Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /D-vitamin som skydd mot hudcancer

D-vitamin som skydd mot hudcancer

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna och antalet hudcancerfall har ökat de senaste 20 åren. En riskfaktor för hudcancer är överdriven solexponering särskilt hos ljushyade personer med känslig hud. Solning i rätt dos ger dock stora hälsofördelar bland annat eftersom solens UVB-strålning leder till bildning av D-vitamin i huden. Forskning visar att D-vitamin har en skyddande effekt på uppkomst och utveckling av hudcancer och andra sjukdomar.
Sol sol lyser igenom blommiga buskar

D-vitaminbrist är vanligt i hela världen (1). Mellan 24 – 99 % av världens befolkning har D-vitaminbrist beroende på region (2,3). Den främsta orsaken till D-vitaminbrist är otillräcklig exponering för solljus (4). Låga nivåer av D-vitamin i blodet är en riskfaktor för utveckling av många olika sjukdomar inklusive cancer (5).


D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som vi framför allt får i oss via solens ultravioletta strålar (6). Solen ger olika typer av ultraviolett strålning och vi påverkas av solens UVA- och UVB-strålning. UVA-strålning når djupt ner i huden och bidrar till hudens åldrande. Både UVA- och UVB-strålning gör oss solbrända och kan öka risken för hudcancer men det är endast UVB-strålning som leder till produktion av D-vitamin (7). När huden utsätts för UVB-strålning omvandlas kolesterol i huden till kolekalciferol (vitamin D3). Syntesen av D-vitamin i huden påverkas av årstid, tid på dygnet, latitud, höjd över havet, luftföroreningar, hudfärg, ålder, exponerad hudyta, klädvanor och användning av solkräm eftersom solkräm absorberar solens UVB-strålning (8,9). I Norden är det bara under sommarmånaderna som kroppen kan producera D-vitamin i nämnvärda mängder eftersom UVB-strålning filtreras bort i atmosfären när solen står lågt (7).


Risken för flera cancerformer minskar hos individer med högre D-vitaminstatus och D-vitamintillskott och förnuftig solexponering är fördelaktigt för flera olika tumörtyper

När kolekalciferol har bildats i huden tas det upp i blodet och ombildas i två steg, först i levern och sedan i njurarna, till aktivt D-vitamin som påverkar kroppen på cellnivå. För att vi ska kunna ombilda kolekalciferol till aktivt D-vitamin behöver vi ha tillräckliga nivåer av magnesium. D-vitamin behövs för många olika processer i kroppen. Det är bland annat viktigt för skelett, tänder, immunsystem, hormoner och tarmhälsa (10).


D-VITAMIN OCH HUDCANCER

Hudcancer är den fjärde vanligaste cancerformen i världen och står för 6,2 procent av totala antalet cancerfall. Solexponering är en riskfaktor för hudcancer men också en viktig källa till D-vitamin (11). D-vitamin har i studier visat sig ge en skyddande effekt mot en mängd sjukdomar vilket inte är konstigt eftersom vitaminet påverkar cirka 2000 genuttryck (12).


Risken för flera cancerformer minskar hos individer med högre D-vitaminstatus och D-vitamintillskott och förnuftig solexponering är fördelaktigt för flera olika tumörtyper (13). Ett D-vitaminvärde i blodet på minst 75 nmol/l behövs för minskad dödlighet (14). Trots att vi exponeras för relativt lite UVB-strålning på våra breddgrader är hudcancer vanligare i Skandinavien jämfört med övriga Europa (15). Detta tros bero på att skandinaver lättare bränner sig när de väl solar. Bland ljushyade personer är risken för hudcancer högst hos dem som solar och blir solbrända under semesterdagar (10). De som är ute året om och blir bruna har lägre risk att få melanom eftersom pigmenteringen i huden skyddar mot ultraviolett strålning (16).


Det finns olika typer av hudcancer; basalcellscancer, skivepitelcancer och melanom. Melanom är den farligaste typen av hudcancer. Högre nivåer av D-vitamin i blodet associeras med en bättre prognos hos melanompatienter (17). En studie från 2009 på patienter med melanom visar att högre nivåer av D-vitamin i blodet associeras med mindre tumörtjocklek (18). Lägre D-vitaminnivåer hos personer med melanom associeras med ökad inflammation och sämre överlevnad (10).


En anledning till att cancer utvecklas är skadat DNA i celler. DNA i hudceller kan till exempel skadas av ultraviolett strålning från solen. D-vitamin skyddar huden från ultraviolett strålning och reparation av skadat DNA i cellerna stöds av D-vitamin 

I en studie från 2023, på 498 finska personer med ökad risk för hudcancer, såg man att de som regelbundet tog D-vitamintillskott var mindre benägna att ha hudcancer, än de som inte tog tillskott av D-vitamin. Forskarna såg också att risken för att utveckla melanom var signifikant mindre hos personerna som tog tillskott av D-vitamin jämfört med dem som inte tog D-vitamintillskott (19).


Aktivt D-vitamin binder till en receptor (VDR) som finns i majoriteten av kroppens celler. Genom att binda till VDR reglerar D-vitamin olika cellmekanismer och kan på så vis hämma cancerutveckling (20). Ett kännetecken för cancerceller är nedsatt celldifferentiering. Celldifferentiering är den process som får celler att utvecklas till olika specifika celltyper med olika funktioner. D-vitamin främjar celldifferentiering. D-vitamin förhindrar också spridning av cancerceller och har antiinflammatoriska egenskaper (21). Dessutom gynnar D-vitamin en balanserad celldöd. Celldöd är någonting som hela tiden sker i våra kroppar och som innebär att sjuka celler dödar sig själva. En obalanserad celldöd ökar risken för cancerutveckling (22).


En anledning till att cancer utvecklas är skadat DNA i celler. DNA i hudceller kan till exempel skadas av ultraviolett strålning från solen. D-vitamin skyddar huden från ultraviolett strålning (21) och reparation av skadat DNA i cellerna stöds av D-vitamin (23).


SOLKRÄM, D-VITAMINSTATUS OCH HUDCANCER

Ultraviolett strålning från solen har flera positiva effekter på vår hälsa. Förutom att solljus bidrar till bildning av D-vitamin är det även bra för hjärt- och kärlhälsa. UVA-strålning från solen sänker blodtrycket och ökar blodflödet och hjärtfrekvensen. UVA-strålning leder nämligen till frisättning av kväveoxid (NO) från huden som vidgar blodkärlen (24). Människor som vistas i solen utan att bränna sig lever längre. I en studie från 2014 fann man att dödlighet av alla orsaker var omvänt relaterad till solexponeringsvanor. Dödligheten bland dem som undviker solexponering var ungefär dubbelt så hög jämfört med dem med högst solexponering (25).


Solkräm skyddar mot solbränna men inte mot melanom. Att använda solkräm för att kunna spendera mer tid i solen ger därför ett ”falskt skydd” som faktiskt har visat sig öka risken för melanom (26,27). Dessutom minskar bildningen av D-vitamin i huden vid användning av solkräm (4).


D-VITAMINTIPS

1. Sola smart! Ta fördel av solens hälsoeffekter utan att bränna dig. Sola hela kroppen i ca 30 minuter mitt på dagen under sommarhalvåret utan solkräm. Det räcker för att bilda ca 10 000 IE D-vitamin. Sola kortare tid om du lätt bränner dig, kanske 10 min och/eller ha på dig kläder och solhatt som skydd.


2. Kolla upp din D-vitaminstatus via ett enkelt blodprov. Holistic har D-vitamintest som du hittar här.


3. Ta tillskott av D-vitamin i den dos som passar beroende på din D-vitaminstatus. Det är särskilt viktigt att ta extra D-vitamin under vinterhalvåret och att ta högre dos till exempel 5000 IE/dag om du har brist. Holistic har flera olika D-vitamintillskott både i flytande form och som kapslar. Alla Holistics D-vitamintillskott innehåller vitamin D3 som är samma form av D-vitamin som bildas när vi vistas i solen. Komplettera gärna med tillskott av magnesium eftersom magnesium behövs för att vitamin D3 ska kunna ombildas till aktivt D-vitamin i kroppen. Det är särskilt viktigt att ta tillskott av magnesium om du tar 5000 IE D-vitamin eller högre doser per dag.

REFERENSER

1. Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The "sunshine" vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr;3(2):118-26.

2. Sherief LM., et al. Vitamin D status and healthy Egyptian adolescents: Where do we stand? Medicine (Baltimore). 2021 Jul 23;100(29):e26661.

3. Meral G., et al. The prevalence of vitamin D deficiency in children, adolescents and adults in a sample of Turkish population. Ethno Med. 2016;10:249–254.

4. Tugrul B., et al. Vitamin D Levels in Children During Winter and the Relationship Between Sunscreen and Sun Protection Behaviors. Dermatol Pract Concept. 2023 Jul 1;13(3):e2023190.

5. Guerrieri-Gonzaga A, Gandini S. Vitamin D and overall mortality. Pigment Cell Melanoma Res. 2013 Jan;26(1):16-28.

6. Sutedja EK., et al. The Chemoprotective Role of Vitamin D in Skin Cancer: A Systematic Review. Cancer Manag Res. 2022 Dec 23;14:3551-3565. 7. www.vetenskaphalsa.se

8. Wacker M, Holick MF. Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health. Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1;5(1):51-108.

9. Norval M, Wulf HC. Does chronic sunscreen use reduce vitamin D production to insufficient levels? Br J Dermatol. 2009 Oct;161(4):732-6.

10. Ombra MN., en al. Vitamin D status and risk for malignant cutaneous melanoma: recent advances. Eur J Cancer Prev. 2017 Nov;26(6):532-541.

11. Nautiyal R, Bhatnagar P. Deciphering the role of vitamin D on skin cancers and tumour microenvironment. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2023 Jul 19:1-10.

12. Nagpal S., et al. Noncalcemic actions of vitamin D receptor ligands. Endocr. Rev. 2005;26:662–687.

13. Pludowski P., et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality – a review of recent evidence. Autoimmun Rev. 2013;12:976–989.

14. Zittermann A., et al. Vitamin D deficiency and mortality risk in the general population: a meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2012;95:91–100.

15. Ferlay J., et al. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010;127:2893–2917.

16. Westerdahl J., et al. Sunscreen use and malignant melanoma. Int J Cancer. 2000 Jul 1;87(1):145-50.).

17. Deeb KK., et al. Vitamin D signaling pathways in cancer: potential for anticancer therapeutics. Nat Rev Cancer. 2007, 7:684–700.

18. Newton-Bishop JA., et al. Serum 25-hydroxyvitamin D3 levels are associated with Breslow thickness at presentation and survival from melanoma. J Clin Oncol. 2009;27:5439–5444.

19. Kanasuo E., et al. Regular use of vitamin D supplement is associated with fewer melanoma cases compared to non-use: a cross-sectional study in 498 adult subjects at risk of skin cancers. Melanoma Res. 2023 Apr 1;33(2):126-135.

20. Welsh J. Vitamin D metabolism in mammary gland and breast cancer. Mol Cell Endocrinol. 2011;347:55–60.

21. Mason RS, Reichrath J. Sunlight vitamin D and skin cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013;13(1):83–97.

22. Jeon SM, Shin EA. Exploring vitamin D metabolism and function in cancer. Exp Mol Med. 2018;50(4):1–14.).

23. Rass K, Reichrath J. UV damage and DNA repair in malignant melanoma and nonmelanoma skin cancer. Adv Exp Med Biol. 2008;624:162–178.

24. Halliday GM, Byrne SN. An unexpected role: UVA-induced release of nitric oxide from skin may have unexpected health benefits. J Invest Dermatol. 2014 Jul;134(7):1791-1794.

25. Lindqvist PG., et al. Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort. J Intern Med. 2014 Jul;276(1):77-86.

26. Westerdahl J., et al. Sunscreen use and malignant melanoma. Int J Cancer. 2000 Jul 1;87(1):145-50.

27. Westerdahl J., et al. Is the use of sunscreens a risk factor for malignant melanoma? Melanoma Res. 1995 Feb;5(1):59-65.

1. Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The "sunshine" vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr;3(2):118-26.

2. Sherief LM., et al. Vitamin D status and healthy Egyptian adolescents: Where do we stand? Medicine (Baltimore). 2021 Jul 23;100(29):e26661.

3. Meral G., et al. The prevalence of vitamin D deficiency in children, adolescents and adults in a sample of Turkish population. Ethno Med. 2016;10:249–254.

4. Tugrul B., et al. Vitamin D Levels in Children During Winter and the Relationship Between Sunscreen and Sun Protection Behaviors. Dermatol Pract Concept. 2023 Jul 1;13(3):e2023190.

5. Guerrieri-Gonzaga A, Gandini S. Vitamin D and overall mortality. Pigment Cell Melanoma Res. 2013 Jan;26(1):16-28.

6. Sutedja EK., et al. The Chemoprotective Role of Vitamin D in Skin Cancer: A Systematic Review. Cancer Manag Res. 2022 Dec 23;14:3551-3565. 7. www.vetenskaphalsa.se

8. Wacker M, Holick MF. Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health. Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1;5(1):51-108.

9. Norval M, Wulf HC. Does chronic sunscreen use reduce vitamin D production to insufficient levels? Br J Dermatol. 2009 Oct;161(4):732-6.

10. Ombra MN., en al. Vitamin D status and risk for malignant cutaneous melanoma: recent advances. Eur J Cancer Prev. 2017 Nov;26(6):532-541.

11. Nautiyal R, Bhatnagar P. Deciphering the role of vitamin D on skin cancers and tumour microenvironment. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2023 Jul 19:1-10.

12. Nagpal S., et al. Noncalcemic actions of vitamin D receptor ligands. Endocr. Rev. 2005;26:662–687.

13. Pludowski P., et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality – a review of recent evidence. Autoimmun Rev. 2013;12:976–989.

14. Zittermann A., et al. Vitamin D deficiency and mortality risk in the general population: a meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2012;95:91–100.

15. Ferlay J., et al. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010;127:2893–2917.

16. Westerdahl J., et al. Sunscreen use and malignant melanoma. Int J Cancer. 2000 Jul 1;87(1):145-50.).

17. Deeb KK., et al. Vitamin D signaling pathways in cancer: potential for anticancer therapeutics. Nat Rev Cancer. 2007, 7:684–700.

18. Newton-Bishop JA., et al. Serum 25-hydroxyvitamin D3 levels are associated with Breslow thickness at presentation and survival from melanoma. J Clin Oncol. 2009;27:5439–5444.

19. Kanasuo E., et al. Regular use of vitamin D supplement is associated with fewer melanoma cases compared to non-use: a cross-sectional study in 498 adult subjects at risk of skin cancers. Melanoma Res. 2023 Apr 1;33(2):126-135.

20. Welsh J. Vitamin D metabolism in mammary gland and breast cancer. Mol Cell Endocrinol. 2011;347:55–60.

21. Mason RS, Reichrath J. Sunlight vitamin D and skin cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013;13(1):83–97.

22. Jeon SM, Shin EA. Exploring vitamin D metabolism and function in cancer. Exp Mol Med. 2018;50(4):1–14.).

23. Rass K, Reichrath J. UV damage and DNA repair in malignant melanoma and nonmelanoma skin cancer. Adv Exp Med Biol. 2008;624:162–178.

24. Halliday GM, Byrne SN. An unexpected role: UVA-induced release of nitric oxide from skin may have unexpected health benefits. J Invest Dermatol. 2014 Jul;134(7):1791-1794.

25. Lindqvist PG., et al. Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort. J Intern Med. 2014 Jul;276(1):77-86.

26. Westerdahl J., et al. Sunscreen use and malignant melanoma. Int J Cancer. 2000 Jul 1;87(1):145-50.

27. Westerdahl J., et al. Is the use of sunscreens a risk factor for malignant melanoma? Melanoma Res. 1995 Feb;5(1):59-65.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic