Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Fetma, diabetes och rökning påverkar C-vitaminstatus

Fetma, diabetes och rökning påverkar C-vitaminstatus

Högre BMI och sämre blodsockerreglering förutspår lägre nivåer av C-vitamin i blodet.

Kronisk låggradig inflammation och oxidativ stress är viktiga riskfaktorer för att utveckla insulinresistens - när cellerna inte längre tar upp glukos lika effektivt, högt blodsocker och typ-2 diabetes. Dessutom spelar inflammation och oxidativ stress roll för att utveckla senare följder av högt blodsocker som hjärt-kärlsjukdom.


C-vitamin är ett näringsämne som är känt som antioxidant. Det kan skydda från oxidation och finns naturligt i frukt och grönsaker. Inte minst kan C-vitamin ta hand om oxidativ stress.


Eftersom det är vattenlösligt försvinner det relativt fort ur kroppen och ett regelbundet, tillräckligt intag behövs för att undvika brist.


Sedan tidigare finns indikationer på att C-vitaminnivåerna är lägre hos personer med typ-2 diabetes jämfört med de som har normalt blodsocker. Den här studien ville bygga på genom att se hur C-vitaminnivåerna ser ut hos personer med normalt blodsocker, prediabetes samt diabetes typ-2 och koppla det till intag av näringsämnet.


C-vitamin lägre vid diabetes oavsett kost


När forskarna analyserade resultaten från de 89 personerna i studien kunde de se att deltagarna med typ-2 diabetes hade lägre C-vitaminnivåer än de med normalt blodsocker. Det var också troligare att en person med diabetes eller prediabetes hade brist på C-vitamin.


Resultaten visar att fasteglukos, rökning och intag av vitamin C oberoende av varandra påverkar status för C-vitamin. Det innebär att personer som röker, har prediabetes, typ-2 diabetes eller är överviktiga har behov av högre intag av C-vitamin.


Förbrukar högt blodsocker C-vitamin?


Förklaringen till att C-vitaminstatus sjunker hos den som har diabetes är att när blodsockret inte är välkontrollerat ökar oxidativ stress och inflammation, något som förbrukar fler antioxidanter som C-vitamin. Därför kan en person som äter relativt mycket C-vitamin ändå ha brist om näringsämnet förbrukas i en hög takt.


I framtiden planerar forskarna att undersöka om mer C-vitaminrik kost eller tillskott kan minska risken för att utveckla typ-2 diabetes eller dess följder.Referens


Wilson R, Willis J, Gearry R, Skidmore P, Fleming E, Frampton C, Carr A. Inadequate Vitamin C Status in Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: Associations with Glycaemic Control, Obesity, and Smoking. Nutrients. 2017 Sep 9;9(9):997. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622757/