Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Humussyror – vad gör de?

HUMUSSYROR – VAD GÖR DE?

Humussyror finns naturligt i jord, vatten, torv och kol. Humussyror har stor förmåga att binda ämnen till sig, exempelvis virus, och har därför en renande effekt i naturen. Hur kan vi dra nytta av detta? En sammanfattande artikel från 2015 lär oss mer.

Jordens eget reningsverk


Humussyror bildas vid nedbrytning av växter. Det är komplexa molekyler med många egenskaper. De kan gynna tillväxt och näringsupptag hos växter, binda tungmetaller och hämma bakterier och svamp. Humussyror kan därför göra stor nytta inom jordbruket och för att rena förorenade jordar och vattendrag. Människor har också länge dragit nytta av humussyror genom användning av lera och lerinpackningar som innehåller just humussyror. Men nu till spännande forskning om virus.


Humussyror och virus


Det ska först sägas att många studier är gjorda på celler (in vitro) och på djur. Men artikeln lyfter ändå fram humussyror som intressanta. Humussyror har visat sig motverka flera olika typer av virus. Hur då? Jo, genom att binda till viruset och på så sätt förhindra att viruset fäster vid cellytan. Ett virus har inget eget liv utan kan bara leva om det tar sig in i en cell och använder den cellens maskineri för att föröka sig. Hindrar man viruset från att ta sig in i cellen så är det alltså mycket vunnet.


Humussyror kan binda till både nakna virus och höljebärande virus.* Detta innebär att humussyror har potential att hindra många olika sorters virus från att ta sig in i cellerna.


*Höljebärande virus har ytterst ett höljde av lipider som det tagit med sig från värdcellens cellmembran. Nakna virus saknar detta hölje.


de Melo BA et. al. Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2016 May; 62: 967–974.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic