Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Fantastiska bär – en skatt!

Fantastiska bär – en skatt!

Bär är den bästa källan till hälsosamma ämnen i kosten. Den BÄSTA! Det vill inte säga lite. Plocka, ät och njut! Nu är bärsäsongen här.

Nyttigt kan vara gott


Många känner att det som är riktigt nyttigt aldrig är särskilt gott. Ett nödvändigt ont man får trycka i sig. Men vad sägs om hallon, jordgubbar, blåbär, svarta vinbär, björnbär, havtorn, hjortron, tranbär, lingon. Låter det äckligt? Nej faktum är att det bästa faktiskt kan vara det godaste. Bär är sprängfyllda med nyttiga ämne som i studier visat sig ha massor av positiva effekter på hälsan.


Fulla av nyttiga ämnen


Bär är fulla av bioaktiva ämnen som antocyaniner, fenoler, vitamin C, flavonoider och tanniner. Fenoler kanske du känner igen? Kurkumin från gurkmeja och oleuropein från olivblad är andra slag av just fenoler. Alla bär är en viktig källa till fenoler men i en jämförelse mellan tre av bären var det allra störst mängd fenoler i björnbär följt av blåhallon och blåbär. Fenoler och andra bioaktiva ämnen i bär fungerar bland annat som starka antioxidanter. Men vad kan de göra för hälsan?


Gör massor för hälsan


Om man räknar upp alltför många effekter av något kan det kännas otroligt, som en överdrift. Men i en artikel som sammanfattar de hälsoeffekter man sett hos blåbär blir listan just så lång. Ämnena i blåbär tycks motverka övervikt, stötta kroppen vid inflammation, vara nyttiga för synen, levern, lungorna, benstommen och blodsockret, bidra till hjärt-kärlhälsa och balansen i immunsystemet och sist men inte minst stötta hjärnhälsan och vår kognitiva förmåga. Och då var det just bara blåbäret man fokuserade på i den artikeln. Listan för andra bär kan också göras lång.


Behövs fler argument för att dra på sig stövlarna och gå ut i skogen? Eller kanske för att gå och köpa bär, för den som föredrar det.
[i]Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J. Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Int J Mol Sci. 2018;19(9):2785. Published 2018 Sep 16. doi:10.3390/ijms19092785

[/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic