Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Enzymer lindrar smärta

Enzymer lindrar smärta

Vårt liv är helt beroende av enzymer. Överallt i kroppen arbetar enzymer med enorm hastighet för att få allt att fungera. Enzymer kan komma till vår hjälp när vi får ont och behöver läka. Att stötta kroppen genom att tillföra extra enzymer har visat sig kunna lindra.

Det man oftast använder vid smärta, värk och inflammation är proteasenzymer som exempelvis bromelain, serrapeptas och trypsin. Finns det några vetenskapliga belägg för att tillskott av proteasenzymer verkligen hjälper? Svaret är ja!


I en studie på personer med reumatism fann man att proteasenzymer (bromelain och trypsin) kan ge lika bra eller bättre effekt än smärtstillande läkemedel (NSAID-preparat).[1]


Liknande resultat har man också fått vid studier på artros. I en av studierna blev 71 % av de som fick proteasenzymer bättre eller mycket bättre jämfört med 61 % i gruppen som fick NSAID.[2],[3] Exempel på NSAID-preparat är Voltaren, Ipren och Pronaxen.


Efter operationer kan proteasenzymer vara till stor hjälp. Enligt studie på personer som genomgått en tandoperation kan bromelain minska smärta och svullnad samt förbättra förmågan att öppna munnen. I studien kunde man se att halten av ämnen som är kopplade till inflammation sjönk medan ämnen som frisätts vid läkning av vävnad ökade.[4] Liknande effekt ger också serrapeptas.[5] Smärtlindring och läkning på samma gång alltså.[1] Wittenborg A Arzneimittelforschung. 2000 Aug;50(8):728-38.


[2] Akhtar NM Clin Rheumatol 2004 Oct;23(5):410-5.


[3] Klein G et al Clin Exp Rheumatol 2006 Jan-Feb;24(1):25-30


[4] Tan Y et al. Oncol Lett. 2018 Mar;15(3):2962-2966.


[i][5] Al-Khateeb TH Int J Oral Maxillofac Surg 2008 Mar;37(3):264-8.

[/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic