Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /En värld av virus

EN VÄRLD AV VIRUS

Man kan lätt skriva många artiklar om alla sorger och bedrövelser som virus orsakar människan. Men på senare år har forskning visat att virus är mycket mer än så. Faktiskt en naturlig del av ett friskt liv.

En naturlig del av vår mikroflora


De flesta virus orsakar faktiskt inte sjukdom. Vi har alla en enorm mängd virus som ingår i vår naturliga flora av mikroorganismer. Detta kallar man för virom. Precis som med bakteriefloran så har alla sitt eget, individuella virom som är lika personligt som ett fingeravtryck. Sammansättningen av viromet börjar grundläggas snabbt efter födseln och blir ett ”samhälle” av virus under de första levnadsåren. Olika delar av kroppen som blodet, näsan, huden, ögonen, munnen, vagina och tarmen har alla sin egen sammansättning av virus.


Samspel mellan bakterier och virus


De flesta virus i kroppen är så kallade bakteriofager. Bakteriofager är virus som bara infekterar bakterier och inte mänskliga celler. I vår mikroflora sker ett ständigt samspel mellan bakterier och virus. Vissa bakteriofager påverkar bakterierna så att de dör. Dessa virus påverkar alltså sammansättningen av bakteriefloran. Faktum är att man kan använda vissa bakteriofager som antibiotika.  Andra bakteriofager tar sig ”tyst” in i bakterien och blir en del av bakteriens genuppsättning. På så sätt påverkar dessa virus även bakteriernas metabolism dvs. vilka ämnen bakterierna bildar. Virus och bakterier samverkar för att behålla balansen i mikrofloran och i immunsystemet. Faktorer som påverkar bakteriefloran som exempelvis kosten och intag av antibiotika påverkar också viromet. Obalans i bakteriefloran ger obalans i viromet. En förändring av variationen i viromet och dominans av vissa virus kan kopplas till sjukdomar som inflammatoriska tarmsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och inflammation.[i]


Mycket mer att lära


Som så ofta påminner kunskapen om viromet oss om att allt i kroppen hänger ihop på ett eller annat sätt. Och att vi fortfarande har så mycket att lära.


[i] Carding SR Review article: the human intestinal virome in health and disease. Aliment Pharmacol Ther. 2017 Nov;46(9):800-815. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28869283

[/i][/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic