Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /D-vitaminbrist? När på året du är född kan avgöra

D-vitaminbrist? När på året du är född kan avgöra

D-VITAMIN
Många av oss har lägre nivåer av D-vitamin än vad som är optimalt. Det finns flera grupper som behöver vara extra uppmärksamma på den risken och en av dem visar sig vara personer födda en särskild tid på året.

D-vitamin är essentiellt för oss och vi kan inte bilda det själva. Det har en viktig roll i omsättningen av kalcium och interagerar även med många andra biologiska processer och D-vitaminbrist anses vara en faktor i hjärt-kärlhälsa, diabetes, cancer och infektioner.


Något som fångat forskarnas uppmärksamhet nyligen är hur tiden på året vi är födda spelar in för risken att senare utveckla sjukdomar. När vi är födda har kopplats till kroppsvikt, längd samt risk för infektioner, allergier och autoimmuna sjukdomar som multipel skleros och diabetes typ-1 och till och med cancer.


Men kan din födelsemånad påverka D-vitaminnivåerna för resten av livet?


Undersökte vid hälsokontroll


En italiensk forskargrupp bestämde sig för att jämföra nivåer av vitamin D och födelsemånad hos över 11 000 personer. De hade tillgång till data från hälsokontroller som dessa personer gjort.


D-vitaminnivåerna var högre hos de personer som fötts under vår-och sommarmånaderna och fler av de som föddes under vintern hade lägre nivåer än 50 nmol/l - det vill säga brist. Det fanns inga köns- eller åldersskillnader, utan det var födelsemånaden som avgjorde.


Forskarna konstaterar själva att de ännu inte har förklaringen till sina resultat men att skillnaderna i dagsljus och D-vitaminstatus hos mamma verkar kunna ha påverkan på nivåerna av D-vitamin senare i livet (1).


Norsk studie fick andra resultat


Som en jämförelse har också en norsk studie gjorts där man inte kunde hitta dessa skillnader. Forskarna påpekar att i Norge finns en tradition av att gravida tar tillskott av fiskolja som naturligt är rikt på D-vitamin. De allra flesta barn får också tillskott av samma olja vilket gör att D-vitaminnivåerna hos norska barn inte varierar lika mycket.Referenser


Lippi G, Bonelli P, Buonocore R, Aloe R. Birth season and vitamin D concentration in adulthood. Ann Transl Med. 2015;3(16):231. doi:10.3978/j.issn.2305-5839.2015.09.30 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4598443/

Zostautiene I, Jorde R, Grimnes G. No association between birth season and vitamin D concentration in adults in a North Norwegian population-the Tromsø study. Ann Transl Med. 2016;4(1):20. doi:10.3978/j.issn.2305-5839.2015.12.54 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4716947/


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic