Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /D-vitamin och ämnesomsättning hos barn och ungdomar

D-vitamin och ämnesomsättning hos barn och ungdomar

D-VITAMIN
En studie bland barn och ungdomar har konstaterat att de barn som har problem med sin blodsockerreglering eller är överviktiga oftare har brist på D-vitamin.

Alla barn och ungdomar har rätt att från vuxenvärlden få hjälp med att hålla sig friska och välmående. I den hjälpen ingår att maten barnen serveras ska vara näringstät och ge förutsättningar för en hälsosam vardag.


Tyvärr har många barn redan problem med sin vikt eller sitt blodsocker. Detta är något som hindrar deras livskvalitet som barn och riskerar att eskalera till allvarliga kroniska sjukdomar för dem som vuxna.


Forskare söker ledtrådar


Vi vet redan mycket om hur vi kan göra för att ge våra barn god hälsa men forskare fortsätter också att söka ännu fler ledtrådar. D-vitaminets roll för barnens ämnesomsättning undersöktes därför i en iransk studie bland landets barn och ungdomar mellan 7 och 18 år.


Totalt hade cirka 70 procent av barnen för lite D-vitamin i blodet (läs mer här om D-vitamin till barn) och därmed hade mindre än tredje barn tillräckliga nivåer.


D-vitamin och ämnesomsättningen


Resultaten visade bland annat att de barn som hade övervikt eller ett högt blodsocker också har högre risk för brist på D-vitamin. Förutom kroppsvikt - särskilt ökat bukfett - och blodsocker kunde även låga vitaminmängder förutsäga höga nivåer av skadliga fetter och skadligt kolesterol i blodet.


Några av D-vitaminets kända effekter på ämnesomsättningen:

  • Påverkar bukspottkörteln som är det organ där insulin regleras och därmed kontrollerar blodsocker: stimulerar insulinproduktion och ökar känsligheten för insulin
  • Kontroll av inflammation via att D-vitamin reglerar immunsystemet och produktion av inflammatoriska ämnen
  • Minskar C-reaktivt protein som är kopplat till inflammation och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

Forskarna avslutar med att de vill studera hur D-vitaminnivåer hos barn och unga påverkar deras risk för hjärt-kärlsjukdom som vuxna.


De påpekar också att med tanke på hur vanligt det är med brist av D-vitamin, bör tillskott till barn övervägas - särskilt i länder där risken för brist är hög.Referens


Qorbani M, Heidari-Beni M, Ejtahed HS, et al. Association of vitamin D status and cardio-metabolic risk factors in children and adolescents: the CASPIAN-V study. BMC Nutr. 2021;7(1):71. Published 2021 Nov 17. doi:10.1186/s40795-021-00477-5


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic