Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /D-vitamin mot smärta och trötthet

D-vitamin mot smärta och trötthet

LEDER, MUSKLER & SKELETTSTRESS & SÖMND-VITAMIN
Att ha ont och samtidigt vara svårt sjuk påverkar livskvaliteten negativt. Därför är det glädjande att en studie med D-vitamintillskott till cancerdrabbade kan minska deras behov av smärtlindring och göra dem mindre trötta.

D-vitamin är känt för sina positiva effekter på benhälsa, nervsystemet och immunsystemet. Ämnet har också undersökts i studier med personer som har olika typer av smärta som migrän, muskel och led-smärta samt nervsmärta.


En mindre studie bekräftade exempelvis att personer som hade låga D-vitaminnivåer efter operation behövde mer smärtlindring än de med normala nivåer. Cancerpatienter är en grupp som ofta har brist på D-vitamin. Tanken hos en svensk forskargrupp vid Karolinska Institutet var därför att se om tillskott kunde minska behovet hos svårt sjuka patienter av smärtlindring.


Efter att ha gjort mindre pilotstudier som gav indikationer på att så är fallet - bestämde de sig för att starta en större studie.


Studie med 244 personer


Studien designades som placebokontrollerad och hade 244 deltagare med D-vitaminbrist. Som brist definierades nivåer på under 50 nmol/l. Den aktiva gruppen fick dagligen 5000 IE D-vitamin under 12 veckor medan placebogruppen fick en inaktiv behandling.


Målet var att se hur D-vitamin till de som hade brist påverkade smärta, infektioner, trötthet och livskvalitet.


Patienterna upplevde sig mindre trötta


Resultaten efter 12 veckors behandling var att patienter med D-vitamintillskott kunde minska sin användning av smärtlindring och upplevde sig som mindre trötta. Däremot bekräftade inte studien att de skulle få färre eller lindrigare infektioner eller ha bättre livskvalitet. Behandlingen konstaterades också vara säker och väl tolererad.


Karolinska Institutets nyhetssida rapporterar:


- Effekterna var ganska små, men statistiskt signifikanta och kan ha klinisk betydelse för patienter med vitamin D brist som är i palliativ fas i sin cancersjukdom. Detta är första gången man visar att vitamin D-behandling till palliativa cancerpatienter kan ha en effekt på både opioid-känslig smärta och fatigue, säger studiens försteförfattare Maria Helde Frankling, vid tiden för studiens genomförande överläkare vid ASIH och postdoc vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.Referenser


Helde Frankling M, Klasson C, Sandberg C, Nordström M, Warnqvist A, Bergqvist J, Bergman P, Björkhem-Bergman L. 'Palliative-D'-Vitamin D Supplementation to Palliative Cancer Patients: A Double Blind, Randomized Placebo-Controlled Multicenter Trial. Cancers (Basel). 2021 Jul 23;13(15):3707. doi: 10.3390/cancers13153707. PMID: 34359609; PMCID: PMC8345220.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic