Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Få koll på 3 vanliga underlivsbesvär

Få koll på 3 vanliga underlivsbesvär

KVINNOHÄLSAMAGHÄLSAPRO- PRE- OCH POSTBIOTIKA
I avsnitt 80 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Frida och Filippa från podcasten “Vi har knipit klart”. I avsnittet får vi höra om deras egen ärliga resa för hur de lyckats läka underlivssmärta, överspändhet i bäckenbotten och framfall. Dessutom delar Holistics näringsterapeut Maja Stål med sig av tips och råd för dig som besväras av svamp i underlivet, bakteriell vaginos eller urinvägsinfektion.
Underlivsbesvär

VANLIGA ORSAKER TILL UNDERLIVSBESVÄR

Att undvika tvål och låta underlivet få andas, och välja bort syntetiska, tightsittande underkläder är en av nycklarna till en balanserad underlivsflora. Den andra nyckeln är den holistiska, nämligen hur magens mående och tarmfloran även påverkar intimfloran. Genom att undvika socker så minskar vi risken för att candidaöverväxt – precis som att det är en god idé för immunsystemet i stort att undvika socker. Immunsystemets styrka och stabilitet manifesteras på flera nivåer i kroppen och gör att vi inte lika lätt drar på oss underlivsbesvär.


VANLIGASTE ORSAKERNA TILL UNDERLIVSBESVÄR

  • Kosten. Bakteriefloran i underlivet påverkas bland annat av tarmfloran som i sin tur påverkas av den mat man äter. Om man äter en kost rik på socker så som godis, glass, snabbmat och äter för lite fibrer, så gynnas de sämre arterna som till exempel candida framför goda mjölksyrabakterier. 
  • Magproblem. Magens tarmflora har en direkt inverkan på underlivets flora. Allt hör ihop.
  • Hormonobalanser. Bakteriefloran i underlivet påverkas också utav hormoner. Östrogen gör till exempel att mjölksyrabakterier i underlivet ökar vilket ger en frisk miljö och motverkar svamp och bakteriell vaginos. Östrogen är också viktigt för att återfukta våra slemhinnor. Vid östrogenbrist på grund av exempelvis klimakteriet eller andra orsaker kan man få torra slemhinnor –  vilket också gör en mer mottaglig för infektioner som exempelvis urinvägsinfektion.
  • Antibiotika. Antibiotika tar kål på alla bakterier och då även våra goda mjölksyrabakterier. Detta påverkar både tarmfloran och bakteriefloran i underlivet negativt. Eftersom antibiotika tar kål på bakterier men inte svamp får man lättare svamp i underlivet eftersom de goda bakterierna minskar och svampen får mer utrymme att få ett övertag.
  • P-piller.  Syntetiska hormoner som liknar östrogen och progesteron stänger ner vår naturliga cykel. Hos vissa kvinnor kan p-piller leda till svamp i underlivet. Detta skulle kunna förklaras av att p-piller stör din kropps naturliga balans av östrogen och progesteron som då påverkar bakteriefloran i underlivet (1).3 vanliga underlivsbesvär

BAKTERIELL VAGINOS

Mellan 10 och 30 % av alla kvinnor får årligen bakteriell vaginos. Det är vanligare hos kvinnor i fertil ålder och avtar avsevärt efter menopaus. Bakteriell vaginos uppstår när det finns för lite mjölksyrabakterier som annars hjälper till att hålla slidan frisk. När det är för lite av dem kan risken öka att fel bakterier tar sig in i slidan. Vid bakteriell vaginos är vaginalfloran rubbad och förekomsten av anaeroba bakterier kraftigt ökad, vilket orsakar frisättning av illaluktande aminer som ger en karaktäristisk fisklukt. 


URINVÄGSINFEKTION

75% av alla kvinnor drabbats någon gång av urinvägsinfektion och orsaken är till 85% bakterien E-coli som finns i avföring. Bakterier som orsakar urinvägsinfektion har sitt ursprung i tarmen och koloniserar ibland den vaginala och mikrofloran. Via kvinnans korta urinrör kan de sedan lätt ta sig in i de nedre urinvägarna och ger symtom som sveda/smärta när vi kissar. Man kan känna av låg buksmärta och förändrad lukt på urinen.


SVAMPINFEKTION

Ungefär 75% av alla kvinnor drabbas någon gång av svampinfektion i underlivet. När de goda bakterierna, som håller onda svampar i schack, mister sitt övertag i mikrofloran växer candidasvampen till sig och de obehagliga symtomen som uppstår är vad vi kallar svamp i underlivet. Hormonella rubbningar, kost/maghälsa, antibiotika, nedsatt immunförsvar eller friktion mot underlivet från exempelvis sex, kan rubba floran och candidan riskerar då att ta över.


Är du nyfiken på att lära dig mer om underlivet, bäckenbottenproblematik och hur du kommer till bukt med underlivsbesvär så lyssna på poddavsnitt 80 från vår podd Hälsa kommer inifrån: Så läker du din bäckenbotten, blir av med svamp, bakteriell vaginos och urinvägsinfektioner. Du hittar podden på holistic.se under Holistics värld.


REFERENSER

1. https://www.healthline.com/health/birth-control/birth-control-yeast-infection#connection

1. https://www.healthline.com/health/birth-control/birth-control-yeast-infection#connection

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic