Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Hjärnan renas när du sover

HJÄRNAN RENAS NÄR DU SOVER

STRESS & SÖMN
Känner du dig klarare i huvudet efter en god natts sömn? Faktum är att du rent bokstavligt blir klarare, eller rättare sagt renare, i huvudet när du sover. En studie publicerad i Science förklarar mer.

Vågor sköljer igenom hjärnan


När vi sover går elektriska vågor genom nervcellerna och hjälper hjärnan att lagra in minnen. Men det händer mer än så. Vågor av ryggmärgsvätska sköljer också genom hjärnan och tar med sig slaggprodukter som bildats. Ryggmärgsvätska är en genomskinlig vätska som ligger som en stötdämpare runt hjärna och ryggmärg, och inne i hjärnans hålrum. Ryggmärgsvätskan tar också med sig näring till vävnaden och alltså skräp därifrån.


Vågorna hänger ihop


Det man funnit i studien publicerad i Science är att dessa vågor hänger ihop. När vi befinner oss i icke-REM sömn sköljer stora vågor av ryggmärgsvätska igenom hjärnan direkt efter att en elektrisk signal avfyrats igenom nervcellerna. Så den ena vågen följer på den andra. Blodflödet inne i hjärnan minskar vilket gör att ryggmärgsvätskan strömmar in för att fylla det tomrum som då uppstår  ̶  och på vägen tar den med sig skräpet som bildats runt nervcellerna. Allt detta utan att vi behöver anstränga oss ett dugg.


Man kan återigen konstatera att kroppen är helt fantastisk.


Fultz NE. et al. Coupled electrophysiological, hemodynamic, and cerebrospinal fluid oscillations in human sleep. Science 01 Nov 2019:628-631


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic