Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Din självkänsla är viktig!

Din självkänsla är viktig!

MENTAL HÄLSA
En sund självkänsla är den bästa gåvan du kan ge dig själv, berättar Inger Erland Tångring. Den ger dig förutsättningar att hantera livets nedgångar och komma på fötter igen. Men hur bygger man en sund självkänsla? Och hur kan vi ge denna gåva till våra barn? Det pratar vi om i avsnitt 42 av podden ”Hälsa kommer inifrån”.

En sund självkänsla är den bästa gåvan du kan ge dig själv, berättar Inger Erland Tångring. Den ger dig förutsättningar att hantera livets nedgångar och komma på fötter igen. Men hur bygger man en sund självkänsla? Och hur kan vi ge denna gåva till våra barn? Det pratar vi om i avsnitt 42 av podden ”Hälsa kommer inifrån”.


Självkänsla versus självförtroende


Inger och Petra inleder detta avsnitt med skillnaden mellan självkänsla och självförtroende, samt hur vi mår och agerar utifrån olika förutsättningar. En person med låg självkänsla, men högt självförtroende kan till exempel jobba mycket på sin prestationsinsats, men när hen misslyckas med något saknas det skyddsnät som självkänslan ger. Fallet kan bli stort.


Självkänsla är den bästa gåvan


Självkänslan formas i barndomen, men den är inte statisk utan går att förändra. Som tur är. En god självkänsla är den bästa gåvan vi kan bära med oss i livet, berättar Inger. Den ger oss förutsättningarna att hantera nedgångar och komma på fötter igen.


Personer med låg självkänsla tänker mycket på vad andra anser om dem. Fokus ligger utanför dem själva, och de har svårt att se till sina egna behov. De är rädda för att misslyckas och känner inte att de duger som de är.


Prestationsbaserad självkänsla


Tidigare präglades samhället av ett kollektivt tänkande. Samhället i dag sätter individen i centrum. Prestation värderas högt. Vi ska göra karriär, vara effektiva och ha många bollar i luften. Det skapar prestationsbaserad självkänsla, som lätt kan leda till utbrändhet.


När ska man söka hjälp? När problemen upptar en stor del av din vakna tid, om det blir en del av dig själv. Lyssna inåt: Vilka samtal för du med dig själv? Vad är det du säger till dig själv? En bra terapeut kan ge dig vägledning och verktyg.


Hur påverkar pandemin?


Även pandemin påverkar vår självkänsla. De som redan från början hade en låg självkänsla och svagt skyddsnät, har fått det än värre när de varit isolerade. Det kan på sikt leda till depression.


Petra, som har ett förflutet som journalist, diskuterar även alla dem som är vana att framhäva sig själva på jobbet genom övertid och jobba sena kvällar, istället för att faktiskt prestera något. Hur påverkas deras självbild av att jobba hemma, när ingen ser vad de gör?


Inger påpekar att pandemin har påskyndat utvecklingen med hemmajobb med minst tio år. Redan nu visa forskning att det har lett till ökad effektivitet, men att det också blivit svårare med gränsdragning mellan arbeta och fritid, och där måste arbetsgivaren komma med bättre verktyg och stöttning.


Barnens självkänsla


Inger och Petra talar också om barnuppfostran. Det har i alla tider gått trender i barnuppfostran. I dag har vi en anti-auktoritärt uppfostran där barn tidigt får ta stort (för stort) ansvar för sin egen utveckling.


Kanske är det så att vi, med vårt curlande av barnen, inte alltid ger dem rätt verktyg att klara av den verklighet som möter dem när de går ut i vuxenlivet? Detta är något som diskuteras i detta avsnitt.


Slutord


Avsnitt 42 av podden Hälsa kommer inifrån tar upp ett stort och viktigt ämne: vår självkänsla. Ingers slutord är att vi bör tänka på vår inre konversation. Vad vi faktiskt säger till oss själva? Hon tipsar även om att rikta uppmärksamheten utåt! Att hjälpa andra är bra sätt att öka den egna självkänslan.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic