Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Därför behöver du testa din hälsa!

DÄRFÖR BEHÖVER DU TESTA DIN HÄLSA!

När är det läge att göra ett hälsotest? Och hur agerar man utifrån resultaten? I det här avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån berättar näringsmedicinska experten Leif Östberg det du behöver veta om hälsotester, vem som bör göra dem och varför de är bra komplement till den traditionella sjukvården.

Marknaden svämmar över av hälsotester av olika slag, både sådana som du kan göra själv hemma och sådana som du gör i samråd med en näringsmedicinsk eller funktionsmedicinsk terapeut.


Leif Östberg har jobbat med näringsmedicin i 24 år, han utbildar och håller föredrag i ämnet. Han är också utbildningsansvarig på Holistic och gäst i det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån. Enligt honom är det bra för alla att testa sin hälsostatus någon gång per år. Det bästa enligt honom är att göra testet hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut.


Näringsmedicin handlar om att komma åt de näringsmässiga obalanser och näringsbrister som många av oss har, varav vissa också kan vara svåra att upptäcka i vanliga prov hos Vårdcentralen. Det är vanligt med brist på bland annat magnesium, vitamin B och järn, och Leif Östberg berättar i avsnittet att bristerna bland annat beror på utarmade jordar som ger minskad näring i den kost vi äter.


Många av oss stressar också, vilket förbrukar mycket näringsämnen och äter inte heller tillräckligt bra för att bygga upp vår näringsstatus optimalt. När det gäller vitamin D har bristen med höstens och vinterns solbrist att göra. I avsnittet berättar Leif varför nordbor klarade sig bättre utan tillskott av vitamin D förr i tiden, missa inte den intressanta teorin!


Enligt Leif finns det en enorm efterfrågan på hjälp från de komplementärmedicinska metoderna. Många av de som söker sig dit är sådana som inte fått den hjälp de behöver i den traditionella sjukvården. De har blivit behandlade för sina symptom, men får ingen förklaring på varför de mår dåligt.


Leif berättar i avsnittet en intressant historia om en man som hade fått medicin mot högt blodtryck. Han fick ingen förklaring av läkaren till varför han hade fått högt blodtryck eller råd om hur kan skulle göra för att undvika det. Så han besökte en näringsmedicinsk terapeut. Ett test hos terapeuten visade vad det handlade om och med hjälp av ett par mycket enkla livsstilsförändringar kunde han bota sig själv från sitt höga blodtryck.


Om du upplever att du inte får den hjälp du vill ha av din behandlande läkare – be om utlåtande från en annan, tipsar Leif, som också tycker att det ofta är bra att komplementära med ett besök hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut.


Leif berättar i avsnittet också hur ett besök hos en näringsmedicisk eller funktionsmedicinsk terapeut går till, och ungefär vad ett test kostar. Han säger att besöket i sin helhet handlar om att lägga ett pussel med hjälp av både tester, frågeformulär och samtal. Personens liv kartläggs, livsstilen är grunden till både hälsa och sjukdom. Kanske är det inte så konstigt att läkare i den traditionella sjukvården kan ha svårt att hinna med att lägga detta omfattande pussel på den korta stund som hon eller han ofta har till förfogande med varje patient.


Leif rekommenderar alltså framför allt att göra testerna i samråd med en näringsmedicinsk eller funktionsmedicinsk terapeut. Han tipsar också om Näringsmedicinska terapeutförbundets hemsida nmtf.se. Där är certifierade och försäkrade terapeuter över hela landet listade.


Att själv läsa på om hälsa och lära känna sin egen kropp är andra sätt att ta hand om sig, säger Leif och tipsar om kunskapsbanken och de föreläsningar som Holistic har för allmänheten.


Ju mer du vet om din egen kropp och hur den reagerar på olika förhållanden desto bättre!


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic