Halsbränna är egentligen ångor av magsyra som tränger upp genom övre magmunnen. Magsyra består av bl a saltsyra men också slem och pepsinogen (som ska hjälpa till att bryta ner proteiner).
Orsaker
Varför den övre magsäcksmunnen inte sluter tätt kan bero på flera orsaker.
Saltsyrans betydelse
Att vi har en god tillgång på saltsyra i magsäcken är vitalt för att förhindra patogener att ta sig vidare ner i vår matsmältningsapparat. För att saltsyra ska kunna utsöndras från magsäckens celler behöver pH-värdet i magsäcken vara surt, runt ca 2. Brist på saltsyra kommer att försvåra näringsupptaget i tunntarmen då maten inte bryts ner ordentligt.
Saltsyrabrist kommer också att påverka levern från att släppa ut gallsyror vilket kommer försvåra gallflödet och i sin tur påverka både levern och lymfsystemet att kunna släppa ut lagrade toxiner. Läs mer om den viktiga saltsyran här.
Det här kan du göra för att minska halsbränna
För att hjälpa matsmältningen ytterligare kan du under en period ta matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner kolhydrater, proteiner och fetter, Holistics produkt heter Måltidsenzym.
Relaterade produkter:
Måltidsenzym
Magsyrabalans
Zink
Referenser
Gastric Balance: Heartburn and Gastritis Not Always Caused by Excess Acid | Nutrition Review
Ash M. (2011). The role of HCL in gastric function and health.
clinicaleducation.org/resources/reviews/the-role-of-hcl-in-gastric-function-and-health
English J. (2013). Gastric balance: Heartburn not always caused by excess acid.
nutritionreview.org/2013/04/gastric-balance-heartburn-caused-excess-acid/
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.