att med observationsstudier veta vad som är hönan och vad som är ägget. Kanske är det så att mer artros gör det svårare att komma ut i solskenet och röra på sig? Något som på sommarhalvåret är viktigt för att upprätthålla D-vitaminnivåerna. 


En av forskarna kommenterar också: “Patienter som rapporterar att de rör på sig mer och motioner har fler sociala kontakter än övriga deltagare i studien men får också chansen att exponeras för solen”.Referens


Alabajos-Cea A, Herrero-Manley L, Suso-Martí L, Viosca-Herrero E, Cuenca-Martínez F, Varangot-Reille C, Blanco-Díaz M, Calatayud J, Casaña J. The Role of Vitamin D in Early Knee Osteoarthritis and Its Relationship with Their Physical and Psychological Status. Nutrients. 2021; 13(11):4035. https://doi.org/10.3390/nu13114035


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic