Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Fyra nycklar för att trivas bättre på jobbet

Fyra nycklar för att trivas bättre på jobbet

MENTAL HÄLSA
Många av oss är nu tillbaka på jobbet. Inte bara efter semester utan kanske även en period distansarbete. Om du upptäcker att du inte trivs lika bra som du skulle vilja på arbetsplatsen får du här fyra nycklar till ett mer tillfredsställande arbetsliv.

Alltför många ser arbetet som något de måste utstå, inte något som de uppskattar. Det behöver inte vara så. Forskare på Berkeley University i Kalifornien har kokat ner sina upptäckter till fyra områden som du kan stärka för att ha roligare på jobbet. De menar att det inte bara är möjligt att trivas bättre på jobbet, du bör också sträva efter att trivas bättre på jobbet då det gör dig mer produktiv, hälsosammare och ger dig fler roliga karriärmöjligheter.


1. Hitta meningen


Tvärtemot vad många tror är inte pengar det viktigaste för att vi ska tycka om våra arbeten. Pengar är en form av extern validering av det vi gör, men äkta tillfredsställelse med vår sysselsättning kommer inifrån. Ställ dig själv frågan: Varför går jag till jobbet? Om svaret på frågan är i linje med dina värderingar har du större chans att trivas på jobbet. Ibland kanske vi bara behöver lyfta blicken för att se att det vi gör faktiskt har en mening vi kan stå bakom. Andra gånger inser vi att det är dags att byta arbetsplats.


2. Var engagerad


Det kan låta hurtigt, men att vara engagerad i dina arbetsuppgifter är den andra nyckeln. Känner du ofta att du är så inne i det du gör att du förlorar tid och rum? Är du effektiv och får saker gjorda? Då upplever du flow och det är en viktig del av att känna engagemang. Forskarna pekar på tre sätt att öka sitt engagemang:

  • Lägg till lekfullhet och kreativitet på jobbet. Prioritera att ha roligt.
  • Sträva efter att kunna påverka vilka uppgifter du jobbar med och hur du genomför dem.
  • Låt schemat innehålla en del luft för att ha tid att komma i flow. Fundera över hur och när du låter dig distraheras. Distraktioner kan bryta ditt tillstånd av flow på en sekund.

3. Hantera motgångar bättre


Ibland går saker fel, det händer oss alla. Frågan är hur vi väljer att reagera när misstag sker. Gräver du ner dig och börjar undvika att ta mer ansvar? Eller rycker du på axlarna och tittar efter vad du kan göra annorlunda nästa gång? De som väljer att ta motgångarna mindre personligt och använder dem som tillfällen att växa är också de som trivs bäst på sina arbetsplatser. Forskarna talar också om att vara autentisk även på arbetet. Visa mer av dina äkta känslor och vem du är, undvik att spela en roll.


4. Visa mer vänlighet


Jobbet kan vara en plats för konkurrens och vänlighet präglar tyvärr inte alla arbetsplatser. Men när den finns där, skapar den en mer positiv arbetsmiljö som får fler att må bra. Är din arbetsplats inte vänlig idag kanske det känns svårt att ändra. Men försök att göra den förändring du själv vill se och gör något vänligt för någon annan redan idag. Det behöver inte vara något stort, det kan räcka med att hämta en kopp kaffe till en kollega eller att säga tack till någon som förtjänar det. Det räcker ofta långt bara med att vara en god lyssnare när det kommer till att skapa en vänligare plats att jobba på.


Om du inte trivs på ditt jobb idag, fundera på om du kan stärka dessa områden på ditt nuvarande arbete. Går inte det är det kanske dags att hitta nästa yrkesmässiga utmaning.Referens:


UC Berkeley ”The four keys to happiness at work” (29 aug 2018)


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic