Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Gurkmeja bra mot inflammation – men börja försiktigt!

Gurkmeja bra mot inflammation – men börja försiktigt!

Det har gjorts väldigt många studier på effekterna av gurkmeja, både på människor och djur. Gurkmeja har visat sig vara starkt anti-inflammatoriskt. Tänk att något som nästan alla har hemma på kryddhyllan kan göra så stor skillnad. Häng med så berättar vi mer!

Gurkmeja mot inflammation


Gurkmeja sänker en rad inflammatoriska markörer som CRP, IL-6 och TNF-alfa. Den anti-inflammatoriska effekten av ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sågs först i studie på möss och råttor 1973. Man fann att det var lika effektivt som ett NSAID- läkemedel (antiinflammatoriska läkemedel), men med minimal negativ effekt på tarmslemhinnan. På människor ser man att gurkmeja kan ha effekt på i princip alla situationer som har med inflammation att göra. 1,2


Studie gurkmeja och artros


I en studie fick 50 patienter med artros (osteoartrit) fick 200 mg kurkumin per dag. Man mätte halten CRP i blodet, ju högre CRP desto mer inflammation. Efter 3 månader hade CRP sjunkit från 168 till 11. Deras symptom hade minskat med 58% och förmågan att gå hade förbättrats. I kontrollgruppen sågs endast måttlig förbättring. Man drar slutsatsen att gurkmeja är effektivt vid behandling av artros.3


Hur mycket gurkmeja behövs?


Gurkmeja består till ca 5 % av kurkumin. Dos av kurkumin i studier ligger på 150–500 mg. Vilket motsvarar 3–10 gram = 1,5–5 tsk gurkmeja (3 tsk = 1 msk)


Gurkmeja och gallan


Gurkmeja gör att gallblåsan drar ihop sig. Den bidrar också till ökad produktion av gallsalter. Gurkmeja har därför visat sig vara gynnsamt vid leverproblem och är bra för gallan. Gurkmeja kan användas i lägen då det lätt bildas gallstenar på grund av att gallblåsan tömmer sig för dåligt, exempelvis vid längre tids lågfettkost och långtidsfasta m.m. Intag av 20 mg kurkumin dvs. 400 mg (en knivsudd) gurkmeja bidrar till 20 % lägre volym på gallblåsan efter 2 timmar dvs. gallblåsan drar ihop sig. Tar man 1 msk gurkmeja så kan den sammandragande effekten på gallan alltså bli stor.


SÅ OBS! Om man har klumpar eller stenar i gallan och börjar direkt med hög dos gurkmeja kan man få gallkänningar. Många vet inte om att de har klumpar/stenar i gallan. Det är bra att börja med lite lägre dos gurkmeja och trappa upp.


  1. Aggarwal BB Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. Br J Pharmacol. 2013 Aug;169(8):1672-92 26.
  2. Gupta SC Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218.
  3. Belcaro G Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic