Många som har problem med matöverkänslighet upplever att deras överkänslighet varierar. Ibland tål man och ibland inte. Vad kan det bero på?
Främst beror det på:
tarmslemhinnans statushur matsmältningen fungerarhur mycket man konsumerar av specifik råvara.Hur kommer jag tillrätta med överkänslighet?
När man misstänker ett eller flera livsmedel kan man pröva en eliminationskost.
Då håller man upp med att äta den maten som man misstänker orsakar reaktionen under minst 2 veckor. Mår man bättre av det är det en indikation att man hade rätt.
Får man en positiv effekt kan man prova att införa det igen. Däremot bör man inte tillföra det lika ofta som när man fick reaktion på det, för att undvika överbelastning igen.
Kom ihåg att det är ofta en överbelastning av ett eller flera ämnen som kan ha orsakat dina symtom. Parallellt med en uteslutningsdiet behöver man se över sin livsstil totalt.
Eliminationskost och variation
Om du äter mycket och ofta av ett visst livsmedel så kan det på sikt leda till en överbelastning och ge överkänslighet. Variera och rotera din kost, då minskar risken för att kroppen överreagerar. Ladda ner vårt rotationsschema 1 vecka – 50 råvaror. Mångfald på tallriken ger mångfald i tarmen. Ha som mål att äta 50 olika råvaror per vecka. Prova sedan att öka till 100.
Vägledning eliminera vanliga allergener
Upplever du att det är många olika livsmedel som orsakar problem kan du prova en eliminationskost. Du undviker då under en tid flera vanliga allergener. När man sedan introducerar ett livsmedel i taget kan man ofta märka tydligt vad det är man reagerar emot.
Rekommenderad mat
- Osötad färsk, fryst, torkad
- Alla färska råa, ångade, pressade, wokade eller rostade grönsaker
- Fisk, kyckling, kalkon, vilt, lamm
- Ris, havre, hirs, quinoa, amarant, tapioka, bovete
- Produkter gjorda av ris, bovete, hirs, potatismjöl, tapioka, arrowrot, amarant, quinoa, havre
- Mjölkersättning som rismjölk, man- delmjölk, kokosnötsmjölk, annan nötmjölk, havremjölk, grädde*, smör*
- Alla bönor, ärter och linser
- Nötter och frön **
- Mandlar, cashew, valnötter, sesam, solrosfrön och pumpafrön; smör gjord av dessa nötter eller frön
- Kallpressad olivolja, linfrö-, raps-, valnöt-, pumpaolja eller organiskt kokosfett, smör
- Vatten, källvatten, örtte, grönt te (måttlig mängd)
- Kryddor
- Alla kryddor om inget annat rekom- menderas. Använd till exempel: äkta Ceylonkanel, kummin, dill, vitlök, ingefära, karob, oregano, persilja, rosmarin, dragon, timjan, gurkmeja, vinäger
- Sötningsmedel ***
- Brun rissirap, rörsockermelass, ste- via, lakritsrot, strödadlar, honung
- * Undviks vid svår allergi
- ** Undviks om du vet att du inte tål
- *** Vid detox, minimera intaget av sött
Mat att undvika
- Apelsiner och fruktjuicer
- Majs, stuvade grönsaker
- Nötkött, gris, korv, ägg, skaldjur
- Vete, majs, korn, råg
- Produkter gjorda av vete, majs, spelt, kamut, korn, råg
- Mjölk, ost, keso, grädde, smör, glass, fil, yoghurt, laktosfria mjölkprodukter, sojamjölk
- Sojabönor, tofu, tempeh, soja-mjölk, övriga sojaprodukter
- Jordnötter, jordnötssmör
- Margarin, härdat fett, majonnäs
- Läskedrycker, alokoholhaltiga drycker, kaffe, svart te, andra koffeinhaltiga drycker
- Choklad, ketchup, senap, relish, chut- ney, sojasås, glutamat, barbequesås, andra smaktillsatser
- Vitt eller brunt raffinerat socker, lönn- sirap, majssirap med hög fruktoshalt, godis, desserter gjorda med dessa söt- ningsmedel