Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Hur kan kurkumin och prebiotika påverka IBS?

Hur kan kurkumin och prebiotika påverka IBS?

MAGHÄLSA
Symtom från magen är vanliga och kan påverka livet mycket. Vilken hjälp finns att hämta från naturliga alternativ som gurkmeja?

Upp till hälften av alla vuxna i västvärlden har symtom de helst skulle vilja bli av med från magen. Det kan vara allt från sura uppstötningar till IBS.


Forskare har satt ihop en speciell kombination av örter och naturliga alternativ för att se om den kan vara till hjälp för magen. Den örtbaserade formulan består av:

 • Kurkumin. Det aktiva och antiinflammatoriska ämnet i gurkmeja.
 • Aloe vera. Känd för att lugna och gelinnehållet kan minska både förstoppning samt diarré.
 • Slippery elm - eller rödalmsbark. Innehåller ett ämne som stärker slemhinnan i tarmen.
 • Flera sorters prebiotika som ger näring åt goda tarmbakterier.
 • Pepparmintolja. Innehåller ämnen som är kramplösande och får tarmens muskler att slappna av.
 • Glutamin. En aminosyra som behövs för att reparera tarmens integritet vid inflammation.

16 veckor till lugnare mage


Deltagarna i studien fick ta tillskott under 16 veckor. De fyllde i flera formulär om hur deras mage fungerade samt att de gjorde undersökningar av om de hade läckande tarm och hur tarmfloran förändrades.


Här är resultaten:

 • Minskning av 60 till 80 procent av symtom från matsmältningen, sura uppstötningar, illamående, förstoppning, diarré, smärta i magen, gaser.
 • Signifikant förbättring av energi, humör och sömn.
 • De patienter som från början hade normal avföring kunde läka sin läckande tarm medan 90 procent av de med förstoppning gjorde samma sak. 66 procent av alla med diarré läkte också.
 • Fler mjölksyrabakterier samt ökning av andra goda bakterier.
 • Hälften av de som tog läkemedel mot sura uppstötningar kunde dra ner på medicineringen.
 • En tredjedel kunde också återintroducera mat som de tidigare inte tålde, som FODMAPS  - finns i exempelvis vitlök, lök, bönor. Även mat som ofta orsakar sura uppstötningar: tomat, citrus och koffein var det många som kunde äta och dricka igen efter tre månader.

Sammanfattning av studien


När forskarna ska sammanfatta studien konstaterar de att deltagarna upplever ökad livskvalitet samt att de fått mindre läckande tarm och fler goda bakterier. De har dessutom kunnat introducera mat som de tidigare inte tålde.


Värt att komma ihåg är att denna studie inte hade någon placebokontroll och det är extra viktigt eftersom just IBS är ett av de tillstånd som svarar allra bäst på placebo. Studier där preparatet jämförs mot placebo skulle ge ytterligare insikt i hur symtom från magen kan lugnas.Referens


Ried K, Travica N, Dorairaj R, Sali A. Herbal formula improves upper and lower gastrointestinal symptoms and gut health in Australian adults with digestive disorders. Nutr Res. 2020 Apr;76:37-51. doi: 10.1016/j.nutres.2020.02.008. Epub 2020 Feb 8. PMID: 32151878. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171931187X

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic