Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Immunsystemet – världens bästa försvar

IMMUNSYSTEMET – VÄRLDENS BÄSTA FÖRSVAR

IMMUNHÄLSA
Ett försvar som kan klara av nästan vilken utmaning som helst, som blixtsnabbt samlar sina trupper och samordnar sina åtgärder. Och som dessutom bygger upp ett minne som gör att nästa gång samma inkräktare kommer så tar den sig inte ens över tröskeln. Och som är helt gratis. Vem vill inte ha ett sådant försvar?

Vårt första försvar


I vår första försvarsbarriär ingår huden och slemhinnorna. En mycket viktig del av slemhinnornas försvar är IgA-antikroppar som utsöndras på ytan av slemhinnan. IgA-antikroppar binder till bakterier och virus och hindrar dem att få fäste och infektera oss. I första försvaret ingår också magsyran i magsäcken, antimikrobiella ämnen i saliven och tårvätska och hela vår mikroflora som ger ett stort skydd. I vårt medfödda immunförsvar finns också makrofager, neutrofiler och NK-celler som känner av om något främmande kommit in i kroppen, eller om celler blivit infekterade eller onormala på något annat sätt, och då helt sonika dödar och äter upp dem. Vårt medfödda immunförsvar reagerar snabbt, inom minuter eller timmar.


Vårt andra försvar


Vårt andra försvar, det adaptiva immunförsvaret tränas upp under livet till att känna igen virus och bakterier som kroppen tidigare stött på. Här ingår vita blodkroppar som T-celler och B-celler. Den här delen av immunsystemet kan ta lite längre tid på sig, men kan försvara oss mot nästan alla typer av antigen som kan komma in i kroppen.


Hur blir man immun?


Vissa B- och T-celler kallas ”minnesceller” eftersom de kan komma ihåg tidigare infektioner som kroppen stött på. När samma virus eller bakterie dyker upp igen svarar immunförsvaret snabbare och kan stoppa inkräktaren innan den hinner orsaka en infektion.


Feber kan vara allt som behövs


Ett vanligt symtom på att immunsystemet dragit igång en reaktion är feber. Och det kan vara just den temperaturhöjningen som tar kol på viruset eller bakterien. Feber ska därför inte bekämpas till varje pris utan ofta är det bäst att låta kroppen jobba på. Men långvarig, hög feber kan bli för jobbigt för kroppen och kan vara ett symtom på ett allvarligare problem och kan behöva behandlas.[i]


Ofta märker du ingenting


Ofta märker du inte ens av att ditt immunsystem hela tiden arbetar för att hålla dig frisk. Det arbetar i det tysta, helt gratis. Det är något att skänka en tanke av tacksamhet åt.


Kolla in filmen!


[i][i]  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/feber/feber/

[/i][/i][/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic