Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar

Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar

I vårt samhälle så har vi väldigt mycket stress. Mycket mer än vad vi hade för 100 år sedan, till och med för 10 år sedan. Vi människor är inte skapta för att klara av så här mycket stress. Livet handlar mycket om växlingar mellan vila och aktivitet. Vi är aktiva och så sover vi, men våra kroppar behöver även avkoppling i vaket tillstånd.
En flod

VARFÖR SKA MAN MEDITERA?

I vårt samhälle idag så har vi väldigt mycket stress. Mycket mer än vad vi hade för 100 år sedan, till och med för 10 år sedan. Vi människor är inte skapta för att klara av så här mycket stress. Livet handlar mycket om växlingar mellan vila och aktivitet. Vi är aktiva och så sover vi, men våra kroppar behöver även avkoppling i vaket tillstånd. Förr i tiden fick vi denna vakna vila naturligt när vi satt framför brasan, virkade eller täljde på en pinne. Idag stänger vi aldrig ner ordentligt förutom när vi sover, utan vi byter olika aktiviteter mot varandra. Vi jobbar, handlar, går på gymmet, ut och springer och ser på Netflix när vi ska varva ner. Vi låter aldrig våra sinnen vila. Sinnet behöver varva ner och vila. Många människor mår dåligt idag för att de utsätts för alldeles för mycket stress. Stress bidrar till sjukdomar och obalanser. Det finns olika metoder men yoga och meditation är bra. Du behöver inga verktyg för att meditera och du kan göra det när som helst. Det är lättillgängligt och behöver inte ta allt för lång tid. 


VAD ÄR MEDITATION?

Meditation är egentligen en del utav yoga och i väst uppfattar vi yoga som en typ utav motionsövningar, men yoga är ett system som består utav åtta olika delar. En utav delarna kallas för Asana som betyder ”ställningar” och det är det som vi kallar för yoga i västlandet. Men yoga innehåller dessutom bland annat andningsövningar, meditations- och koncentrationsövningar. Yoga betyder förening mellan den lägre personligheten och det högre jaget – att bli förenad med universum (eller vad man själv vill kalla det för). Meditationen är en del i yogan som kunskapsfilosofi med syfte att utveckla sin personlighet. Meditation har funnits i hela världen och i alla religioner på ett eller annat vis i alla århundraden. I Indien skiljer man på själva tekniken man gör och det tillstånd man så småningom hamnar i. I väst har vi bara ett ord för det och det är meditation. Meditation kan enklast definieras som att det är avslappning utan någon kontroll. Då uppnår man vilande vakenhet. Man bevittnar allt som sker men kommenterar eller dömer inte det som händer. Du kommer att få tankar men du bevittnar de bara och följer inte med tankarna. Det är i sinnets natur att få tankar. När man mediterar inträder efter en stund en inre stillhet och du kan uppleva dig själv som vittnet bakom det som du erfar, ditt inre sanna jag som är medvetenhet, energi, harmoni och lycka. En lycka som kommer inifrån och som inte behöver några yttre orsaker. Du kommer kanske inte uppleva detta tillstånd varje gång men du kommer att uppleva att du blir lugnare, får vila och du kommer bli gladare inifrån. Meditation är naturligt för oss, det är bara att vi har tappat bort det för att vi är så överaktiva. 


Avslappning är avslappning och i meditation går man lite djupare ner i en vilande vakenhet. Studier har visat att man kan nå en djupare avslappning under meditation än under djup sömn. 

OLIKA TYPER AV MEDITATIONSTEKNIKER

  • Koncentrationstekniker. Man fokuserar på andningen, en ljuslåga, tredje ögat eller vilken punkt som helst i kroppen. 
  • Guidade meditationer. Det är någon som guidar en ut på en tur i exempelvis naturen.
  • Affirmationer. Man tänker på ett ord, ett uttryck eller mening och attraherar mer av den energin och kraften som finns i det ordet. Kontemplationstekniker. Du sitter och resonerar och tänker kring ett tema. Exempelvis kärlek, fred etc.

SKILLNADEN MELLAN MEDITATION OCH AVSLAPPNING

Avslappning är avslappning och i meditation går man lite djupare ner i en vilande vakenhet. Studier har visat att man kan nå en djupare avslappning under meditation än under djup sömn. 

Bertils rekommendation är att sitta upp när du mediterar då det längs med ryggraden går tre energikanaler som kallas för Ida, Pingala och Sushuma. Ida är månkanalen, Pingala är solkanalen och Sushuma är jordkanalen. För att kunna öka din Kundalini-energi behöver energin gå genom alla dessa tre kanaler och det är mest effektivt när man sitter mellan jorden under sig, och sol och månde ovanför. I meditation handlar det om att på bästa sätt aktivera olika typer av energier. Därför sitter vi upp med en någorlunda rak rygg. Det är viktigt att du sitter bekvämt. Vi rekommenderar också att man sitter med handflatorna uppåt för att bättre ta emot energin. Håll gärna tummen och pekfingret mot varandra så att de bildar en cirkel för att bidra till att öka vakenheten. I avslappningsövningar som exempelvis Yoga Nidra eller guidade meditationer kan du däremot ligga ner. 


Att hoppa över meditationen är som att hoppa över att borsta tänderna, menar Bertil.

TIPS FÖR ATT HAMNA I DET MEDITATIVA TILLSTÅNDET

Alla har varit där någon gång utan att ha mediterat, exempelvis ute i naturen eller vid en förälskelse. Det är när man tappar uppfattningen om tid och rum. Det är inget som man trycker på en knapp och gör utan det kommer av sig själv. Genom meditation skapar du ett rum för ditt sinne och dig själv och landa i kroppen och vara närvarande – då blir det lättare att nå det meditativa tillståndet. Tipset är att göra meditation 5–10 minuter varje dag, gärna på morgonen. 

Bertils morgonrutin ser ut som så att han går upp och går på toaletten, duschar med mera och därefter sätter han sig ner och mediterar det första han gör. Bertil menar att detta gör att han får en bättre dag. Att hoppa över meditationen är som att hoppa över att borsta tänderna, menar Bertil. I hela Bertils morgonrutin ingår asanas, andningsövningar och affirmationer och den kan ta runt 1,5 – 2h, men det är inte alltid tiden finns till detta. Dagar då Bertil har ont om tid prioriterar han andningsövningar då det enligt honom är mest effektivt mot att ta ner stress. 


NÄR HITTADE BERTIL TILL MEDITATIONEN?

Vid 18 års ålder hittade Bertil till meditation då hans vän Pelle skulle på meditationskurs under tre dagar vilket Bertil tryckte lät väldigt mystiskt, vilket resulterade i att han följde med som ett stöd till sin vän. Under helgen märkte Bertil att det började hända saker i hans kropp av att meditera. Vid denna tid mådde Bertil väldigt dåligt och gick hos psykiatriker och tog antidepressiva läkemedel för att lindra ångest och depressioner. Meditationen fick honom att sluta med medicinen och den har han inte tagit detta sedan dess. Meditation förändrade helt enkelt Bertils liv och han har egentligen sedan dess mediterat i stort sett varje dag, vilket nu är mer än 50 år sedan. Bertil utbildade sig några år senare till meditationslärare och arbetade sedan aktivt som det under 10 års tid. 


Lyssna gärna på poddavsnitt 69 där Bertil berättar mer om varför vi bör meditera. Du hittar avsnittet här.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic